Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια άγρια δολοφονία στις φυλακές της ανομίας (Κορυδαλλός)!

Μια άγρια δολοφονία στις φυλακές της ανομίας (Κορυδαλλός)!

Το συμπέρασμα; Δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι που δημοσιοποίησαν την αιματηρή δολοφονία ενός καταδίκου!  Ο «εξανθρωπισμός των φυλακών» (και η προσπάθεια, ώστε να μη συνιστούν απλώς «μηχανές πειθάρχησης» των καταδίκων όπως κατήγγειλε ο Μισέλ Φουκώ) δεν επιτυγχάνεται με την απόκρυψη των δολοφονιών που γίνονται μέσα σε αυτές!

Ο Υπουργός Της Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου θεωρείται γενικά ως ένας άνθρωπος που «ακούει τις διαφορετικές απόψεις». Όμως προχθές το Υπουργείο Δικαιοσύνης (και ο ίδιος προφανώς) έβγαλαν μια απαράδεκτη ανακοίνωση, η οποία είναι πλήρως ασύμβατη με τη φιλοσοφία μιας «ανοικτής κοινωνίας» για την οποία μιλούσε ο Αυστριακός φιλόσοφός Καρλ Πόπερ.

Τι υποστήριζε η ανωτέρω ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης; Ότι οι δημοσιογράφοι «έφταιγαν», γιατί δημοσιοποίησαν για λόγους εντυπωσιασμού το σχετικό video με τη στυγερή δολοφονία ενός Αλβανού καταδίκου μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού!

Κατά συνέπεια, οι συντάκτες αυτής της θλιβερής ανακοίνωσης δεν κατανόησαν στοιχειωδώς ένα βασικό πράγμα. Δηλαδή ότι η μαφία των φυλακών – ως φαινόμενο- είναι καθαρά πολιτικό πρόβλημα και προϋποθέτει καταρχήν ισχυρή κυβερνητική βούληση για να καταπολεμηθεί.

Και ο μόνος Υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος είχε σοβαρά συγκρουστεί με τα εγκληματικά και μαφιόζικα κυκλώματα των φυλακών ήταν ο Γιώργος Κουβελάκης ( και για όσο διάστημα  βεβαίως είχε  την πλήρη κάλυψη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου).

Και αυτό ακριβώς μνημονεύει και η απόφαση 628/2014 του Αρείου Πάγου η οποία παραπέμπει με τη σειρά της σε μια αποτίμηση την οποία είχε κάνει παλιότερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Αλέξανδρος Μεταξάς για τις φυλακές Κορυδαλλού .

Έλεγε λοιπόν ο Εισαγγελέας: «Επί σειρά ετών …οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ..συνειδητά έκλειναν τα μάτια τους στο πασίδηλο γεγονός του οργίου των παρανομιών οι οποίες ελάμβαναν χώρα στη φυλακή αυτή»!

Και παρακάτω ανέφερε , ότι οι Εισαγγελικοί λειτουργοί που προσπαθούσαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους , απειλούνταν ( οι ίδιοι ή η οικογένεια τους) από όλους εκείνους «που είχαν κάθε συμφέρον να διατηρηθεί το τέλμα της απραξίας που ευνοούσε  τα εγκληματικά τους σχέδια»!

Τέλος σημείωνε (για την αποτροπή της εισαγωγής των ναρκωτικών στις φυλακές) , ότι απαιτείται η συνεργασία όλων των αρχών και η ύπαρξη εντίμων σωφρονιστικών υπαλλήλων…»!

Βεβαίως εκτός από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στους οποίους αναφερόταν ο παραπάνω Εισαγγελέας – και την απαιτούμενη εντιμότητά τους-   υπάρχει και ένα άλλο βασικό πρόβλημα. Με άλλα λόγια  την μαφιόζικη ανομία στις φυλακές την υποθάλπει και ο  υπερπληθυσμός των φυλακών  (και η αθλιότητα των συνθηκών έκτισης των ποινών)!

Όμως οι φυλακές δεν αποσυμφορούνται με τις απαράδεκτες αποφυλακίσεις που βγάζουν έξω βιαστικά και επικίνδυνα στα οκτώ χρόνια ένα μεγαλέμπορο ναρκωτικών, ενώ είχε καταδικαστεί αρχικά σε εικοσιπέντε χρόνια  κάθειρξη  ( ότι δηλαδή νομοθετήθηκε πρόσφατα  από την παρούσα κυβέρνηση, γιατί τότε η κοινωνία βυθίζεται στην ανασφάλεια και τον τρόμο)).

Υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως η μείωση των «προφυλακίσεων», αλλά αυτό χρειάζεται και αλλαγή κουλτούρας των ανακριτών! Επίσης η “συμβιβαστική επίλυση» των ποινικών υποθέσεων (plea bargaining) είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών!

Το συμπέρασμα; Δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι που δημοσιοποίησαν την αιματηρή δολοφονία ενός καταδίκου!  Ο «εξανθρωπισμός των φυλακών» (και η προσπάθεια, ώστε να μη συνιστούν απλώς «μηχανές πειθάρχησης» των καταδίκων όπως κατήγγειλε ο Μισέλ Φουκώ) δεν επιτυγχάνεται με την απόκρυψη των δολοφονιών που γίνονται μέσα σε αυτές!

Ας το καταλάβει αυτό επιτέλους ο Υπουργός Δικαιοσύνης!

O Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024