Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πορταριά: Το στολίδι του Πηλίου

Πορταριά: Το στολίδι του Πηλίου

Ένας από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς ολόκληρης της Μαγνησίας

Ονομαστό κεφαλοχώρι με παραδοσιακό χρώμα και αξιόλογη τουριστική υποδομή, η Πορταριά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς ολόκληρης της Μαγνησίας, αλλά και την προφανή επιλογή για τους λάτρεις του πανέμορφου Πηλίου.

Το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα σπίτια με την εξαίρετη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τα γραφικά καλντερίμια, οι βρύσες με τα τρεχούμενα νερά, τα μονοπάτια, αλλά και η υπέροχη θέα στη γειτονική Μακρινίτσα, το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, μαγεύουν τους επισκέπτες.

H Πορταριά, τόπος καταγωγής του Αλεξίου Αθανασάκη, δωρητή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, γνώρισε μεγάλη ακμή το 18ο και το 19ο αιώνα χάρη στη βιοτεχνική (υφαντική και βυρσοδεψία) και εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της.

Στο χωριό εδρεύει γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός, που παρασκευάζει τοπικά προϊόντα (γλυκά κουταλιού και ταψιού, μαρμελάδες, λικέρ, ζυμαρικά).

Την Πορταριά κοσμεί η όμορφη πλακόστρωτη πλατεία της, με εντυπωσιακά πλατάνια, βρύσες και καφέ – εστιατόρια.

Ξεχωριστό χρώμα δίνουν στο χωριό τα αποκατεστημένα αρχοντικά (στο αρχοντικό Ζούλια στεγάζεται μουσείο λαϊκής τέχνης), η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (με χρυσοποίκιλτο τέμπλο και ωραίο καμπαναριό) και το εκκλησάκι της Παναγίας Πορταρέας (σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, σε αυτό οφείλει την ονομασία του το χωριό).

Στην είσοδο της Πορταριάς είναι χτισμένη η δισυπόστατη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας – Παναγίας, ενώ δίπλα στο ξενοδοχείο «Ξενία Παλάς» βρίσκονται η εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη και πλακόστρωτη πλατεία με μαγευτική θέα στη Μακρινίτσα, το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.

Τους φυσιολάτρες και τους περιπατητές προσελκύουν, προπάντων, το μονοπάτι των Κενταύρων, που συνδέει την Πορταριά με τα Χάνια, η Αδάμενα, περιοχή με τρεχούμενα νερά, πλατάνια και πλακόστρωτη πλατεία, και ο καταρράκτης Κάραβος (τα νερά του προέρχονται από τη γειτονική πηγή Μάνα).

Θρησκευτικά μνημεία που αξίζουν την προσοχή των επισκεπτών είναι η μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας, στη διαδρομή από την Πορταριά προς τη Μακρινίτσα, και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (άλλοτε καθολικό μονής), λίγο ψηλότερα από την πηγή Μάνα.

*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, η Πορταριά, απλωμένη στις βορειοδυτικές πλαγιές του Πηλίου (πηγή: Γιάννης Τούντας).

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024