Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τραμ : Επόμενοι σταθμοί Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Βόλος

Τραμ : Επόμενοι σταθμοί Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Βόλος

Νέες σύγχρονες ανάγκες για υποδομές απαιτεί η ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα

Τα νέα δεδομένα που φέρνει στη χώρα η δυναμική του ελληνικού τουρισμού δημιουργούν και νέες, σύγχρονες ανάγκες σε υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «τροχοδρόμηση» της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, η οποία φέρνει στο προσκήνιο έργα που μέχρι σήμερα παρέμεναν μόνο στις σκέψεις και στους μακρόπνοους σχεδιασμούς των τοπικών αρχών.

Στο τραπέζι της συζήτησης έχει έρθει το τελευταίο διάστημα η δημιουργία δικτύου τραμ στην πόλη του Ηρακλείου, για την οποία η δημοτική αρχή έχει κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με την Αττικό Μετρό. Είναι ένα σενάριο που έχει εμφανιστεί στην πόλη εδώ και μια 20ετία. Ομως η ολοκλήρωση το 2023 του νέου διεθνούς αερολιμένα σε απόσταση 30 χλμ. από το κέντρο της πόλης αναγκάζει τους πάντες να αναζητήσουν λύσεις.

Το πρώτο διερευνητικό βήμα θα είναι η μελέτη σκοπιμότητας που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό εάν το έργο αυτό μπορεί να βρει χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσονται ως σήμερα οι μελέτες και τα έργα δείχνουν ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία για να τρέξουν τα πρώτα τραμ στην Κρήτη, καθώς πρόκειται για μία από τις λιγότερο ώριμες μελετητικά προτάσεις για τη δημιουργία τροχιοδρόμου σε πόλεις της Ελλάδας.

Θεσσαλονίκη και Βόλος

Για τη Θεσσαλονίκη οι μελέτες για τη χάραξη είναι πολύ πιο προχωρημένες. Μάλιστα, το Master Plan 2020 προέβλεπε 1 ή 2 γραμμές που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με το μετρό, σε πυκνοδομημένες συνοικίες που δεν θα καλύπτονται πλήρως από το μετρό. Απαιτούνταν όμως και σε αυτή την περίπτωση ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας.

Ο Βόλος, από την άλλη πλευρά, διαθέτει ήδη χάραξη και η εγγύτητα με τον σιδηρόδρομο προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός δικτύου tram-train. Ενα σύστημα που λειτουργεί διεθνώς και «κουμπώνει» το αστικό δίκτυο του τραμ με τον υπεραστικό σιδηρόδρομο. Επιλογή η οποία, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα μπορούσε να κάνει το έργο πολύ πιο ελκυστικό εμπορικά, εξασφαλίζοντας παράλληλα τριπλάσια χωρητικότητα στο μέσο.

Βάσει της διεθνούς εμπειρίας εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι το τραμ είναι το μόνο αστικό ΜΜΜ που έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική απομάκρυνση των ΙΧ από τις περιοχές διέλευσής του. Πάντως, η πρώτη επέκταση του μέσου εδώ και πολλά χρόνια θα γίνει στην Αθήνα ως συνέχεια της επέκτασης προς Πειραιά. Θα έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και θα περνά από Δραπετσώνα και Κερατσίνι με τελικό προορισμό το Πορθμείο Περάματος. Το κόστος εκτιμάται σε 180 εκατ. ευρώ.

Αρχές του 2019 το τραμ στον Πειραιά

Στην τελική ευθεία για την εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2019 μπαίνει το τραμ του Πειραιά με την έναρξη των απαραίτητων δοκιμαστικών δρομολογίων εντός του φθινοπώρου. Οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες είχαν κολλήσει σε ένα τελευταίο τμήμα 100 μέτρων επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου, έχουν πια ολοκληρωθεί. Το έργο αντιμετώπισε από το ξεκίνημά του πλήθος προβλημάτων, ανάμεσα στα οποία τα αρχαιολογικά είχαν περίοπτη θέση, όπως συνέβη και στην παραπάνω περίπτωση.

Ως αποτέλεσμα, ένα έργο που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2013, με αρχικό χρονοδιάγραμμα 25 μηνών, χρειάστηκε τον τριπλάσιο περίπου χρόνο για να ολοκληρωθεί. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι απαραίτητες κυκλοφοριακές μελέτες για μια πόλη με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, λόγω φυσικά και του λιμανιού, διήρκεσαν περί τα δύο χρόνια. Στην παρούσα φάση, βρίσκεται εν εξελίξει η ολοκλήρωση της τοποθέτησης των στάσεων, καθώς και της τηλεματικής και των στύλων για τα καλώδια ηλεκτροκίνησης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024