Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γλυφοσάτη: Η πιθανώς καρκινογόνα ουσία βρέθηκε σε μπίρες, κρασιά και δημητριακά

Γλυφοσάτη: Η πιθανώς καρκινογόνα ουσία βρέθηκε σε μπίρες, κρασιά και δημητριακά

Δύο έρευνες δείχνουν ότι η γλυφοσάτη, που είναι βασικό συστατικό σε ζιζανιοκτόνα και έχει συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου, βρίσκεται σε μπίρες, κρασιά και δημητριακά βρώμης που κυκλοφορούν μαζικά στο εμπόριο - και στην Ελλάδα!

Δύο έρευνες δείχνουν ότι η γλυφοσάτη, που είναι βασικό συστατικό σε ζιζανιοκτόνα και έχει συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου, βρίσκεται σε μπίρες, κρασιά και δημητριακά βρώμης που κυκλοφορούν μαζικά στο εμπόριο.

Πριν από μία εβδομάδα, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι η Bayer καλείται μετά από δικαστική απόφαση να αποζημιώσει με το ποσό-μαμούθ των 2 δισ. ευρώ ένα ζευγάρι, επειδή το ζιζανιοκτόνο Roundup της θυγατρικής εταιρείας Monsanto του προκάλεσε καρκίνο.

Συγκεκριμένα, σώμα ενόρκων δικαστηρίου της πόλης Όκλαντ έκρινε ότι το Roundup προκάλεσε στο ζευγάρι το λέμφωμα μη-Χότζκιν από το οποίο πάσχει.

Πρόκειται για την τρίτη τέτοια απόφαση για φέτος ενάντια στην Bayer – Monsanto, ενώ η ουσία αυτή φαίνεται ότι έχει διεισδύσει και στην τροφική αλυσίδα.

Τι έδειξε έρευνα για την γλυφοσάτη

Έρευνα που δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο από τον εκπαιδευτικό οργανισμό US PIRG έδειξε ότι η γλυφοσάτη εντοπίστηκε σε μεγάλο ποσοστό σε μπίρες και κρασιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Από τις 15 μπίρες και τα 5 κρασιά που εξετάστηκαν, η γλυφοσάτη εντοπίστηκε στα 19 από αυτά.

Κάποιες από τις μπίρες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα είναι παγκοσμίως γνωστές και κυκλοφορούν και στην Ελλάδα. Δείτε τα 19 ποτά που βρέθηκε να περιέχουν γλυφοσάτη (η μονάδα μέτρησης είναι το ppb, δηλαδή parts per billion, ή μέρη της ουσίας ανά δισεκατομμύριο):

Μπίρες

  • Tsingtao Beer: 49,7 ppb
  • Coors Light: 31,1 ppb
  • Miller Lite: 29,8 ppb
  • Budweiser: 27,0 ppb
  • Corona Extra: 25,1 ppb
  • Heineken: 20,9 ppb
  • Guinness Draught: 20,3 ppb
  • Stella Artois: 18,7 ppb
  • Ace Perry Hard Cider: 14,5 ppb
  • Sierra Nevada Pale Ale: 11,8 ppb
  • New Belgium Fat Tire Amber Ale: 11,2 ppb
  • Sam Adams New England IPA: 11,0 ppb
  • Stella Artois Cider: 9.1 ppb
  • Samuel Smith’s Organic Lager: 5,7 ppb

Κρασιά

  • Sutter Home Merlot: 51,4 ppb
  • Beringer Founders Moscato: 42,6 ppb
  • Barefoot Cabernet Sauvignon: 36,3 ppb
  • Inkarri Malbec, Certified Organic: 5,3 ppb
  • Frey Organic Natural White: 4,8 ppb

Παράλληλα, μία άλλη έρευνα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Environmental Working Group έδειξε ότι σε ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βρέθηκε η ουσία σε δημητριακά, μπισκότα, μπάρες δημητριακών και προϊόντα βρώμης. Πολλά από αυτά είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα, όπως τα δημητριακά Cheerios ή τα προϊόντα βρώμης Quaker.

Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας;

Οι απόψεις στην επιστημονική κοινότητα για το αν η γλυφοσάτη είναι καρκινογόνα ή όχι είναι αντικρουόμενες.

Σίγουρα, οι παραπάνω ποσότητες γλυφοσάτης στις μπύρες, τα κρασιά και τα δημητριακά από βρώμη είναι εξαιρετικά χαμηλές. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, θα έπρεπε κάποιος να καταναλώνει εκατοντάδες μερίδες δημητριακών ή ποτηριών μπίρας για να απειληθεί η υγεία του.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση του US PIRG σημειώνει:

«Αν και αυτά τα επίπεδα γλυφοσάτης είναι κάτω από τα όρια κινδύνου που έχει θέσει ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) για τα ποτά, είναι πιθανό ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα γλυφοσάτης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 1 μέρος ανά τρισεκατομμύριο γλυφοσάτης έχει την ικανότητα να διεγείρει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του καρκίνου του μαστού και να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα”.

Ο EPA λέει ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής έως και την καθημερινή λήψη των 2 mg/κιλό σωματικού βάρους και η Bayer, η οποία έχει εξαγοράσει την Monsanto, ισχυρίζεται ότι η ασφάλεια της γλυφοσάτης για κατανάλωση από τον άνθρωπο έχει αποδειχτεί από πολυετείς έρευνες. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και πολλοί άλλοι οργανισμοί, διαφωνεί και θεωρεί ότι η γλυφοσάτη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο. Επιπλέον, μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που εκτίθενται σε γλυφοσάτη είναι κατά 41% πιο πιθανό να αναπτύξουν λέμφωμα μη-Χότζκιν, σαν αυτό από το οποίο νόσησε το ζευγάρι που αποζημιώθηκε με 2 δισ. ευρώ από την Bayer. Η Γαλλία έχει απαγορεύσει τη χρήση του Roundup και άλλα ευρωπαϊκά έθνη λέγεται ότι εξετάζουν τις δικές τους απαγορεύσεις για το ζιζανιοκτόνο.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον Μάρτιο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη σύσταση ομάδας κρατών μελών που θα ενεργήσουν ως συν-εισηγητές για την επόμενη αξιολόγηση της γλυφοσάτης. Εάν εγκριθεί το σχέδιο, η ομάδα αξιολόγησης για την γλυφοσάτη (Assessment Group on Glyphosate – AGG) θα αξιολογήσει τον φάκελο και θα εκπονήσει έκθεση που θα αναθεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφών (EFSA) το 2021. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία και την Σουηδία.

Η ισχύουσα έγκριση για την γλυφοσάτη λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2022, οπότε η διαδικασία ανανέωσης πρέπει να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2019, δηλ. τρία χρόνια πριν από την ημερομηνία λήξης.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, δημοσιεύτηκαν άρθρα σε διεθνή ΜΜΕ, που αμφισβήτησαν την ακεραιότητα της αξιολόγησης της γλυφοσάτης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως το περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης που υποβλήθηκε στην EFSA από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BfR). Η EFSA απάντησε με μια δήλωση στην οποία υπερασπίστηκε την αξιοπιστία της αξιολόγησης της ΕΕ και επεσήμανε ότι οι ισχυρισμοί βασίστηκαν σε παρεξήγηση επί της διαδικασίας αξιολόγησης.

Στις 6 Ιουλίου 2017, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (European Chemicals Agency – ECHA) απάντησαν σε επιστολή του καθηγητή Christopher Portier προς τον πρόεδρο Γιούνκερ σχετικά με την αξιολόγηση της πιθανότητας η γλυφοσάτη να είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024