Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα «γεράκια» του Τραμπ και η στρατιωτική απάντηση στο Ιράν

Τα «γεράκια» του Τραμπ και η στρατιωτική απάντηση στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν, όμως πολλοί από τους στενότερους συμβούλους και υπουργούς του τον πιέζουν να κάνει ένα βήμα παραπάνω...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν, όμως πολλοί από τους στενότερους συμβούλους και υπουργούς του τον πιέζουν να κάνει ένα βήμα παραπάνω, ιδίως μετά την κατάρριψη μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους την Πέμπτη, με κίνδυνο να συρθεί η Ουάσιγκτον σε «πόλεμο δίχως τέλος», κάτι που ο ρεπουμπλικανός ηγέτης δεν επιθυμεί καθόλου.

«Δεν βιάζεται»

Ο ίδιος ο Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ακύρωσε τα πλήγματα που επρόκειτο να γίνουν για αντίποινα στο Ιράν, προσθέτοντας ότι «δεν βιάζεται» να απαντήσει στρατιωτικά στην Τεχεράνη. Ομως, ελλείψει υπουργού Αμυνας από τον περασμένο Δεκέμβριο, η επιρροή των «γερακιών» στον πρόεδρο μπορεί να αυξηθεί.

Τζον Μπόλτον

Ο σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, ο 70χρονος Τζον Μπόλτον, είναι ένα από τα ιστορικά νεοσυντηρητικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που τασσόταν υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στην Κούβα, το Ιράκ, τη Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα.

Το 2018 ο Μπόλτον απείλησε με στρατιωτικά πλήγματα στις «επιθετικές ενέργειες» του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη τότε τον χαρακτήρισε «πολεμοκάπηλο».

Ο Μπόλτον είχε πανηγυρίσει επίσης για τη «φανταστική» απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία είχε αντιταχθεί σθεναρά.

Συνιστούσε τον βομβαρδισμό

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, συνιστούσε επί πολλά χρόνια τον βομβαρδισμό του Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον Απρίλιο την αποστολή ενισχύσεων στον Κόλπο, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε τον επόμενο μήνα ότι η Τεχεράνη ευθυνόταν για το σαμποτάζ σε τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η επιθυμία του να εξουδετερώσει την ιρανική απειλή είναι τόση που ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος προσπαθεί να τον περιορίσει.

«Στην πραγματικότητα, εγώ τον ηρεμώ, είναι πραγματικά απίστευτο», ειρωνεύτηκε πρόσφατα ο Τραμπ.

Μάικ Πομπέο

Από την ηγεσία της CIA, ο Μάικ Πομπέο ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στη θέση του Ρεξ Τίλερσον τον Μάιο του 2018, λίγο προτού ανακοινώσει ο Τραμπ την αποχώρησή του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο 55χρονος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στηρίζει μια επιθετική πολιτική απέναντι στο Ιράν για να περιορίσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή, μολονότι πρόσφατα διαβεβαίωνε: ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν θέλει πόλεμο».

Ο πρώην βουλευτής του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (2011-17) είχε μάλιστα καλέσει την κυβέρνηση να εξαπολύσει πλήγματα «για να καταστρέψει τις ιρανικές πυρηνικές δυνατότητες», σύμφωνα με το ABC News.

Η «επικείμενη απειλή» και η πώληση όπλων

Τον Μάιο, ο Πομπέο ανακάλεσε τους αμερικανούς διπλωμάτες από το Ιράκ, επικαλούμενος «επικείμενη απειλή» που «σχετίζεται ευθέως με το Ιράν».

Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πώληση όπλων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη Σαουδική Αραβία.

Επικαλέστηκε «κατεπείγουσα κατάσταση» που προκλήθηκε από το Ιράν για να παρακάμψει το Κογκρέσο που, μολονότι ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, έδειξε την Πέμπτη την οργή του καθώς αντιτάχθηκε σε αυτήν την πώληση.

Αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησε την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στον Κόλπο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε ενδεχόμενη επίθεση της Τεχεράνης εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.

Λίντσεϊ Γκρέιαμ

Στα 63 του, είναι ένας από τους ελάχιστους γερουσιαστές που μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Μαζί με τον συνάδελφό του από το Αρκανσο, τον Τομ Κότον, ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα τάσσεται υπέρ μιας παρεμβατικής πολιτικής στο Ιράν και χάραξης αυστηρών «κόκκινων γραμμών».

Δήλωσε την Τετάρτη στο Fox News ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε «να καταστρέψει το ναυτικό, να βομβαρδίσει τα διυλιστήρια» του Ιράν, αν η Τεχεράνη συνεχίσει να παρεμποδίσει τις θαλάσσιες μεταφορές στο Στενό του Ορμούζ.

Ο πρόεδρος Τραμπ, τον οποίο δεν διστάζει να επικρίνει αν και θεωρείται προσκείμενος σ’ αυτόν, «προσπαθεί να αποφύγει μια σύγκρουση αλλά είναι πραγματικά μια καθοριστική περίοδος για αυτόν», είπε χθες. Και προειδοποίησε: «Αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε έναν εχθρό, θα το μετανιώσετε».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024