Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δάσκαλε που δίδασκες... Σοβαρές παρατυπίες σε εκλογικά περίπτερα κομμάτων και υποψηφίων

Δάσκαλε που δίδασκες… Σοβαρές παρατυπίες σε εκλογικά περίπτερα κομμάτων και υποψηφίων

Ποιοι είναι όμως οι αρμόδιοι φορείς που χορηγούν τις σχετικές άδειες εγκατάστασης εκλογικών περιπτέρων και γιατί, εφόσον η διαδικασία έκδοσής τους επιτάσσει τη διενέργεια αυτοψίας στο χώρο, έχει πάρει το «πράσινο» φως; 

Η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει για τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής. Λίγα 24ωρα προτού οι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες, στα κομματικά επιτελεία οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες να διαλέξουν συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.

Δεδομένου δε ότι στις φετινές ευρωεκλογές τα κυρίαρχα κόμματα έχουν προσδώσει χαρακτήρα «πρόβας τζενεράλε» για τις βουλευτικές, οι πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών καλούνται να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους, να πείσουν για την ορθότητα των απόψεων και των προγραμμάτων τους, αλλά και τη συνέπειά τους, το σεβασμό τους στο νόμο και την τήρηση αυτού.

Ιδιαίτερα δε στους προεκλογικούς λόγους για τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, επίσης κρίσιμες εν αναμονή της αλλαγής σελίδας σε κομβικούς δήμους – περιφέρειες της χώρας, ο σεβασμός του νόμου, του περιβάλλοντος, της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών καταλαμβάνουν πολλές παραγράφους των ομιλιών.

Τί γίνεται όμως όταν αυτοί που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών καταπατούν βασικούς κανόνες και δεσμεύσεις τους από την προεκλογική κιόλας εκστρατεία;

Οι προϋποθέσεις

Για παράδειγμα στην Αθήνα, όπου ήδη από τις αρχές Μαΐου το κέντρο έχει γεμίσει με προεκλογικά περίπτερα κομμάτων και συνδυασμών.

Στις 8 Μαΐου, με απόφαση του Δήμου Αθηναίων, και ειδικότερα του τμήματος Αδειοδότησης Χρήσης Κοινόχρηστου Χώρου, ορίστηκαν οι θέσεις που θα στήνονταν τα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων, των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις που αυτά πρέπει να πληρούν.

Μεταξύ άλλων, στην κορυφή του εγγράφου με το οποίο κοινοποιείται η απόφαση του Δήμου Αθηναίων γίνεται ρητή αναφορά στις διαστάσεις που αυτά πρέπει να έχουν. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Ο Δήμος Αθηναίων σας χορηγεί προσωρινή άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου κατά το χρονικό διάστημα από 02/05/2019 έως 02/06/2019 για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και από 02/05/2019 έως 26/05/2019 για τις ευρωεκλογές, προκειμένου να τοποθετηθούν λυόμενα εκλογικά περίπτερα διαστάσεων 2Χ2Χ2, στα πλαίσια προβολής πολιτικών κομμάτων και συνδυασμών κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωπαϊκών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών..»

Σύμφωνα με την απόφαση, η ανωτέρω άδεια χορηγείται μόνο για τη χρησιμοποίηση του κατά τ’ ανωτέρω συγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου και σε καμιά περίπτωση για την κατάληψη οδοστρώματος ή άλλου ιδιωτικού χώρου. Επίσης, γίνεται γνωστό πως τον τελευταίο λόγο για να στηθεί το εκλογικό κέντρο έχει η Ελληνική Αστυνομία, ενώ η Δημοτική Αστυνομία αναλαμβάνει τον έλεγχο τήρησης των απαραίτητων προϋποθέσεων.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας αποτελεί, σύμφωνα με την απόφαση, να μην ρυπαίνεται ο κοινόχρηστος χώρος από τη διάθεση σχετικών ενημερωτικών εντύπων, να μην δημιουργείται όχληση στη λειτουργία των παρακείμενων καταστημάτων, την ομαλή διέλευση των πεζών, καθώς και την ήσυχη και ομαλή διαβίωση των κατοίκων της περιοχής, ιδιαιτέρως κατά τις ώρες κοινής ησυχίας. Επιπλέον, οι αρμόδιοι στα εκλογικά περίπτερα καλούνται να μην διμιουργήσουν φθορές στον χρησιμοποιούμενο χώρο (κράσπεδα, δαπεδόστρωση, κιγκλιδώματα, πράσινο, κ.λπ. στοιχεία εξοπλισμού) και αυτός να παραδοθεί στην αρχική του μορφή.

Παρατηρώντας κάποιος τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτές, εντοπίζει την πρώτη παρατυπία, η οποία αφορά στο χωροταξικό κομμάτι.

Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση, πιάνοντας το νήμα ωστόσο από λάθος σημείο. Κι αυτό διότι εξαπέλυσε επίθεση, κάνοντας λόγο για χωροταξικό πραξικόπημα, με αφορμή το γεγονός ότι τα προεκλογικά περίπτερα των ΣΥΡΙΖΑ, Δούρου, Ηλιόπουλου και Γερουλάνου τοποθετήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ αυτά των ΝΔ και Πατούλη στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στο κέντρο

Πώς είναι δυνατόν να εκδοθεί η σχετική άδεια από τη στιγμή που δεν πληρείται κάποια από τις βασικές προϋποθέσεις; Ή -ακόμη χειρότερα- πώς είναι δυνατόν εφόσον αυτή εκδοθεί, να μη διαπιστωθούν οι παρατυπίες στην πορεία, από τη στιγμή μάλιστα που ο νόμος επιτάσσει ελέγχους στα σχετικά σημεία;

Ξεκινώντας την περιήγησή μας από την πλατεία Συντάγματος, στο δεξί μας χέρι (προς την οδό Βασ. Γεωργίου Α’) έχει στηθεί το εκλογικό περίπτερο της υποψήφιας περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, το οποίο σε συνδυασμό με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, Νάσου Ηλιόπουλου, που βρίσκονται αμέσως πιο κάτω, έχουν καλύψει σχεδόν όλη την έκταση της πλατείας Συντάγματος.

Μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, γιγαντοοθόνες, δεκάδες τραπεζάκια, καθώς και μικρές εξέδρες συνθέτουν το σκηνικό… παρατυπίας κάτω από το Κοινοβούλιο, σε μια όχι πρωτοφανή πάντως για τα ελληνικά δεδομένα ενέργεια.

Εξαίρεση αποτελεί το εκλογικό περίπτερο του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος επενδύει πολιτικά σε αυτό το θέμα, θέλοντας να καταδείξει τη διαφοροποίησή του από τους συνδιεκδικητές του. Ο ίδιος και ο συνδυασμός του «Αθήνα είσαι εσύ» υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως ο σεβασμός του δημόσιου χώρου ξεκινά πρώτα από τους αυτούς που διεκδικούν να εκπροσωπήσουν τους πολίτες την επόμενη ημέρα.

Αντίστοιχο σκηνικό συναντά κανείς κατηφορίζοντας προς την Ομόνοια. Ειδικότερα, στην πλατεία Κολοκοτρώνη βρίσκεται το εκλογικό περίπτερο του Κώστα Μπακογιάννη, το οποίο σίγουρα κινείται πιο κοντά στη νομοθεσία συγκριτικά με τα ανωτέρω, ωστόσο την παραβαίνει καθώς το μήκος του δεν είναι το ενδεδειγμένο.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος δε, δεσπόζουν τα εκλογικά περίπτερα της Νέας Δημοκρατίας και του υποστηριζόμενου από την Πειραιώς υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη. Ξανά γιγαντοοθόνες και κατάληψη μεγάλου μέρους πλατείας.

Υπάρχουν περιπτώσεις μάλιστα που εκλογικά κέντρα δημιουργούν προβλήματα στους διερχόμενους πολίτες. Παράδειγμα, αυτό του κ. Πατούλη, το οποίο στήθηκε σε πεζοδρόμιο της γειτονιάς του Παγκρατίου, κόβοντας τον ειδικά διαμορφωμένο διάδρομο που χρησιμοποιούν οι συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης.

Η δημοσιοποίηση του περιστατικού φάνηκε να ευαισθητοποιεί τους αρμοδίους, οι οποίοι έσπευσαν να μετακινήσουν την κατασκευή σε θέση που δεν κάνει τη ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης ακόμη δυσκολότερη, ενώ κι ο ίδιος ο υποψήφιος περιφερειάρχης απολογήθηκε, ζητώντας συγγνώμη.

Οι παρατυπίες δυστυχώς δεν περιορίζονται στα δύο μεγάλυτερα κόμματα, καθώς παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στο πάνω μέρος της Σταδίου, με το μεγάλο εκλογικό περίπτερο του Κινήματος Αλλαγής στην πλατεία Κοραή, ενώ στην Ομόνοια το ΚΚΕ ναι μεν δεν κινείται στα ίδια επίπεδα με τους προαναφερθέντες, ωστόσο βρίσκεται εκτός νόμιμων πλαισίων.

Ποιοι είναι όμως οι αρμόδιοι φορείς που χορηγούν τις σχετικές άδειες εγκατάστασης εκλογικών περιπτέρων και γιατί, εφόσον η διαδικασία έκδοσής τους επιτάσσει τη διενέργεια αυτοψίας στο χώρο, έχει πάρει το «πράσινο» φως;

Σύμφωνα με το έγγραφο του Δήμου Αθηναίων, για την ίδρυση εκλογικού κέντρου απαιτείται προηγουμένως σχετική άδεια η οποία εκδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ. Προϋπόθεση έκδοσής της, όμως, είναι η διενέργεια αυτοψίας του χώρου από αξιωματικό ύστερα από διαταγή του διοικητή του αστυνομικού τμήματος που δέχεται τα δικαιολογητικά. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 1025/2014 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 851/Β’/2014), ο αξιωματικός στη σχετική έκθεσή του διατυπώνει και τις απόψεις του σχετικά με τον κίνδυνο διατάραξης της τάξης από τη λειτουργία του εκλογικού κέντρου.

Σε επικοινωνία του in.gr με το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. μάς διαβεβαίωσαν πως τα εκλογικά κέντρα έχουν κανονικά άδεια με βάση το νόμο και πως έχουν δοθεί εντολές για τη διενέργεια συνεχών ελέγχων στα σημεία. Πώς είναι, όμως, δυνατόν εφόσον διενεργούνται έλεγχοι, οι εγκαταστάσεις να παραμένουν ως έχουν στη θέση τους;

Αυτή σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοιου είδους παρατυπία ούτε οι υποψήφιοι για τον Δήμο Αθηναίων ή την Περιφέρεια Αττικής είναι οι μόνοι που ουσιαστικά δεν τηρούν τη νομοθεσία. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι προεκλογικές δεσμεύσεις για σεβασμό και προστασία της καθημερινότητας των πολιτών μονοπωλούν το ενδιαφέρον λίγα μόλις 24ωρα πριν από την εκλογική μάχη, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να παραβιάζουν τους κανόνες αυτοί που καλούνται να τους εφαρμόσουν.

Ολόκληρη η απόφαση του δήμου Αθηναίων για τα εκλογικά κέντρα

Η κοινή υπουργική απόφαση για την άδεια ίδρυσης εκλογικών κέντρων

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024