Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας

Πέθανε ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας.

Ο Α. Βγόντζας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ωστόσο η καταγωγή του ήταν από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το χωριό Καπίστρι (νυν οικισμός Σταυρού) Ιεράπετρας του δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και άρχισε να ασκεί τη δικηγορία από το έτος 1971.

Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση υπερασπίστηκε ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Η δράση του αυτή υπήρξε αφορμή για να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος.

Ως νομικός, από το 1971 υπήρξε μάχιμος δικηγόρος, ενώ από το 1976 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης – βοηθός της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από υπερασπιστής ενώπιον των δικαστηρίων, συμμετείχε σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Α. Βγόντζας συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του πρωθυπουργού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου για το «σκάνδαλο Κοσκωτά» τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης και αθώωσής του από το Ειδικό Δικαστήριο το 1991 – 1992. Υπήρξε επίσης συνήγορός του μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων στη δίκη κατά του περιοδικού TIME.

Κατά την τελευταία θητεία του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού (1993 – 1996) υπήρξε νομικός του σύμβουλος και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του.

Ο Α. Βγόντζας είχε διατελέσει επίσης γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την πολιτική κυρίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, όπου υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η «Αττική οδός», η «Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου», η «Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης», ο «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», η «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου» (1993-2004).

Ο Αντώνης Βγόντζας ήταν ο βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλλι Πεδιάδος» στην Κρήτη.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας αλλά και πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Έμωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης- Αμερικής.

Αρθρογραφούσε τακτικά στην κρητική εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» και έγραψε επτά βιβλία, μεταξύ των οποίων και ένα για την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά.

(Με πληροφορίες από το wikipedia.org)

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024