Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμος» εντυπώσεων με τις δημοσκοπήσεις - Πώς βλέπουν τα αποτελέσματα Μαξίμου και Πειραιώς

«Πόλεμος» εντυπώσεων με τις δημοσκοπήσεις – Πώς βλέπουν τα αποτελέσματα Μαξίμου και Πειραιώς

Μεγάλη μάχη εντυπώσεων με φόντο τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας πριν από τις εκλογές, παίζεται στο παρασκήνιο

Μεγάλη μάχη εντυπώσεων με φόντο τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας πριν από τις εκλογές, παίζεται στο παρασκήνιο. Με την ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει ευλόγως, έπειτα και από το μοίρασμα των προεκλογικών «μποναμάδων» από την κυβέρνηση, στα δύο στρατόπεδα μετρούν τις δυνάμεις τους.

Από το κυβερνών κόμμα ήδη εκφράζεται με ενθουσιασμό η αισιοδοξία ότι μπορεί ακόμη και να κόψουν πρώτοι το νήμα. Βεβαίως, με τις μετρήσεις να δείχνουν ότι η διαφορά είναι πάνω από 6 μονάδες ή στην καλύτερη περίπτωση (και στα φιλοκυβερνητικά μέσα) γύρω στις 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες η νίκη ΣΥΡΙΖΑ δεν φαντάζει σε καμιά περίπτωση εφικτή.

Αυτό που λένε στο κυβερνητικο στρατόπεδο είναι ότι οι παροχές αποδίδουν, ότι ο κόσμος επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ κι ότι η συσπείρωση όταν φτάσει και ξεπεράσει το 75% θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο κόμμα.

Εκτιμούν επίσης ότι είναι υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και η μη μετρήση δυναμική στο χώρο της νεολαίας, σε αυτούς που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δουλέψει σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμου (Ρομά, Πομάκους, μετανάστες που πήραν ιθαγένεια, ιδιοκτήτες ταξί, φαρμακοποιούς κ.λπ).

Οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, άλλωστε, στόχευαν ακριβώς σε ομάδες ψηφοφόρων που ήταν μεν απογοητευμένοι με την κυβέρνηση αλλά που έχουν δισταγμούς να στραφούν προς τη Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος του λεγόμενου «αριστερού ΠΑΣΟΚ», της πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστεράς, επανενεργοποιείται και ξυπνούν τα αντιδεξιά σύνδρομα με αποτέλεσμα να σπεύσουν να στηρίξουν οι περισσότεροι τον Αλέξη Τσίπρα.

Τι κάνει η ΝΔ

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζουν, και περίμεναν άλλωστε, ότι η ψαλίδα θα κλείσει. Αν και αρχικά είχαν κάνει επικοινωνιακό φάουλ με το να μιλούν για διψήφια ποσοστά διαφοράς, τώρα αντιλαμβάνονται ότι είναι άλλο πράγμα η «καθαρή» νίκη.

Ως τέτοια εκτιμούν ότι μπορεί να είναι οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από 3,5% με 4% που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Πιστεύουν ότι η διαφορά θα κλείσει στις 6 με 7 μονάδες σίγουρα, όμως, δεν πέφτουν πλέον στην παγίδα των ποσοστών και πόσο θα είναι το χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρουν ότι οι παροχές στους συνταξιούχους, το ζεστό χρήμα που μοιράζεται πριν από τις κάλπες επηρεάζει μεγάλο μέρος των δικαιούχων, όχι όμως όλους. Είναι σίγουροι ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως είναι σίγουροι ότι η διαφορά θα κριθεί τα τελευταία τρία 24ωρα και στο αν θα κάνει λάθος ο ένας ή ο άλλος μονομάχος.

Όμως, στην Πειραιώς επιμένουν για καθαρή νίκη ώστε να ζητήσουν εκλογές αμέσως. Οσο η διαφορά πλησιάζει προς το 10% τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση που θα ασκηθεί για να στηθούν κάλπες στα τέλη Ιουνίου.

Από την άλλη, ξέρουν ότι αν η διαφορά είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίσιμη, δηλαδή κάτω από 4% τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα προκήρυξης εκλογών το ταχύτερο από τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εκμεταλλευτεί ενδεχόμενες γκρίνιες στη ΝΔ και το μομέντουμ.

Στην οδό Πειραιώς επικεντρώνονται στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ώστε να αλλάξει η Ελλάδα και προσπαθούν να υπενθυμίσουν στον κόσμο ποιος ήταν ο Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια και ποιος θέλει να δείξει ότι είναι τώρα.

Πάντως, τα γκάλοπ δείχνουν ότι όλα είναι ανοικτά, ίσως όχι τόσο ως προς τον νικητή αλλά ως προς το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θα τον καθιστά ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο Τσίπρας λάβει μεγάλο ποσοστό, κλείσει σημαντικά την ψαλίδα με τη ΝΔ και καταφέρει να κερδίσει κάποιες περιφέρειες και δήμους, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός μάλλον θα περιμένει και την επόμενη Κυριακή των εκλογών στις 2 Ιουνίου ώστε να έχει καθαρή εικόνα για τις δημοτικές – περιφερειακές κάλπες και να αποφασίσει τι θα πράξει. Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές εκλογές (αν γίνουν τώρα) θα μετατεθούν κατά μια εβδομάδα μέσα στον Ιούνιο.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι από το πρωί γίνεται επικοινωνιακή αντεπίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ που διαβάζει τις δημοσκοπήσεις διαφορετικά. Γίνεται προσπάθεια τόνωσης του ηθικού του κόσμου που έβλεπε ότι η διαφορά είναι μεγάλη ενώ τώρα μπορεί να ψαλιδιστεί. Και σίγουρα υπάρχει μια αισιοδοξία για καλύτερο αποτέλεσμα.

Αλλωστε το κόμμα… σούπερ μάρκετ που έφτιαξε ο Αλέξης Τσίπρας τα χωράει όλα. Και αριστερούς, και δεξιούς, και χριστιανούς και… σκαφάτους. Το κόμμα των πολλών ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία είναι σίγουρη ότι θα νικήσει και παλεύει τη μεγάλη διαφορά.

Οι δημοσκοπήσεις

Μεγάλο προβάδισμα 6,5% στην Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμών των «ΝΕΩΝ», επιβεβαιώνοντας ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής και δρομολογώντας μη διαχειρίσιμες καταστάσεις για την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές .

Οπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB για τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το νέο πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου ο Αλέξης Τσίπρας, έχει μεν ενισχύσει τη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά δεν δείχνει ικανό να προσδώσει μια δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να μεταβάλλει τη γενικότερη εικόνα που έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.

Η διαφορά των 6,5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ – η οποία, μάλιστα, ως κεντρική διαφορά με βάση την πρόβλεψη για τα ανώτατα και κατώτατα όρια των κομμάτων καταγράφεται στο 7,5% – καθορίζει ουσιαστικά και τις κινήσεις των δύο βασικών αντιπάλων στην τελική ευθεία.

Σε νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr σχετικά με τις ευρωεκλογές, η διαφορά βρίσκεται πλέον στις 3,5 μονάδες.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου (μέσα σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης μέτρησης): η ΝΔ συγκεντρώνει 25,9% (23,4%), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4% (17,5%), το ΚΚΕ 5,5% (5,8%), η Χρυσή Αυγή 4,9% (3,6%), το Κίνημα Αλλαγής 4,7% (6,2%) και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,1% (2,5%). Κάτω από το όριο του 3% κινούνται το ΜΕΡΑ25 με 2,2%, το Ποτάμι με 1,9% (0,5%), η Ένωση Κεντρώων με 1,2% (1,3%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (1,1%), η Λαϊκή Ενότητα με 0,8% (1,1%), η Δημιουργία Ξανά 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 0,5% (1%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,4% (0,3%). Η «μετέωρη ψήφος» ανέρχεται στο 23,2%, έναντι 31,4% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση, με το 16,6% να δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

Στο Βήμα της Κυριακής, η δημοσκόπηση της Metron Analysis δίνει διαφορά 6,7 μονάδων.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024