Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ματωμένα έθιμα: Τα βεγγαλικά της Ανάστασης σκορπούν θάνατο

Ματωμένα έθιμα: Τα βεγγαλικά της Ανάστασης σκορπούν θάνατο

Ένας νεκρός άνδρας, ένα κοριτσάκι που χαροπαλεύει και δύο αγόρια που κινδυνεύουν να χάσουν τα δάχτυλά τους είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός των φετινών, «αιματηρών» εθίμων για το Πάσχα.

Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί ένας ιδιότυπος «φόρος αίματος» στη χώρα μας από τα – εντυπωσιακά μεν, επικίνδυνα δε – παραδοσιακά τοπικά έθιμα, όπως ο ρουκετοπόλεμος της Χίου ή ο σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας, μέχρι το «πατροπαράδοτο» έθιμο της χρήσης αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων κατά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα.

Ένας νεκρός άνδρας, ένα κοριτσάκι που χαροπαλεύει και δύο αγόρια που κινδυνεύουν να χάσουν τα δάχτυλά τους είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός των φετινών, «αιματηρών» εθίμων για το Πάσχα.

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε δυστυχήματα με παράνομες κροτίδες ή άλλα υλικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ενδεικτικά, το Πάσχα του 2018 υπήρξαν 3 τραυματίες, 2 σοβαρά και 1 ελαφρά. Το 2014 είχαμε 11 τραυματίες, ενώ τη διετία 2010-2011 τέσερεις άνθρωποι (3 και ένας αντίστοιχα) έχασαν τη ζωή τους από κροτίδες.

Τα περιστατικά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στους εντατικούς ελέγχους της Αστυνομίας. Φέτος, σημειώθηκαν τουλάχιστον 60 συλλήψεις και κατασχέθηκαν πάνω από 320.00 κροτίδες και περισσότερα από 14.000 πυροτεχνήματα.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επιμένουν με παράνομα μέσα ή με αυτοσχέδια εκρηκτικά να γιορτάζουν το Πάσχα, χωρίς να σκέφτονται τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους.

Νεκρός εικονολήπτης στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας

Ο σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας, ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, αμαυρώθηκε φέτος από τον τραγικό θάνατο ενός εικονολήπτη. Ο 53χρονος επαγγελματίας, ο οποίος κάλυπτε το έθιμο για τοπικό μέσο, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από σαΐτα που ξέφυγε προς το πλήθος.

Μάλιστα, ο άτυχος άνδρας κινηματογράφησε τη στιγμή που η σαΐτα τον χτύπησε. Το σοκαριστικό στιγμιότυπο βρίσκεται στο 18:50 στο παρακάτω βίντεο:

Δημοσιεύτηκε από Messinianews.gr στις Κυριακή, 28 Απριλίου 2019

Ο εικονολήπτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Όπως αναφέρουν μαρτυρίες, τα μέτρα προστασίας ήταν ελλιπή και δεν υπήρχαν προφυλάξεις στο σημείο όπου στεκόταν ο καμεραμάν με τους συναδέλφους του.

Θήβα: Κοριτσάκι χτυπήθηκε από «αδέσποτη» σφαίρα

Οι σαΐτες, όμως, δεν είναι το μόνο «αιματηρό» έθιμο. Οι «μπαλωθιές» κατά το Πάσχα, αλλά και σε άλλες γιορτές, είναι άκρως επικίνδυνες και μπορούν ακόμα και να κοστίσουν ζωές.

Ένα κοριτσάκι χαροπαλεύει αυτήν τη στιγμή, αφού χτυπήθηκε από «αδέσποτη» σφαίρα στο κεφάλι. Το κορίτσι έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του στο χωριό Θεσπιές της Θήβας με άλλα παιδιά, όταν ξαφνικά κατέρρευσε.

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Θήβας διαπίστωσαν ότι το παιδί έφερε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε από γλέντι που γινόταν σε διπλανό χωριό.

Δύο 14χρονοι τραυματίστηκαν σοβαρά από βαρελότα

Εξίσου επικίνδυνη είναι και η χρήση βαρελότων, κροτίδων και κάθε είδους αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων από ανήλικους.

Δύο έφηβοι, στην Κω και στην Αίγινα, τραυματίστηκαν σοβαρά από βαρελότα κατά τους εορτασμούς της Ανάστασης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο ένας 14χρονος στην Κω τραυματίστηκε από έκρηξη βαρελότου κατά την Ανάσταση, στην Κέφαλο. Το παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και κατόπιν έγινε αεροδιακομιδή του στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις για να σωθούν τα δάκτυλά του.

Στο Παίδων βρίσκεται και άλλος ένας 14χρονος από την Αίγινα, ο οποίος τραυματίστηκε με παρόμοιο τρόπο και μεταφέρθηκε με πλωτό μέσο του Λιμενικού από το νησί στο νοσοκομείο στην Αθήνα, όπου καταβάλλονται προσπάθειες να σωθούν τα δάκτυλά του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάσταση και στις δύο περιπτώσεις κρίνεται από τους γιατρούς ιδιαίτερα δύσκολη.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024