Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΙΣΕ: Αποτροπιασμός για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στην Καστοριά

ΚΙΣΕ: Αποτροπιασμός για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στην Καστοριά

Επίσης, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καταδικάζει με ανακοίνωσή του την «απεχθή επίθεση» στο κέντρο της Αθήνας, στο ναό του Αγίου Διονυσίου

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει «τον αποτροπιασμό σύσσωμου του Ελληνικού Εβραϊσμού για τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Καστοριάς που ανεγέρθηκε για να θυμίζει τους 1.000 Εβραίους της πόλης που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς από τους Ναζί».

«Χρησιμοποιώντας μαύρο σπρέι για να καταστρέψουν την επιγραφή του Μνημείου, οι φανατικοί κήρυκες του μίσους θέλησαν να διαγράψουν τόσο τη μνήμη της άλλοτε ανθούσας εβραϊκής κοινότητας της πόλης αλλά και να καταστρέψουν τους συμβολισμούς που εκπέμπει το Μνημείο αυτό» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία επισημαίνεται πως αυτοί που βανδάλισαν το μνημείο «πήραν την καλύτερη απάντηση από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, που διά στόματος του Δημάρχου της Καστοριάς καταδίκασε τη βεβήλωση, αλλά και των ευαισθητοποιημένων πολιτών που έσπευσαν να καθαρίσουν το Μνημείο».

Οι διωκτικές αρχές, τονίζει το ΚΙΣΕ, «οφείλουν να συλλάβουν τους υπεύθυνους και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη».

Στην ανακοίνωση του ΚΙΣΕ επισημαίνεται ακόμα πως δεκατρία επεισόδια βεβηλώσεων εβραϊκών χώρων καταγράφηκαν το 2018.

«Η έξαρση της μισαλλοδοξίας, οι βανδαλισμοί μνημείων και ιερών χώρων επιτείνουν την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο αντισημιτισμός είναι μόνον η αρχή της παρακμής μιας κοινωνίας, η οποία για να προστατευθεί από τους οπαδούς του σκοταδισμού οφείλει να μεταλαμπαδεύει το φως της γνώσης και της μνήμης για την αποτροπή νέων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Καταδίκη της έκρηξης του μηχανισμού στον Άγιο Διονύσιο από το ΚΙΣΕ

Εξάλλου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καταδικάζει με ανακοίνωσή του την «απεχθή επίθεση» στο κέντρο της Αθήνας και «εκφράζοντας τα συναισθήματα των Ελλήνων Εβραίων, εύχεται ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες και γρήγορα να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

«Τούτες τις γιορτινές ημέρες, που το πνεύμα της αγάπης εκπέμπεται σε κάθε γωνιά της χώρας μας, οι οπαδοί του μίσους έσπευσαν να υπενθυμίσουν την παρουσία τους με εκρηκτικό μηχανισμό θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή απλών ανθρώπων στην είσοδο του ιερού ναού του Αγίου Διονυσίου, στο κέντρο της Αθήνας» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΙΣΕ.

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη μισαλλοδοξία, στον φανατισμό και στην τρομοκρατία να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας σκορπώντας τον φόβο και στοχοποιώντας ακόμη και τους ιερούς χώρους προσευχής».

«Όλοι μαζί οφείλουμε να εργασθούμε ώστε να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού, απέναντι σε όσους επιδιώκουν να επιβάλλουν τον φόβο του μίσους και της βίας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024