Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βροχή» ρατσιστικών επιθέσεων με μια πολιτεία - φάντασμα

«Βροχή» ρατσιστικών επιθέσεων με μια πολιτεία – φάντασμα

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με ρατσιστικά φαινόμενα.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων χθες βρήκε την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με ρατσιστικά φαινόμενα.

Τους τελευταίους μήνες, οι ρατσιστικές επιθέσεις βρίσκονται σε έξαρση, με τις καταγγελίες των θυμάτων να βλέπουν όλο και πιο συχνά το «φως» της δημοσιότητας.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κρούσματα δεν προέρχονται μόνο από ακροδεξιές ομάδες, αλλά και από αστυνομικούς ή εργοδότες. Και δείχνει ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο». Φαίνεται να έχουν χαλαρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετώπισης του ρατσισμού ή πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πολύ δυσάρεστες καταστάσεις;

Το τελευταίο κρούσμα ήταν η ρατσιστική επίθεση σε πρόσφυγα – διερμηνέα, το απόγευμα της Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 18 Μαρτίου, στο κέντρο της Αθήνας, οκτώ άτομα ελληνικής καταγωγής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκαν στον πρόσφυγα και σε έναν φίλο του, οι οποίοι επέστρεφαν στο σπίτι τους.

Οχτώ άντρες φέρεται να έριξαν στο οδόστρωμα χτυπώντας τους με δύναμη στο κεφάλι και σε ολόκληρο το σώμα, καθυβρίζοντάς τους.

Αποτέλεσμα των χτυπημάτων ήταν ο διερμηνέας του Συμβουλίου έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό του χέρι από αιχμηρό αντικείμενο, ενώ ο φίλος του χτυπήθηκε και με σιδερένιο λοστό.

Τελικά, μετά μισή ώρα περίπου, τα δύο θύματα κατάφεραν να ξεφύγουν, να ζητήσουν βοήθεια από την αστυνομία και να καλέσουν ασθενοφόρο.

«Μαύρε, πήγαινε στη χώρα σου»

Η τελευταία επίθεση κατά πρόσφυγα, ήταν η περίπτωση του 20χρονου πρόσφυγα από τη Γουϊνέα ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελία της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς.

Όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με την καταγγελία, δείχνουν ρατσιστικό κίνητρο, με τους αστυνομικούς να του φωνάζουν «μαύρε πήγαινε στη χώρα σου».

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Αλί Σουαρί βρέθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2018 αφού είχε διαμείνει για δύο χρόνια στο στρατόπεδο της Μόρια στη Λέσβο.

Έκτοτε έχει διακοπεί η παροχή των 90 ευρώ με cashcard από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ, επισκέφτηκε το Γραφείο της Greece Cash Alliance helpline την Δευτέρα 18 Μάρτη στις 10πμ για να ζητήσει βοήθεια ώστε να συνεχίσει να παίρνει τα λεφτά.

Ήρθε όχημα της Άμεσης Δράσης με δύο αστυνομικούς και τον συνέλαβαν ασκώντας υπερβολική σωματική βία. Τον έβαλαν κάτω στο δρόμο, τον κλώτσησαν στο πόδι όπου είχε παλιό τραύμα. Τον χτυπούσαν με γροθιές στο πρόσωπο και την πλάτη για να του περάσουν χειροπέδες τραυματίζοντας τον.

Όταν ζήτησε να τον πάνε στο νοσοκομείο γιατί πονάει αστυνομικός του απάντησε «να πεθάνεις εδώ, όχι νοσοκομείο». Όταν ρώτησε «γιατί με χτυπάτε» πήρε την απάντηση «Μαύρε πήγαινε στη χώρα σου» σύμφωνα με την καταγγελία.

Επιθέσεις σε Βίλια και Κόνιτσα

Λίγες ώρες νωρίτερα, ρατσιστική επίθεση έλαβε χώρα στον ξενώνα προσφύγων στα Βίλια, από τους κατοίκους της περιοχής.

Είκοσι οικογένειες προσφύγων που βρέθηκε στο επίκεντρο της ρατσιστικής βίας, λίγο μετά την άφιξή τους σε ξενοδοχείο που έχει μισθώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ήρθαν αντιμέτωπες με «βροχή» από πέτρες. Μάρτυρες μπροστά σε αυτή τη φρικαλεότητα βρέθηκαν και μικρά παιδιά.

Κάτοικοι πέταξαν πέτρες σπάζοντας την τζαμαρία της εισόδου ενώ έριξαν και κροτίδες προς τα δωμάτια, χωρίς να διστάσουν να χτυπήσουν ακόμα και μικρά προσφυγόπουλα.

Ο πατέρας δύο μικρών κοριτσιών που ήταν ανάμεσα σε όσους δέχθηκαν την επίθεση, κατήγγειλε ότι ντόπιοι τον χτύπησαν χρησιμοποιώντας έναν πυροσβεστήρα, σπάζοντας την πόρτα του δωματίου τους.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι δράστες χτύπησαν και τα δύο μικρά κορίτσια του στο κεφάλι, τα κλότσησαν και τα έβρισαν.

Αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Κόνιτσα, ακροδεξιοί κουκουλοφόροι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ρόπαλα εναντίον μικρών παιδιών, που έμεναν σε δομή ΜΚΟ.

Τα νεαρά παιδιά, αφγανικής καταγωγής, έπαιζαν μπάσκετ σε ένα γήπεδο της περιοχής, όταν εμφανίστηκαν πέντε κουκουλοφόροι με ρόπαλα, οι οποίοι τους επιτέθηκαν.

Τα δύο από τα πέντε παιδιά μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας, το ένα ήταν σε σοκ ενώ το δεύτερο είχε κάταγμα στο χέρι και εκδορές στα πόδια.

Μολότοφ σε σπίτι Ιρακινών στη Θεσσαλονίκη

Τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου, επίθεση με μολότοφ δέχτηκε ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου, στο οποίο διαμένει μια οικογένεια Ιρακινών με τρία μικρά παιδιά.

Ο Μοχάμεντ, ζει εδώ και δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη κι όπως δήλωσε δεν είχε πότε πρόβλημα, ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του, πρόβλημα με τη γειτονιά, με το σχολείο και γενικότερα στην ευρύτερη κοινωνία.

Βγαίνοντας στο μπαλκόνι του είδε ότι κάποιοι νεαροί έτρεχαν στο δρόμο.

Αμέσως έσβησε τη φωτιά, κάλεσε την αστυνομία κι ανέλαβε το τμήμα ρατσιστικής βίας της κρατικής ασφάλειας.

Σοκαρισμένοι από το περιστατικό, ολόκληρη η οικογένεια δεν κοιμήθηκε όλο το βράδυ.

«Με χτύπησαν γιατί ζήτησα τα χρήματα από την δουλειά μου»

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα σοβαρό περιστατικό ρατσιστικής βίας και εργοδοτικής τρομοκρατίας έλαβε χώρα στη Λάρισα.

Θύματα της επίθεσης, δύο εργάτες κτηνοτροφικής μονάδας, με καταγωγή από το Πακιστάν, οι οποίοι όπως ανέφεραν δέχθηκαν απειλές και ξυλοκοπήθηκαν από μπράβους του εργοδότη τους όταν ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους.

«Με χτύπησαν με κλωτσιές και μπουνιές γιατί ζήτησα τα χρήματα από την δουλειά μου. Μου είπαν ότι η αστυνομία είναι φίλοι τους. Μου είπαν, ξέρεις ποιοι είμαστε; Θα καλέσουμε τη Χρυσή Αυγή και δεν θα αφήσουμε κανένα Πακιστανό ζωντανό στη Λάρισα. Θα σας βάλουμε να φάτε χοιρινό με το ζόρι εσείς οι μουσουλμάνοι το καταλαβαίνετε;» ήταν η απειλή που εξαπέλυσε ο εργοδότης, σύμφωνα με τα θύματα.

«Ζήτησα τα χρήματα μου. Του είπα ότι δεν θα δουλέψω άλλο και θέλω τα χρήματα που έχω δουλέψει. Δουλεύαμε πάνω από 18 ώρες την ημέρα και ήμασταν εξουθενωμένοι. Από το πρωί δουλεύαμε μέχρι τα ξημερώματα της άλλης ημέρας. Δεν μας πλήρωνε, και όταν ζητήσαμε τα χρήματα μας χτύπησαν» είπε ο Σαλμάν Ατζούμ, περιγράφοντας την επίθεση.

Ομάδα ΔΙΑΣ κατά μετανάστη στη Νίκαια

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, η ΚΕΕΡΦΑ, είχε καταγγείλει και ακόμη μια απρόκλητη επίθεση κατά πακιστανού μετανάστη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ στη Νίκαια.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η επίθεση έγινε ο μετά τις 9 το βραδύ στη συμβολή των οδών Π. Ράλλη και Βοσπόρου στη Νίκαια, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ.

«Ο 25χρονος μετανάστης βρισκόταν μαζί με έναν φίλο του μέσα σε παρκαρισμένο αμάξι όταν τον περικύκλωσαν 6-7 άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ, τον ανάγκασαν να βγει έξω, του φόρεσαν χειροπέδες και άρχισαν να τον βαράνε με μίσος, με τη δικαιολογία ότι έχουν πληροφορία για κλοπή αυτοκινήτου στην περιοχή. Τον χτύπησαν στην κοιλιά και αφού έπεσε κάτω άρχισαν να τον κλωτσάνε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να του ανοίξουν τη μύτη και να του μαυρίσουν το μάτι» ανέφερε η καταγγελία.

«Από τις φωνές κατέβηκε από το σπίτι άλλος συμπατριώτης τους ο οποίος διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι είναι ο ιδιοκτήτης του αμαξιού και ότι είχε δώσει τα κλειδιά στους δύο φίλους του. Παρ’ όλα αυτά οι αστυνομικοί συνέλαβαν αιμόφυρτο τον ARSLAN και τον κράτησαν όλη τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Την επόμενη μέρα στο αυτόφορο ο ARSLAN ανακάλυψε, με τη βοήθεια μεταφραστή, ότι οι αστυνομικοί τον κατηγόρησαν ότι έχει στην κατοχή του όπλα, γιατί όταν τον ρώτησαν αυτός απάντησε “ναι” χωρίς όμως να γνωρίζει ελληνικά. Έτσι οι αστυνομικοί τον έσπασαν στο ξύλο παρόλο που ούτε πάνω του ούτε στο αμάξι βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο».

Μάλιστα στην καταγγελία της η ΚΕΕΡΦΑ έπειτα από μια μακρά σιωπή του κράτους και της Δικαιοσύνης, έκανε λόγο για υποκρισία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να εξαγγέλλει ότι θα ψηφίσει στην Βουλή νέα «στρατηγική ένταξης» για τους μετανάστες και την ίδια στιγμή να αφήνει την αστυνομία να τους σαπίζει στο ξύλο, ζητώντας τιμωρία των αστυνομικών που ξυλοκόπησαν τον μετανάστη.

Οι περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά έχουν γίνει μάρτυρες ρατσιστικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να έχουν οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο ανθρώπων, που έχουν μπει στο στόχαστρο των ακροδεξιών.

Για άλλη μια χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων έγινε πιο επίκαιρη από ποτέ.

Για άλλη μια χρονιά, οι δολοφόνοι των Σαχζατ Λουκμαν και του Παύλου Φύσσα συνεχίζουν να στέκονται στο ειδώλιο, με τις δίκες του να εξελίσσονται με αργό ρυθμό.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βλέποντας τους υπαλλήλους του να γίνονται, όχι απλώς μάρτυρες, αλλά θύτες των υποθέσεων, βγάζει ανακοινώσεις για τα μάτια του κόσμου χωρίς κάποιο αντίκρισμα ή ουσιαστικές δράσεις.

Το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας εμφανίζεται σε υποθέσεις «κατ’ επιλογήν» κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια του στα περιστατικά αυτά αφήνοντας τους μετανάστες απροστάτευτους, με την κυβέρνηση να συνεχίζει κάνει λόγο για δήθεν ένταξη των μεταναστών και προσφύγων.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024