Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το σκοινί στον ασκό του Αιόλου

Το σκοινί στον ασκό του Αιόλου

Αυτό που έχει σημασία για την πολιτική δεν είναι το τυπικό αίτημα της διαλεύκανσης μιας υπόθεσης που όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα διαλευκανθεί ποτέ πλήρως, αλλά ο χαρακτηρισμός της ως μεμονωμένου επεισοδίου που δεν θα έχει καμία συνέχεια

Θα μπορούσε να περιβαλλόταν από μυστήριο ακόμη και αν το επεισόδιο δεν εκτυλισσόταν στο βουνό αλλά στο κέντρο των Τιράνων. Οι συνθήκες του θανάτου του Κατσίφα θα μπορούσαν να είναι εξίσου ασαφείς, ποιος πυροβόλησε πρώτος, πόσες φορές πυροβόλησε εκείνος, ποιοι κανόνες ακινητοποίησης υιοθετήθηκαν ή δεν υιοθετήθηκαν. Με τη σκηνή να εκτυλίσσεται όμως στην ερημιά του βουνού και όχι σε κάποια πολύβουη πλατεία, το μυστήριο θα μείνει για πάντα στο σκοτάδι – ή μάλλον στο φως που θα ρίξει η αλβανική αστυνομία και μόνο.
Ο,τι όμως αφορά την αστυνομική διερεύνηση ενός αιματηρού επεισοδίου δεν αφορά αναγκαστικά την πολιτική. Κι αν ακούγεται λογικό να υποστηρίξει μια αστυνομία, όπως όλες οι αστυνομίες του κόσμου, την εκδοχή που την αθωώνει, είναι εντελώς αδικαιολόγητο να ρίχνει η πολιτική λάδι στη φωτιά ενός θανάτου.
Το λάδι που ρίχνει ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας όταν απαξιώνει ως «τρελό» με τον οποίο δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς έναν άνθρωπο που μόλις έχει χάσει τη ζωή του. Αλλά και το λάδι που ρίχνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ όταν δηλώνει ότι ένας άνθρωπος με αυτές τις αλυτρωτικές αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια και ένα Καλάσνικοφ στα χέρια εκφράζει απλώς «πατριωτικές ευαισθησίες».
Ο έλληνας ομογενής δεν είναι ο σέρβος φοιτητής που δολοφόνησε τον αρχιδούκα της Αυστρίας, οι δικές του σφαίρες δεν θα πυροδοτήσουν κανέναν πόλεμο. Αλλά από τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης θα φανεί εάν η καχυποψία που τροφοδοτεί τους βαλκανικούς εθνικισμούς, τον ελληνικό και τον αλβανικό σε αυτήν την περίπτωση, θα παραχθεί σε ποσότητες που δεν θα μπορούν να καταναλώσουν ούτε οι Αλβανοί ούτε οι Ελληνες.
Από αυτήν την άποψη, αυτό που έχει σημασία για την πολιτική δεν είναι το τυπικό αίτημα της διαλεύκανσης μιας υπόθεσης που όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα διαλευκανθεί ποτέ πλήρως, αλλά ο χαρακτηρισμός της ως μεμονωμένου επεισοδίου που δεν θα έχει καμία συνέχεια. Ο ασκός του Αιόλου, με άλλα λόγια, δεν πρέπει να ανοίξει ποτέ. Και δεν θα ανοίξει εάν δεν τραβήξει κανένας την άκρη του σκοινιού που τον κρατάει δεμένο.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024