Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Battery 2030+

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Battery 2030+

Η ηλεκτροκίνηση και οι μπαταρίες του μέλλοντος αντικείμενο συνάντησης στο Ελληνικό Μεσογειακό Κρήτης.

Με επιτυχία διεξήχθη, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στο Ηράκλειο, συνάντηση σχετική με μπαταρίες και ηλεκτροκίνηση, με συμμετοχή εκπροσώπων από επιχειρήσεις, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Battery 2030+», μελών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και στελεχών της υπηρεσίας που υποστηρίζει την στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η συνάντηση είχε αντικείμενο την «Battery 2030+», μια πρωτοβουλία για το μέλλον της υψηλής τεχνολογίας μπαταριών στην Ευρώπη. Ζητούμενο της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάπτυξη μπαταριών που θα συνδυάζουν υψηλή απόδοση, ασφάλεια, βιωσιμότητα, οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος και θα μπορούν να υποστηρίξουν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Συνακόλουθα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας είναι η χωρίς ρύπανση κίνηση, η αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς και μια σειρά αναδυόμενων εφαρμογών όπως η ρομποτική, οι ιατρικές συσκευές, η αεροδιαστημική κ.α.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους επιστήμονες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες, ενώ τις συζητήσεις συντόνισε η Δήμητρα Βερνάρδου, μέλος ΔΕΠ στο ΕΛΜΕΠΑ με γνωστικό αντικείμενο την αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ως απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας έχει τεθεί η ανάδειξη της Ευρώπης σε πρωτοπόρα δύναμη για την ανάπτυξη των μπαταριών του μέλλοντος, όπως τόνισε και στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τον Λευτέρη Κουμαντάκη, ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Νίκος Κατσαράκης: «Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν καθηγητές και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι συνέργειες για τις οποίες είχαμε μιλήσει στο προηγούμενο διάστημα συνεχίζουν να υλοποιούνται. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία.

»Ήταν λοιπόν εδώ οι εκπρόσωποι αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις μπαταρίες, καθώς επίσης και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που έχουν έδρα είτε το Λονδίνο είτε την Κύπρο. Μας αντιμετώπισαν πάρα πολύ θετικά τόσο οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, όσο και του ιδιωτικού τομέα, γιατί πραγματικά έχουμε πολύ σημαντική τεχνογνωσία πάνω σε θέματα τα οποία αφορούν υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη των μπαταριών του μέλλοντος. Δε θέλω να εξειδικεύσω πολύ περισσότερο τη συζήτηση. Θα αναφέρω όμως ότι χρειάζονται ηλεκτρόδια. Χρειάζονται ηλεκτρολύτες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτών των μπαταριών. Οι ερευνητές στα εργαστήρια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου της Σχολής Μηχανικών έχουν σημαντική τεχνογνωσία στο αντικείμενο αυτό. Αυτό φαίνεται ότι γίνεται αντιληπτό και από άλλους μέσα στην Ευρώπη. Και ζητήθηκε η συμμετοχή μας σε αυτή τη μεγάλη συνεργασία.

»Πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνάντηση αυτή προέκυψαν μόνο θετικά αποτελέσματα. Και σε συνεργασία με συναδέλφους καθηγητές του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αλλά και με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα καταφέρουμε τελικά να συμμετέχουμε σε αυτήν την πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, κάτι που θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη για το ακαδημαϊκό σύστημα της Κρήτης αλλά και για την Περιφέρεια Κρήτης».

Τη συνάντηση συνδιοργάνωσε η Delta Nano – Engineering Solutions (Cyprus) Ltd, με ειδίκευση στον σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων υψηλού επιπέδου σε θέματα εξοπλισμού, επεξεργασίας, κατασκευών προσομοίωσης, έρευνας και ανάπτυξης σε βιομηχανικές εφαρμογές. Στα προϊόντα της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται τεχνικές εναπόθεσης χημικών ατμών (CVD), αντιδραστήρες επεξεργασίας νερού και συστήματα διανομής. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με στόχο την από κοινού συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία «Battery 2030+».

Όπως δήλωσε στο ΚΡΗΤΗ ΤV ο CEO της Delta Nano-Engineering Solutions (Cyprus) Ltd. Χαράλαμπος Δρόσος: «Σκοπός ήταν η ανάπτυξη σχέσεων με τους επικεφαλής του προγράμματος Battery 2030+ , ούτως ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος να καταστούν πυρήνες ανάπτυξης σε νέες τεχνολογίες, επί των μπαταριών του μέλλοντος. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλα τα μέρη που συμμετείχαν έχουν ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη που θα είναι κυρίαρχη στις επόμενες δεκαετίες στην ανάπτυξη μπαταριών υψηλής τεχνολογίας για την ηλεκτροκίνηση σε άλλους τομείς. Ελλάδα και Κύπρος διαθέτουν υψηλής ποιότητας ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό και ευελπιστούμε ότι θα επαναλάβουμε ένα μέρος της παραγωγής τους σε βιομηχανικό επίπεδο στην Ελλάδα, ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας.»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024