Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή – Σε συναγερμό πολλές περιοχές

Στο «κόκκινο» ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή – Σε συναγερμό πολλές περιοχές

Η πιο δύσκολη μέρα του καλοκαιριού θα είναι η Κυριακή όσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η πιο δύσκολη μέρα του καλοκαιριού θα είναι η Κυριακή όσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Πολλές περιοχές της χώρας έχουν τεθεί από το Σάββατο σε κατάσταση συναγερμού ενώ οι περισσότερες βρίσκονται σε κατηγορία κινδύνου 4.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δημιουργεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες με 4-5 μποφόρ στα δυτικά, 5-7 μποφόρ στα ανατολικά, ενώ τοπικά στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.

Οι περιοχές σε κατάσταση συναγερμού για φωτιά

Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση συναγερμού λόγω ακραίου κίνδυνου (κατηγορίας 5) για την εκδήλωση φωτιάς είναι οι εξής περιοχές
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Επιπλέον, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει για τις εξής περιοχές σήμερα:

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
• Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
• Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
• Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

58 δασικές φωτιές το Σάββατο

Οι φόβοι για την εκδήλωση πυρκαγιών επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς το Σάββατο. Συνολικά 58 φωτιές ξέσπασαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής.

Συνολικά σε αυτές επιχείρησαν 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 7 PZL.

Επίσης, συνδρομή για την κατάσβεση των φωτιών παρείχαν 16 υδροφόρες των περιφερειών και των ΟΤΑ, ένα ελικόπτερο του στρατού και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ξεκίνησε η αποστολή του 112

Από το Σάββατο τέθηκε σε εφαρμογή η ενδιάμεση λύση λειτουργίας του αριθμού άμεσης ανάγκης 112. Οι πολίτες πήραν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα, που τους προειδοποιούσε για τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το μήνυμα ανέφερε: «Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας 10-08-2019 11:56. Αποφύγετε ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς. Οδηγίες προστασίας civilprotection.gr».

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, αποφάσισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων στις περιοχές: Χερσόνησο Κασσάνδρας-Περιοχή Μεσονήσι, κορυφογραμμή από Κασσανδρινό μέχρι Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Χερσόνησο Σιθωνίας-Κορυφογραμμή από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι Συκιά, Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη-Κάκαβος από σήμερα Σάββατο μέχρι Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 7.00 το πρωί.

Επίσης, την απόφαση να απαγορευθεί η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων, στο δάσος του Σέιχ Σου, λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο τμήμα του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σειχ-Σου), που περικλείεται από την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, την Επαρχιακή Οδό Πεύκων- Ασβεστοχωρίου-Εξοχής και την Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης-Πανοράματος-Χορτιάτη, από σήμερα Σάββατο μέχρι την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 07:30 το πρωί.

Σημειώνεται ότι για τρεις ημέρες η Πυροσβεστική έχει τεθεί σε Γενική Επιφυλακή.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024