Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στον Υμηττό: Το σχέδιο της Πυροσβεστικής που απέτρεψε τα χειρότερα

Φωτιά στον Υμηττό: Το σχέδιο της Πυροσβεστικής που απέτρεψε τα χειρότερα

Αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη ήρθαν τα ξημερώματα της Δευτέρας οι κάτοικοι της Παιανίας, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στον Υμηττό, μετά τα μεσάνυχτα.

Αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη ήρθαν τα ξημερώματα της Δευτέρας οι κάτοικοι της Παιανίας, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στον Υμηττό, μετά τα μεσάνυχτα.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζει όλα τα αίτια για την έναρξη της πυρκαγιάς, με το χρονικό σημείο να προβληματίζει ιδιαίτερα.

Η Πυροσβεστική κατάφερε να αποτρέψει την επέκταση της πυρκαγιάς βάσει δύο μοντέλων. Το ένα ανταποκρινόταν στις επικρατούσες συνθήκες και το άλλο βασιζόταν σε ακραία ενδεχόμενα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Πυροσβεστική ανέλυσε εξ αρχής την πορεία που μπορούσε να ακολουθήσει η φωτιά και ανταποκρίθηκε στις εξελίξεις στο έδαφος, αλλά συνάμα ήταν ένα βήμα πιο μπροστά ώστε να αντιμετωπίσει οτιδήποτε αναπάντεχο.

Το σχέδιο της Πυροσβεστικής

Το πρώτο βήμα ήταν να εντοπιστεί το σημείο έναρξης της φωτιάς, στην συμβολή των οδών Σερρών και Προσηλίου στην Παιανία, στις 3:18 μετά τα μεσάνυχτα.

Στην συνέχεια, με ειδικό λογισμικό που έλαβε υπόψη την ένταση του ανέμου και το ανάγλυφο του εδάφους, εκπονήθηκε μοντέλο επέκτασης της φωτιάς και το δυσμενέστερο σενάριο, που προέβλεπε εξάπλωση του μετώπου με ταχύτητα δύο χιλιόμετρα ανά ώρα.

Με αυτά τα δεδομένα υπολογίστηκε ότι στην χείριστη περίπτωση η πυρκαγιά θα ξεπερνούσε την κορυφογραμμή του Υμηττού και θα έφτανε στον Καρέα και στην Καισαριανή σε 70 λεπτά. Δεκαοκτώ λεπτά αργότερα θα είχε φτάσει είτε στην Ηλιούπολη είτε στην Τερψιθέα Γλυφάδας.

Πρώτο ανάχωμα για την Πυροσβεστική ήταν η κορυφογραμμή του βουνού, ενώ παράλληλα διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Κατεχάκη.

Το πρωί κιόλας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα και ενεργοποιήθηκε ο στόλος, ενώ λίγο μετά τις 6:00 πραγματοποιήθηκε ο πρώτη ρίψη νερού.

Τι προκάλεσε τη φωτιά

Μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν αναλάβει την έρευνα και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Κάποιοι κάτοικοι κατήγγειλαν εμπρησμό, ωστόσο, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από ανάφλεξη κάτω γύρω από κολώνα της ΔΕΗ, όπου υπήρχαν συσσωρευμένα φύλλα.
To πρώτο πόρισμα αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Εξετάζουν τις κολώνες της ΔΕΗ

Το ενδεχόμενο η πυρκαγιά του Υμηττού να οφείλεται σε σπινθήρες από κολώνες της ΔΕΗ εξετάζουν, τις τελευταίες ώρες οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι αναφορές για μικρές εκρήξεις την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, ο χώρος απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά κι άλλα ευρήματα οδηγούν σε αυτές τις πρώτες πιθανολογήσεις των πυροσβεστών.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι η τρίτη καταστροφική πυρκαγιά εντός Αττικής την τελευταία διετία που οφείλεται στο δίκτυο της ΔΕΗ αφού είχαν προηγηθεί οι πύρινες λαίλαπες στον Κάλαμο και Καπανδρίτι το καλοκαίρι του 2017 κι η περσινή στην Κινέττα (λίγες ώρες πριν την τραγωδία στο Μάτι) που αποτέφρωσαν περισσότερα από 120.000 στρέμματα δάσους και κατέστρεψαν δεκάδες κατοικίες.

112: Γιατί δε στάλθηκαν μηνύματα

Όσον αφορά το γιατί δεν εστάλησαν SMS του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης 112 για τη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «βεβαίως υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός αλλά αυτός στην ανατολική Αττική αφορά 502.348 ανθρώπους. Αν στέλναμε μήνυμα περισσότερος θα ήταν ο πανικός παρά το αποτέλεσμα».

«Πρέπει να παίρνονται κάποιες δύσκολες αποφάσεις στις δύσκολες στιγμές» συνέχισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι «ο πανικός που θα δημιουργούσε το μήνυμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερος από το πρόβλημα που θα λύναμε».

Βίντεο – ντοκουμέντο καταγράφει εκρήξεις

Βίντεο – ντοκουμέντο δημιούργησε υπόνοιες ότι οι εκρήξεις μπορεί να είναι ντοκουμέντο που να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εμπρησμός.

Σχολιάζοντας το, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε πως «δεν έχουμε κανένα στοιχείο για εμπρησμό γιατί είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η έρευνα».

«Οι εκρήξεις που ακούγονται δεν ήταν πριν την πυρκαγιά, ήταν μετά την πυρκαγιά και αφορούσαν μια συγκεκριμένη κατοικία που καιγόταν και υπήρχαν κάποιες φιάλες ενός συμπολίτη μας του οποίου το επάγγελμα του έδινε το δικαίωμα να έχει αυτές τις φιάλες» συμπλήρωσε αποδομώντας τη θεωρία ότι το βίντεο που κατέγραψε εκρήξεις είναι απόδειξη ότι η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό.

67 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Εξήντα επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το 24ωρο που πέρασε, από τις 7 το απόγευμα χθες έως τις 7 το απόγευμα σήμερα, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Συνολικά στην κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών επιχείρησαν: 649 πυροσβέστες, 254 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, περιοδικά επιχείρησαν επτά αεροσκάφη, δέκα ελικόπτερα και εννιά PZL.

Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, δύο μηχανήματα έργου του Στρατού και ένα της Περιφέρειας, 22 υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Οι σημαντικότερες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα είναι:

Κατά τις 3:18 τα ξημερώματα, στην περιοχή Προσήλιο της Παιανίας Αττικής πλησίον της οδού Σερρών και αυτή τη στιγμή είναι σε ύφεση. Στην πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν 175 πυροσβέστες με 52 οχήματα, οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και περιοδικά πέντε Α/Φ, επτά Ε/Π και ένα (1) Ε/Π για συντονισμό από αέρος. Συνδρομή παρείχαν δύο Ε/Π Chinook και δύο μηχανήματα έργου του Ε.Σ, δύο μηχανήματα έργου και 21 υδροφόρες της Περιφέρειας, καθώς και 25 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Κατά τις 14:34, στην περιοχή Κομπότι Άρτας, θέση Πλατύ. Επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, τέσσερεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 32 πυροσβέστες, ένα Α/Φ, δύο PZL και τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν μία υδροφόρα ΟΤΑ, ένα (μηχάνημα έργου και εθελοντές.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, προβλέπεται:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη

Πολύ υψηλός ( κατηγορίας κινδύνου 4) θα είναι την Τρίτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος στις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Σχινιά – Μαραθώνα

Απαγορεύεται προληπτικά η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων εντός του πευκοδάσους και της παραλίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, αύριο Τρίτη, λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, βαθμού επικινδυνότητας 4 ή 5.

Όπως ενημερώνει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού & Νοτιοανατολικής Αττικής (ΦΟΔΕΠΑΣΜΥΝΑ), η απαγόρευση αφορά στην ημέρα πρόβλεψης και έχει ισχύ από τις 7 το πρωί της Τρίτης έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης.

Ο Φορέας παρακαλεί το κοινό να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών που θα περιπολούν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου.

Χρυσοχοΐδης: Το κράτος ξέρει να προφυλάσσει τους πολίτες

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πανστρατιά που αντιμετώπισε τις πυρκαγιές των τελευταίων τριών ημερών.

«Περάσαμε ένα δύσκολο μήνα και ένα πιο δύσκολο τριήμερο, όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν μέγιστος για όλη τη χώρα. Στο διάστημα από 15 Ιουλίου έως σήμερα εκδηλώθηκαν 1.302 πυρκαγιές και στο τριήμερο 183. Πολλές, όπως του Υμηττού, όπως της Ελαφονήσου, όπως του Μαραθώνα, ήταν ιδιαίτερα δύσκολες.

»Οι πυροσβέστες, το ΕΚΑΒ, η αστυνομία, οι δήμοι, οι περιφέρειες ανταποκρίθηκαν με σχέδιο, συντονισμό και προσωπική αυτοθυσία. Τους συγχαίρουμε, τους ευχαριστούμε. Μας προστάτευσαν. Έκαναν τη δουλειά τους. Ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους.

»Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντόνισε και διηύθυνε. Με ψυχραιμία και ικανότητα. Στο πρόσωπο του Γ. Γραμματέα Ν. Χαρδαλιά την ευχαριστούμε».

Δήμαρχος Παιανίας: Κινδύνεψαν ζωές

«Για εμπρησμό είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμα. Περιμένουμε. Σήμερα στις 03:20 τα ξημερώματα ξέσπασε φωτιά και λόγω του ανέμου, εξελίχθηκε σε όλη την περιοχή» είπε στο κεντρικό δελτίο του One Channel δήμαρχος Παιανίας, Σπύρος Στάμου.

«Κινδύνεψαν άνθρωποι, αλλά χάρη στην έγκαιρη δράσης της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δεν είχαμε θύματα. Όλοι έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους» είπε ο κ. Στάμου ενώ ευχαρίστησε και τους εθελοντές αλλά και όσους δίνουν μάχη από τα χαράματα.

«Δεν υπήρξαν θύματα και μόνο ένα σπίτι κάηκε ολοσχερώς» κατέληξε ο κ. Δήμαρχος.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024