Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε πύρινο κλοιό η Σάμος: Πολλαπλά μέτωπα στο Μεσόκαμπο - Εκκενώθηκαν επτά ξενοδοχεία

Σε πύρινο κλοιό η Σάμος: Πολλαπλά μέτωπα στο Μεσόκαμπο – Εκκενώθηκαν επτά ξενοδοχεία

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου - Σε επιφυλακή και το Λιμενικό Σώμα.  

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5 το απόγευμα στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου ενώ οι Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκκένωση επτά συνολικά ξενοδοχείων προκειμένου να μην κινδυνέψει κανένας τουρίστας από τα πύρινα μέτωπα.

Τουρίστες από  ξενοδοχεία της περιοχής αλλά και κάτοικοι του Μεσόκαμπου, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς εδώ και λίγη ώρα σταμάτησαν να πετούν να εναέρια μέσα με αποτέλεσμα το βάρος της κατάσβεσης να έχει πέσει στα επίγεια μέσα, τα οποία συνεχώς ενισχύονται.

Η φωτιά κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις

Για την εικόνα που επικρατεί στη Σάμο εξαιτίας της πυρκαγιάς αλλά και για  την εκκένωση των ξενοδοχείων, μίλησε δελτίο ειδήσεων του One Channel o αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου. «Η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις. Από την πρώτη στιγμή έγινε τεράστια κινητοποίηση για να περιορίσουμε το μέτωπο» είπε για να προσθέσει.

«Έχουμε κάνει προληπτική εκκένωση επτά ξενοδοχείων. Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουμε τον κόσμο να κινδυνέψει. Τους έχουμε μεταφέρει στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου ώστε να μείνουν κάπου απόψε», σημείωσε.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφερόμενος στο πύρινο μέτωπο είπε πως κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. «Κάποια μέτωπα έχουν ελεγχθεί, κάποια μαίνονται ανεξέλεγκτα» τόνισε συμπληρώνοντας ότι οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες του κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει δύο μέτωπα. Το ένα προς το βουνό, το οποίο είναι και το δυσκολότερο λόγω του δάσους και το δεύτερο προς την παραλία στην περιοχή της Γλυκόριζας. Την πυρκαγιά «χωρίζει» στα δύο ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες με C130. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ. Νωρίτερα συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Απομάκρυνση τουριστών και κατοίκων

Όσον αφορά στην απομάκρυνση τουριστών και κατοίκων, για προληπτικούς λόγους, αυτή έγινε οργανωμένα με σκάφη και λεωφορεία από τις παραλίες Γλυκόριζας και Πρωτέας, στα ανατολικά του Πυθαγορείου. Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλοία της Frontex και ιδιωτικά σκάφη.

56 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές στις οποίες επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Γυθείου Λακωνίας και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ νωρίτερα επιχειρήσουν και αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Νωρίτερα, πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει σε Ηλεία, Αχαϊα, Σαλαμίνα, Ασπρόπυργο, Κέρκυρα, Ιωάννινα κ.α.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Αττική, Εύβοια, Αργολίδα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, προβλέπεται: Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

• Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Sports in

Χωρίς Παπανικολάου στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός – Διαθέσιμος ο Γουόκαπ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαρκελώνη για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Μπαρτσελόνα, χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου – Κανονικά στην αποστολή ο Τόμας Γουόκαπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024