Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 900 παιδιά πρόσφυγες υποστήριξε το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Πάνω από 900 παιδιά πρόσφυγες υποστήριξε το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Ο οργανισμός παρείχε ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες τη χρονιά που μας πέρασε.

Περισσότερα από 900 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες έλαβαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη χάρη στο πρόγραμμα «’Αμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική Παρέμβαση για Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες σε Κίνδυνο στην Ελλάδα» που υλοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο, που πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο του 2018 και ολοκληρώθηκε σήμερα, αποτέλεσε το πρώτο πρόγραμμα που υλοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» με απευθείας χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO).

«Το πρόγραμμα παρείχε ολιστική και ουσιαστική υποστήριξη σε παιδιά που έχουν ανάγκη 24 ώρες το 24ωρο», παρατήρησε κατά τη σημερινή παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του έργου ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος. Υλοποιήθηκε από εξειδικευμένες ομάδες (παιδίατροι, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, πολιτιστικοί διαμεσολαβητές και διερμηνείς) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε στενή και συνεχή συνεργασία με τις αρχές, τα παιδιατρικά νοσοκομεία και τους φορείς που έχουν υπό εποπτεία τους ωφελούμενους.

Συγκεκριμένα, παρείχε υποστήριξη σε 233 πρόσφυγες-μετανάστες με αυξημένες ιατρικές ανάγκες που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, η πλειοψηφία των ωφελούμενων (91%) από υπηρεσίες ιατρικής παρέμβασης ήταν αιτούντες άσυλο, 6% αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ενώ 3% ανήκουν σε άλλες κατηγορίες. Σε ποσοστό 51% ήταν νεογνά/μικρά παιδιά (0-59 μηνών), 40% ήταν παιδιά ηλικίας 5-17 ετών και 9% έγκυες γυναίκες.

Ενδεικτικά, τα περιστατικά των παιδιών (60% αγόρια και 40% κορίτσια) σχετίζονταν με επιληπτικά σύνδρομα, νευρομυϊκές διαταραχές, αναπνευστικές δυσκολίες, συγγενείς λοιμώδεις ασθένειες, εγκεφαλική παράλυση, νευρογενετικά σύνδρομα, σύνδρομα μεταβολισμού, συγγενείς καρδιακές παθήσεις, αναπτυξιακές διαταραχές, περιορισμούς κινητικότητας, δυσμορφίες ουροποιητικού συστήματος, κυστική ίνωση, επιπλοκές νεογέννητων και εγκυμοσύνες υψηλού ρίσκου, διαταραχές της ακοής και διαβήτη.

Μεταξύ άλλων παρασχέθηκαν παιδιατρική φροντίδα στο σπίτι, ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, φυσιοθεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική, βοήθεια σε ιατρικές συμβουλές και διαγνωστικές εξετάσεις, εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τον χειρισμό των ιατρικών θεμάτων των παιδιών τους, διακομιδές από και προς νοσοκομεία.

Επίσης, το πρόγραμμα αφορούσε σε υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των παιδιών προσφύγων και μεταναστών μέσω της διαχείρισης περισσότερων από 460 κλήσεων, της τηλεφωνικής συμβουλευτικής και της άμεσης επιτόπιας παρέμβασης στο πεδίο σε 692 παιδιά θύματα βίας, παράνομης διακίνησης, εμπορίας και ασυνόδευτους ανηλίκους σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Στον τομέα της προστασίας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούσαν στην παροχή συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και άμεσης παρέμβασης σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που πέφτουν θύματα εμπορίας ή παράνομης διακίνησης, βίας, κακομεταχείρισης ή παραμέλησης, ασυνόδευτους ανήλικους (36% των αιτημάτων), διασύνδεση με τις υπηρεσίες και παροχή πληροφοριών (32% των αιτημάτων), υπηρεσίες διερμηνείας μέσω τηλεφώνου (15%) και αιτήματα για υπηρεσίες στέγασης ή άλλες υπηρεσίες υποστήριξης (17%).

Οι ωφελούμενοι ή οι επαγγελματίες και οι οργανισμοί μπορούν να συνεχίζουν να απευθύνουν τα αιτήματα και τις παραπομπές τους στο «Χαμόγελο του Παιδιού» καλώντας στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 (sos1056@hamogelo.gr), Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 (116000@hamogelo.gr) και Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111.

Όπως υπογραμμίστηκε, το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει να θέτει στη διάθεση προσφύγων και μεταναστών το πανελλαδικό του δίκτυο που αποτελείται από τις κινητές ιατρικές και επιχειρησιακές μονάδες, τις τηλεφωνικές γραμμές, τα εξειδικευμένα υλικοτεχνικά μέσα του και την ομάδα έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024