Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα ανησυχία : Απειλές πολέμου από Λίβανο και Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

Νέα ανησυχία : Απειλές πολέμου από Λίβανο και Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

Ο Λίβανος «επιφυλάσσεται του δικαιώματός του στην αυτοάμυνα» τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν, χαρακτηρίζοντας «κήρυξη πολέμου» την επίθεση με οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε προάστιο της Βηρυτού, την ευθύνη της οποίας η Χεζμπολάχ και ο στρατός του Λιβάνου επιρρίπτουν στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «κήρυξη πολέμου» την επίθεση με οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε την Κυριακή νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ που αποτελεί πολιτικό του σύμμαχο.

«Δικαίωμα στην αυτοάμυνα»

Ο αρχηγός του κράτους εκφράστηκε υποδεχόμενος τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Γιαν Κούμπις, στον οποίο τόνισε πως η χώρα του «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα».

«Αυτό που συνέβη αποτελεί κήρυξη πολέμου που μας δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία, την ανεξαρτησία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», υπογράμμισε ο Αούν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Την Κυριακή, πριν τα ξημερώματα, αναγνωριστικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε σε νότιο τομέα της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ενώ δεύτερο εξερράγη στον αέρα, σύμφωνα με τον λιβανέζικο στρατό.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο στρατός του Λιβάνου επέρριψαν την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο επισήμως δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

«Θα αναλαμβάνουμε δράση»

Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, Χασάν Νασράλα, απείλησε το Ισραήλ με αντίποινα, ενώ επισήμανε πως κάθε φορά που «ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, θα αναλαμβάνουμε δράση για να τα καταρρίπτουμε».

Χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος Αούν εξέφρασε τον «φόβο» του ότι «οι επιθέσεις του Ισραήλ οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης, πάνω απ’ όλα εάν επαναληφθούν».

«Εχω ήδη πει επανειλημμένα πως ο Λίβανος δεν θα ρίξει ούτε μία σφαίρα στα σύνορα, παρά μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας», επέμεινε ο Αούν και πρόσθεσε ότι «αυτό που συνέβη χθες [σ.σ. προχθές Κυριακή] μας επιτρέπει να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμά μας».

Εξάλλου, παλαιστινιακό κίνημα εγκατεστημένο στον Λίβανο και το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι έπληξε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα θέση της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση στα περίχωρα της πόλης Κουσάγια (ανατολικά).

Ισραήλ : Σε κατάσταση συναγερμού

Η Χεζμπολάχ, που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση», αποτελεί μεγάλη πολιτική δύναμη στον Λίβανο. Εχει εξάλλου εμπλακεί στρατιωτικά στον πόλεμο στη Συρία, στο πλάι του καθεστώτος της Δαμασκού και του Ιράν, επίσης ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ.

Το βράδυ του Σαββάτου, το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι εξαπέλυσε πλήγματα στη Συρία εναντίον ιρανικών δυνάμεων. Ο Νασράλα από την πλευρά του δήλωσε ότι επλήγη κέντρο του σιιτικού κινήματος και έκανε λόγο για δύο νεκρούς στις τάξεις της Χεζμπολάχ.

Εκατοντάδες άνθρωποι πήγαν χθες στις κηδείες τους, που έγιναν στον νότιο τομέα της λιβανέζικης πρωτεύουσας, με τα εμβληματικά κίτρινα λάβαρα του σιιτικού κινήματος.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι οι μονάδες του στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τη Συρία και τον Λίβανο, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε ότι η χώρα του επαγρυπνεί για το ενδεχόμενο «επίθεσης» της Χεζμπολάχ με διαταγές του Ιράν.

Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ

«Αναμφίβολα, η κατάσταση είναι τεταμένη. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η επόμενη ημέρα», είπε ο Στάινιτς.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέφερε μέσω Twitter ότι συζήτησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ.

«Είχα μια σπουδαία συζήτηση με τον πρωθυπουργό [του Ισραήλ Μπενιαμίν] Νετανιάχου το πρωί. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απόλυτα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι άμεσων απειλών. Υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Αμερική θα στέκει πάντα στο πλευρό του Ισραήλ!», ανέφερε ο Πενς, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιες «απειλές» αναφερόταν.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι απηύθυνε έκκληση σε διπλωμάτες να συμβάλλουν να αποφευχθεί «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Ο ίδιος ανέφερε στους πρεσβευτές των πέντε κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απορρίψει αυτήν την «κατάφωρη παραβίαση» της λιβανέζικης εθνικής κυριαρχίας από το Ισραήλ.

Για τον Νασράλα, τα γεγονότα της Κυριακής ήταν η πρώτη ισραηλινή επίθεση από τον πόλεμο του 2006, όταν έχασαν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, στη λιβανέζικη πλευρά και 158, κυρίως στρατιωτικοί, στην ισραηλινή πλευρά.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024