Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
To colpo grosso της κυβέρνησης με τη «Χρυσή Βίζα»

To colpo grosso της κυβέρνησης με τη «Χρυσή Βίζα»

Δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να διευρύνει τις μπίζνες με τις Χρυσές Βίζες

Στην επέκταση του προγράμματος «Golden Visa» και σε επενδυτές που αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή θα διατηρούν τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα εκτός από τα ακίνητα προχωράει το υπουργείο Οικονομίας.

Έτσι, από τα μέσα Ιουνίου οι ξένοι επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν «Χρυσή Βίζα» (Golden Visa) και άδειας διαμονής στην Ελλάδα θα μπορούν να το κάνουν επενδύοντας όχι μόνον σε ακίνητα, αλλά και σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια ή τοποθετώντας μεγάλου ύψους καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να διευρύνει τις μπίζνες με τις Χρυσές Βίζες.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «σύμφωνα με κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ θα λαμβάνουν άδεια παραμονής και βίζα για την ζώνη του Σένγκεν αν επενδύσουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ομολόγα του δημοσίου ή αν προχωρήσουν σε προθεσμιακή κατάθεση αντίστοιχου ποσού σε ελληνική τράπεζα.

Ακόμα και ξένοι με επενδύσεις τουλάχιστον 800.000 ευρώ σε δημόσια ή ιδιωτικά ομόλογα θα περιλαμβάνονται μελλοντικά στους δικαιούχους για άδεια παραμονής.

«Μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να πουλά πολιτικά δικαιώματα», δηλώνει ο γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίνγκολντ από το κόμμα των Πρασίνων για να προσθέσει «η πώληση αδειών παραμονής εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια, ενώ παράλληλα ευνοεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Και πράγματι υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία στις προθέσεις της κυβέρνησης για τη Χρυσή Βίζα. Έκθεση της Κομισιόν από το 2018 δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν ελέγχουν την προέλευση των ποσών προς επένδυση. Επικριτές τονίζουν ότι ευνοείται το ξέπλυμα χρήματος από τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές δεν ζητούν πληροφορίες για το ποινικό μητρώο των επενδυτών.

Το ελληνικό πρόγραμμα με τις Χρυσές Βίζες ξεκίνησε το 2013. Τότε δόθηκαν σε επενδυτές μόλις 42 άδειες παραμονής. Το 2017 ξεπέρασαν τις 6.200 ενώ τους πρώτους 11 μήνες του 2018 έφθασαν τις 9.756. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2018 δόθηκαν συνολικά 22.730 άδειες παραμονής και βίζες. Πέρυσι περίπου το 50% των περιζήτητων ταξιδιωτικών εγγράφων διατέθηκαν σε κινέζους επενδυτές, σε Τούρκους και Ρώσους. Ειδικοί υπολογίζουν ότι η Αθήνα έχει εισπράξει με το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024