Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πληκάτι Ιωαννίνων: Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στα μονοπάτια του Γράμμου

Πληκάτι Ιωαννίνων: Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στα μονοπάτια του Γράμμου

Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Ηπείρου, και όχι μόνο, έφθασαν στο Πληκάτι Ιωαννίνων, για να προσευχηθούν στην Παναγία τη Βρεφοκρατούσα, την Πληκαδίτισσα, να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν

Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Ηπείρου, και όχι μόνο, έφθασαν στο Πληκάτι Ιωαννίνων, για να προσευχηθούν στην Παναγία τη Βρεφοκρατούσα, την Πληκαδίτισσα, να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.

Ο καθένας στην περιοχή έχει ένα δικό του βίωμα σε σχέση με τη θαυματουργή εικόνα. Την αποκαλούν «πηγή ζωής». Κάθε χρόνο, αν και εν μέσω του χειμώνα, με κρύο, βροχή ή χιόνια, πιστοί στην παράδοση και την Παναγία, οι κάτοικοι της περιοχής λιτανεύουν την άγια εικόνα στα μονοπάτια του Γράμμου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που περνούν από γενιά σε γενιά, το 1770, τη σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας, βοσκοί έβλεπαν τις νύχτες στο δάσος απέναντι από το χωριό ένα φως που έμοιαζε με καντήλι. Η περιέργεια τούς οδήγησε στην σπάνια εικονογραφημένη εικόνα της Παναγιάς.

Όσον αφορά την εύρεση της θαυματουργής εικόνας στις πλαγιές του Γράμμου, ο ιερείς αναφέρουν πως είναι πιθανόν να τη μετέφεραν καλόγεροι στο δάσος, όταν ληστές επί Τουρκοκρατίας λεηλατούσαν τα μοναστήρια.

Στην πλατεία του χωριού, στο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Αθανασίου, φιλοξενούνται τμήματα από το τέμπλο του παλαιού ναού της Παναγίας της Πληκαδίτισσας.

Το Πληκάτι, τόπος μαστόρων της πέτρας (οι ξακουστοί πληκαδίτες μαστόροι ταξίδευαν τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό), βρίσκεται στην ελληνοαλβανική μεθόριο, σε υψόμετρο 1.240.

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024