Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκινούν οι εργασίες στην Παναγία των Παρισίων

Ξεκινούν οι εργασίες στην Παναγία των Παρισίων

Με την αφαίρεση των επικίνδυνων τμημάτων του καθεδρικού ναού ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Τις απαραίτητες εργασίες για να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά στο ναό της Παναγίας των Παρισίων ξεκινούν οι γαλλικές αρχές, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας που είχε ως αποτέλεσμα να καεί όλη η στέγη και ένα κωδωνοστάσιο και να υποστεί σοβαρές ζημιές το υπόλοιπο οικοδόμημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, σε πρώτη φάση θα απομακρυνθούν τμήματα που υποστηρίζουν τα βιτρό παράθυρα του καθεδρικού ναού. «Θα αφαιρεθεί τμήμα της τριγωνικής δομής πάνω απ’ το κεντρικό παράθυρο» ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου μιλώντας σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι η δομή είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον αέρα και πως στο σύνολό της παραμένει εύθραυστη.
Όπως ανέφεραν πηγές της αστυνομίας στο Associated Press, η τριγωνική δομή έχει πάρει κλίση κατά 20 εκατοστά προς τον δρόμο, μετά την πυρκαγιά.

Με διεθνή διαγωνισμό η ανακατασκευή

Όπως ανακοίνωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, η ανακατασκευή του βέλους της Νοτρ Νταμ θα γίνει μέσω «διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού».

Ο διαγωνισμός «θα επιτρέψει να απαντηθεί η ερώτηση αν πρέπει να ανακατασκευασθεί ένα πανομοιότυπο βέλος ή αν χρειάζεται ένα νέο βέλος, προσαρμοσμένο στις τεχνικές και τις προκλήσεις της εποχής μας», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως αποκλειστικό θέμα την αποκατάσταση του ναού.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Νοτρ Νταμ», που θα παρέχει το νομικό πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού και θα προβλέπει επίσης γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις στους δωρητές.

Το νομοσχέδιο θα προσφέρει στους ιδιώτες που θα κάνουν δωρεά, μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 75% μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 66% πέραν αυτού του ποσού. Οι εταιρείες θα έχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές ελαφρύνσεις για τις χορηγίες, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Εντουάρντ Φιλίπ ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί πως τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν για την αποκατάσταση του ναού θα διαχειριστούν με διαφάνεια και θα καταλήξουν στη Νοτρ Νταμ.

Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τις δωρεές για την αποκατάσταση των ζημιών.

Το συνολικό κόστος των εργασιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί, είπε ο Φιλίπ. Ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε χθες ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ο ναός μέσα σε πέντε χρόνια. «Προφανώς αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση, μια ιστορική ευθύνη», τόνισε ο Φιλίπ.

Συνεχίζονται οι έρευνες, σε 10 λεπτά έφτασε η πυροσβεστική

Την ίδια ώρα, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε πως οι ερευνητές που καλούνται να διερευνήσουν τις αιτίες της πυρκαγιάς δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μπουν στον ναό, καθώς δεν είναι ασφαλής.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν και σήμερα με την εξέταση μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι των εταιρειών που πραγματοποιούσαν τις εργασίες ανακαίνισης.

Απ’ την πλευρά της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος Τύπου απάντησε στις επικρίσεις για καθυστερήσεις, λέγοντας πως έφτασαν σε λιγότερο από 10 λεπτά, αφότου έλαβαν την πρώτη κλήση το βράδυ της Δευτέρας.

«Δεν καταγράψαμε καμία καθυστέρηση από τη στιγμή που μας κάλεσαν» σημείωσε ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλους σε δημοσιογράφους σήμερα.

«Σε ολόκληρο το Παρίσι, οι πυροσβέστες φθάνουν οπουδήποτε σε διάστημα 10 λεπτών, αυτό συνέβη κι εκείνο το βράδυ» υπογράμμισε ο αξιωματικός.

Ο Γκαμπριέλ Πλους απέφυγε να σχολιάσει εάν ο συναγερμός πυρκαγιάς λειτούργησε κανονικά, επισημαίνοντας ότι οι ερευνητές ερευνούν το θέμα αυτό.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024