Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιωάννινα: Ο αντισυμβατικός καλοκαιρινός προορισμός

Ιωάννινα: Ο αντισυμβατικός καλοκαιρινός προορισμός

Αυτό το καλοκαίρι θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες

Αν βρίσκετε τα νησιά πολύβουα και τους κλασικούς καλοκαιρινούς προορισμούς πολύ συνηθισμένους, δοκιμάστε κάτι καινούριο. Έναν εντελώς διαφορετικό προορισμό για τα δεδομένα του καλοκαιριού: Τα Ιωάννινα. Υπόσχονται ένα διαφορετικό και προπάντων δροσερό καλοκαίρι.

Σχεδιασμένα για να καλύπτουν κάθε γούστο τα Ιωάννινα υπόσχονται ρομαντισμό, βόλτες δίπλα στη λίμνη, γαστρονομικές απολαύσεις και μπόλικη ιστορία. Και αν είστε κάτοχος της κάρτας Diners Club μπορείτε να αξιοποιήσετε τα προνόμια που σας προσφέρει, να κερδίσετε Διπλάσιους Bonus Πόντους και να αναβαθμίσετε τις διακοπές σας.

Τα Ιωάννινα και η μαγευτική λίμνη

Τα Ιωάννινα ενδείκνυνται για χαλαρές διακοπές, πέρα από τα παραδοσιακά, αλλά με μεγάλη δόση παράδοσης μέσα τους. Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, είναι μόλις μία ανάσα μακριά από την Αθήνα, καθώς η πτήση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Η μεγαλύτερη πόλη των Ιωαννίνων δεν είναι ο συνηθισμένος μεσογειακός προορισμός με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Το υψόμετρο της πόλης, τα βουνά που περιτριγυρίζουν την κοιλάδα και τα νερά των βουνών δημιουργούν το απόλυτα δροσερό κλίμα.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αρχίσει μία καλοκαιρινή ημέρα από ένα πρωινό περπάτημα δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα. Τα νερά της λίμνης που αποτελεί το κόσμημα της πόλης, προέρχονται από φυσικές πηγές και χείμαρρους. Η επιφάνειά της είναι 23 τ. χλμ και το βάθος της φτάνει μέχρι και 13 μέτρα. Η Παμβώτιδα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, αφού αποτελεί «σπίτι» μεγάλης ποικιλίας ειδών.

Πάρτε το καραβάκι για το γραφικό Νησάκι στη μέση της λίμνης. Πρόκειται για ένα από τα μόλις δύο κατοικημένα νησιά (μετρά 250 μόνιμους κατοίκους) σε λίμνη σε όλη την Ελλάδα.

Τριγυρίστε στο πευκόφυτο Νησάκι για να δείτε τα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα καταστήματα με εκθέματα της γιαννιώτικης λαϊκής τέχνης. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα επτά μοναστήρια και το Μουσείο του Αλή Πασά. Στο μουσείο, όπου είναι ο τόπος που έχασε τη ζωή του ο Αλή Πασάς, βρίσκεται ο οντάς του καθώς και το διάτρητο από τις σφαίρες που δέχθηκε πάτωμα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ιδίου και της κυρά – Φροσύνης.

Στις ταβέρνες του νησιού μπορείτε να δοκιμάσετε χέλι και βατραχοπόδαρα που είναι οι τοπικές σπεσιαλιτέ των Ιωαννίνων, καθώς επίσης και καραβίδες, κυπρίνους ή πέστροφες και άλλα τοπικά εδέσματα.

Μια ζωντανή καστροπολιτεία

Επιστρέφοντας πίσω στην πόλη, ανεβείτε προς το Κάστρο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ολόκληρη καστροπολιτεία με το κύριο κτίσμα, τις ακροπόλεις και τα τείχη της. Εντός αυτών των τειχών βρίσκεται η παλαιά πόλη των Ιωαννίνων με τα μουσεία, τα τζαμιά αλλά και τα παραδοσιακά κατοικήσιμα σπίτια της – εξάλλου, πρόκειται για το μόνο κάστρο που κατοικείται ακόμη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Κάστρο, που άρχισε να χτίζεται στα βυζαντινά χρόνια, πήρε τη σημερινή του μορφή κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο. Την εποχή του Αλή Πασά (1789 – 1892) αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας. Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμβίωναν για αιώνες στα σοκάκια του κάστρου.

Αξίζει να επισκεφτείτε και τα τέσσερα τμήματά του: τον εξωτερικό περίβολο, τη Β.Δ. ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, την Ν.Α. ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την Καστροπολιτεία, την παλαιά πόλη των Ιωαννίνων. Στο Ιτς Καλέ, κοπιάστε στο παραδοσιακό καφενείο (χτισμένο στο παλιό κτίριο των Μαγειρίων) και απολαύστε τον καφέ σας και έναν γιαννιώτικο μπακλαβά με θέα τη λίμνη.

Όλα τα τμήματα του Κάστρου έχουν εντυπωσιακά αξιοθέατα:  η Εβραϊκή Συναγωγή, το Σπίτι του Πασά Καλού, το Σουφαρί Σεράι – στο εσωτερικό του οποίου εκπαιδεύονταν οι ιππείς του Αλή Πασά -, τα τουρκικά λουτρά (χαμάμ), οι Στοές, το Θησαυροφυλάκιο και άλλα. Στα πολλά μουσεία του Κάστρου (Βυζαντινό, Αργυροχοϊας, Δημοτικό μεταξύ άλλων) θα ανακαλύψετε την πλούσια ιστορία της πόλης.

Για να σχεδιάσετε την περιήγησή σας και να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την πόλη ανά πάσα στιγμή, κατεβάστε στο κινητό σας εύκολα την εφαρμογή Diners Club Travel Tools. Θα έχετε στη διάθεσή σας έναν οδηγό πόλης, ενώ θα μπορείτε να εντοπίσετε τα ΑΤΜ ή τα wifi hotspots. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής αυτής μπορείτε να ανακαλύψετε πλήθος επιχειρήσεων που προσφέρουν εκπτώσεις και προνόμια στα μέλη του Diners Club.

Ψώνια και καλό φαγητό 

Στις πολυσύχναστες οδούς Μιχαήλ Αγγέλου και 28ης Οκτωβρίου, η πόλη σφύζει από ζωή: εδώ θα βρείτε καφενεία, ταβέρνες και εμπορικά καταστήματα. Κάντε τα ψώνια σας σε είδη ένδυσης και υπόδησης γνωστών οίκων μόδας στον πιο εμπορικό δρόμο του κέντρου, την οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Από τα Ιωάννινα αξίζει να ψωνίσετε χειροποίητα είδη λαϊκής τέχνης και κοσμήματα φτιαγμένα από Γιαννιώτες χρυσοχόους, αργυροχόους και ξυλογλύπτες που φέρνουν την παράδοση στο σήμερα και αναδεικνύουν την ομορφιά και την κουλτούρα της περιοχής στις μοναδικές δημιουργίες τους. Περιηγηθείτε για τέτοιες αγορές στην οδό Αβέρωφ.

Συνεχίστε τη βόλτα σας στην αγορά χαζεύοντας δεκάδες μικρομάγαζα και βιοτεχνίες ή σιδεράδικα και στοές στους παλιούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, τις οδούς Ανεξαρτησίας και Λόρδου Βύρωνα.

Μην ξεχάσετε να ψωνίσετε τυριά για τα οποία φημίζεται η Ήπειρος, γλυκά του κουταλιού, κρασιά της Ζίτσας και λικέρ μανιτάρι.

Κι αν σας άνοιξε η όρεξη, επισκεφθείτε ένα από τα δεκάδες τσιπουράδικα και συνοδέψτε με εκλεκτούς μεζέδες το τσίπουρο, ή το ούζο ή το ρακόμελό σας. Εναλλακτικά, για ένα σνακ στα γρήγορα μπορείτε να επιλέξετε όλων των ειδών το… finger food.

Ολοκληρώστε τη γαστριμαργική εμπειρία στα Ιωάννινα με παραδοσιακό γιαννιώτικο μπακλαβά ή λουκουμάδες με μέλι και κανέλα ή με παγωτό.

Μονοήμερες αποδράσεις

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων είναι η στρατηγική τους τοποθεσία και οι καλές οδικές συνδέσεις τους, επιτρέποντας έτσι εκδρομές σε πολλά διαφορετικά μέρη.

Αρχίζοντας από τους εύκολους και πολύ κοντινούς προορισμούς, το σπήλαιο του Περάματος – από τα ωραιότερα των Βαλκανίων – απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Στο σπήλαιο, που εκτιμάται ότι έχει ηλικία 1,5 εκατομμυρίων ετών, θα δείτε 19 διαφορετικά είδη σταλακτιτών.

Είκοσι δύο χιλιόμετρα νότια των Ιωαννίνων, σε μια υπέροχη τοποθεσία στη στενή κοιλάδα ανάμεσα στον Τόμαρο και τη Μανολιάσα, βρίσκεται η περίφημη Δωδώνη με το μαντείο της, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.  Εδώ θα θαυμάσετε και το φημισμένο θέατρο, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ανθρώπων, που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και κατασκευάστηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Λιγότερο από μία ώρα μακριά από τα Ιωάννινα, βρίσκεται το απόλυτο must-see για τους λάτρεις του βουνού: τα Ζαγοροχώρια. Η διαδρομή και μόνο θα σας επιβραβεύσει με τα υπέροχα πέτρινα γεφύρια, τα δάση, τα ποτάμια και τη θέα των εντυπωσιακών σχηματισμών της Τύμφης.

Τα πιο δημοφιλή χωριά στα Ζαγοροχώρια είναι: τα Άνω και Κάτω Πεδινά, η Βίτσα, η Ελάτη, η Αρίστη, οι Κήποι, το Μονοδένδρι, το Πάπιγκο (μεγάλο και μικρό), το Τσεπέλοβο, το Δίκορφο, οι Ασπράγγελοι και το Καπέσοβο. Τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται δεκάδες πανηγύρια – σίγουρα, μία αξέχαστη εμπειρία!

Το καλοκαίρι είναι η πιο ασφαλής εποχή για να οργανώσετε μία πεζοπορία στο βουνό: είτε πάτε στην κορυφή (Γκαμήλα) είτε στο οροπέδιο της Δρακόλιμνης,  η δροσιά του βουνού θα είναι σύμμαχός σας. Το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου θα σας «κόψει» την ανάσα.

Αν είστε τολμηροί, υπάρχει και η επιλογή για μία βουτιά ή ράφτινγκ στα ποτάμια, Αώο, Βοιδομάτη, Άραχθο, Καλαρρύτικο και Αχέροντα – όπου η θερμοκρασία παραμένει σταθερά στους 5 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο.

Αν πάλι κουραστείτε από το ορεινό σκηνικό, σε απόσταση περίπου μιας ώρας από τα Ιωάννινα βρίσκεται η «ριβιέρα της Ηπείρου». Τα Σύβοτα και η Πάργα, με τα πράσινα πεντακάθαρα νερά τους για αξέχαστες βουτιές.

Ταξίδι με προνόμια

Με την κάρτα Diners Club οι αποδράσεις σας στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μετατρέπονται σε μοναδικές εμπειρίες, καθώς συνοδεύονται από σειρά προνομιακών υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, η Diners Club θα σας ανοίξει τις πύλες σε exclusive χώρους αεροδρομίων ενώ περιμένετε την πτήση σας. Μπορείτε να απολαύσετε τα καλύτερα Airport Lounges  στα αεροπορικά σας ταξίδια, σε περισσότερα από 800 σημεία σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας την παραμονή σας στο αεροδρόμιο πολύ πιο ευχάριστη.

Ακόμα, με την κάρτα Diners Club  θα είστε καλυμμένοι σε κάθε απρόοπτο. Τα δωρεάν Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλειας των μελών του Diners Club προβλέπουν το ενδεχόμενο απώλειας, κλοπής ή καταστροφής των αποσκευών ή την καθυστέρηση αφίξεως των αποσκευών άνω των 4 ωρών. Ακόμα, τα Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλειας του Diners Club προβλέπουν ακόμη και την ασφάλιση προσωπικής αστικής ευθύνης προς τρίτους για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές.

Τα προνόμια της Diners Club δεν αφορούν, όμως, μόνο τις εμπειρίες σας σε ταξιδιωτικούς προορισμούς, αλλά και την καθημερινότητά σας καθώς σας προσφέρει χωρίς επιπλέον χρεώσεις τις προνομιακές υπηρεσίες «Προστασία Αγορών» και «Νομική Προστασία».

Η Προστασία Αγορών αφορά τις αγορές που κάνετε από την Ελλάδα με χρέωση της Κάρτας.  Οι αγορές σας προστατεύονται για χρονικό διάστημα 6 μηνών από κλοπή ή καταστροφή υπό ειδικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, οι αγορές σας αξίας έως 1.000 ευρώ προστατεύονται από απώλεια λόγω ληστείας ή μετά από διάρρηξη του χώρου στον οποίο βρισκόταν το αντικείμενο, από πυρκαγιά ή ζημιά από εξωτερικά φυσικά φαινόμενα.

Η κάρτα Diners Club σας ανοίγει έναν κόσμο γεμάτο προνόμια. Χρησιμοποιήστε την και κερδίστε Bonus πόντους με διπλάσια αναλογία, άρα και διπλάσια επιβράβευση. Επιπλέον, με το πρόγραμμα Bonus σαν κάτοχοι των καρτών Diners Club έχετε τη δυνατότητα να συλλέγετε Bonus πόντους εύκολα και γρήγορα από ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και να τους εξαργυρώνετε σε πολλές κατηγορίες προϊόντων που καλύπτουν διαφορετικές καθημερινές ανάγκες.

Γιατί Diners Club & Bonus, belong together.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024