Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο; - Ξαφνικά η κυβέρνηση ανησυχεί για την τακτική του Ερντογάν

«Θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο; – Ξαφνικά η κυβέρνηση ανησυχεί για την τακτική του Ερντογάν

Το να βγαίνει σύσσωμη η ηγεσία του Πενταγώνου και να «ανησυχεί» για την πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίου, είναι εξίσου… ανησυχητικό με τις πολεμικές κραυγές του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να παίζει εθνικιστικά παιχνίδια με αφορμή τις εκλογές που έρχονται, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγα, το πρωί της Πέμπτης, ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την ανησυχία που επικρατεί στη χώρα.

«Με την αδυναμία στην οποία βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας και την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, είναι πολύ επικίνδυνο να συμβεί αυτό που λέμε ‘ατύχημα’ δημιουργώντας προβλήματα και στις δύο χώρες», δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Θέλει προσοχή πολλή, δεν μπορεί οι Τούρκοι να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, δεν συμβάλλουν στην καλή γειτονία», ανέφερε ο κ. Ρήγας, συμπληρώνοντας ότι «τα όποια δικαιώματα της Τουρκίας αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ότι τα υπερβαίνει θα απαντάται από την Ελλάδα, η οποία προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει ενδοτική στάση από την πλευρά της Ελλάδας. Η κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους και φυσικά δεν χρειάζονται ‘κορώνες’ από διάφορους», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται στις δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Το ίδιο και ο υπουργός

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις, στο ίδιο μήκος κύματος, του υπουργού Αμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. «Ανησυχούμε βέβαια για την πρόκληση ενός ατυχήματος, το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Δηλαδή μπορεί να προκληθεί μία κλιμάκωση την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την Ουάσιγκτον που βρέθηκε ο κ. Αποστολάκης, χαρακτήρισε «χοντρή πατάτα» των Τούρκων την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό από τουρκικά μαχητικά.

Σε κάθε περίπτωση, το να βγαίνει σύσσωμη η ηγεσία του Πενταγώνου και να «ανησυχεί» για την πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίου, είναι εξίσου… ανησυχητικό με τις πολεμικές κραυγές του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Κι έρχονται σε συνέχεια της «πατριωτικής ομιλίας» του Αλέξη Τσίπρα από το Αγαθονήσι ο οποίος ειρωνεύτηκε τους Τούρκους και δήλωσε έτοιμος ακόμη και κολυμπώντας να πάει στα ελληνικά νησιά.

Γεννά, πάντως, σοβαρά ερωτήματα η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης. Ενδεχομένως, η πίεση που αισθάνεται το Μαξίμου λόγω του «Βατερλώ» με το Μακεδονικό, να αναγκάζει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να κρατούν μια πιο δυναμική στάση έναντι της Αγκυρας προκειμένου να μη χαρακτηριστούν «ενδοτικοί» και με την Τουρκία. Η ζημιά που έχει κάνει η συμφωνία των Πρεσπών αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και θα ήταν ό,τι χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο προς τις κάλπες να δείχνει αδύναμη απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Από την άλλη, το ερώτημα που τίθεται είναι αν πράγματι υπάρχει κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου. Την απάντηση αυτή δεν μπορεί να τη δώσει κανείς με σαφήνεια, ωστόσο, η… υπερδραστηριοποίηση των τουρκικών αεροσκαφών με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού FIR όλα θα μπορούσαν να συμβούν.

Ομοίως και στο Αιγαίο υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής με τουρκικά σκάφη, ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία «παίζει» παιχνίδια κυριαρχίας με τον Ερντογάν να απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας του και να θέλει να ενισχύσει το εθνικιστικό συναίσθημά τους προκειμένου με αυτό να ψηφίσουν κι όχι με βάση τα οικονομικά προβλήματα που έχουν.

Μήπως το κάνει επίτηδες;

Στην κριτική που ασκείται πάντως, υπάρχει και αυτή της αντιπολίτευσης που εμμέσως κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι υπερπροβάλλουν την πατριωτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικά οφέλη. «Προσπαθούν να ηρωοποιήσουν» τον Αλέξη Τσίπρα δείχνοντας τον να βγάζει φωτογραφίες από το ελικόπτερο που παρενοχλήθηκε. Του γράφουν πατριωτικούς λόγους από τα ακριτικά νησιά. Τον φέρνουν στη Θεσσαλονίκη να «μαζέψει» το αρνητικό κλίμα από το Μακεδονικό. Οι υπουργοί του τρομάζουν τον ελληνικό λαό για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Όλα αυτά δείχνουν ένα σχέδιο για να πάει σε εκλογές ενισχύοντας το προφίλ του ηγέτη προκειμένου να μην καταρρεύσει».

Αυτά λένε βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής, όμως, το ερώτημα παραμένει: Κινδυνεύουμε από ένα θερμό επεισόδιο και μια εμπλοκή με την ανεξέλεγκτη Τουρκία του Ερντογάν;

Και φυσικά θυμίζουν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα, που δείχνει να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, αν και κάποιοι μιλούν για μυστική διπλωματία. Και «δείχνουν» τον Γ. Κατρούγκαλο που μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και τον Γ. Τσιρώνη που έδειξε ότι μπορεί να γίνει «λαγός» για το Καστελόριζο και την ΑΟΖ.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024