Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γλώσσα: Το αγνάντι της Σκοπέλου

Γλώσσα: Το αγνάντι της Σκοπέλου

Χωριό με παραδοσιακό χρώμα στο βορειοδυτικό τμήμα της Σκοπέλου, η Γλώσσα γοητεύει τους επισκέπτες με τη μαγευτική θέα και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που τους προσφέρει

Χωριό με παραδοσιακό χρώμα στο βορειοδυτικό τμήμα της Σκοπέλου, η Γλώσσα γοητεύει τους επισκέπτες με τη μαγευτική θέα και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που τους προσφέρει.

Τα κατάλευκα σπίτια της, χτισμένα κλιμακωτά και σφιχταγκαλιασμένα, με δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αγναντεύουν το πέλαγος.

Τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα των σπιτιών (σε αποχρώσεις του μπλε, του καφέ, του πράσινου και του γκρι), τα σοκάκια, τα λιθόστρωτα και πλακόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν μια ελκυστική εικόνα.

Στην είσοδο του χωριού οι επισκέπτες συναντούν την εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας, ενώ στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, με χαρακτηριστικό καμπαναριό-ρολόι και όμορφη θέα.

Στο Λαογραφικό Μουσείο της Γλώσσας εκτίθενται παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, οικιακά σκεύη, υαλικά, πιάτα, έπιπλα κ.ά.

Λουτράκι, το επίνειο της Γλώσσας

Επίνειο της Γλώσσας είναι το Λουτράκι, που απλώνεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου, προσφέροντας θέα στο ηλιοβασίλεμα. Στο λιμάνι του δένουν εκδρομικά και αλιευτικά σκάφη.

Σε λόφο με πυκνή βλάστηση έχουν εντοπιστεί τα λείψανα της ακρόπολης της αρχαίας Σελινούντος. Σώζονται τμήματα του οχυρωματικού τείχους (4ου αιώνα π.X., με βυζαντινές προσθήκες) και του ναού της Aθηνάς (Κλασικών Χρόνων).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θεμελιωμένη πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού του 7ου αιώνα. Στο εσωτερικό της διακρίνονται τμήματα των τοίχων του βυζαντινού ναού και τμήματα μαρμάρινου θωρακίου και τέμπλου.

Η ευρύτερη περιοχή της Γλώσσας

Σε απόσταση 3,5 χλμ ΒΑ από τη Γλώσσα είναι χτισμένο το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Προς το τέλος της διαδρομής από τη Γλώσσα οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν τη μαγευτική θέα στις ακτές του νησιού.

Σε απόσταση 4 χλμ Β από τη Γλώσσα, σε μια ωραία τοποθεσία με πανύψηλα πλατάνια και πεύκα, βρίσκεται η μονή των Αγίων Ταξιαρχών, μετόχι μονής του Aγίου Όρους. Το καθολικό της μονής, που περιβάλλεται από τοίχο, έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Στη θέση«Ελληνικό», βορειοδυτικά της Γλώσσας, σώζονται τα λείψανα οχυρωματικής αγροικίας. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, ο πύργος χρησιμοποιήθηκε από τους Κλασικούς έως τους Μεσαιωνικούς Χρόνους. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί ανάλογες οχυρωματικές αγροικίες.

Για κολύμπι στην ευρύτερη περιοχή της Γλώσσας προσφέρονται η Περιβολιού, περιοχή με θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο, και ο Χονδρογιώργης, περιοχή με μικρό οικισμό.

Ο Αϊ-Γιάννης της Σκοπέλου

Ανατολικά της Γλώσσας, στη θέση «Καστρί», οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν μια πραγματικά ξεχωριστή τοποθεσία: στην κορυφή ενός επιβλητικού, απόκρημνου βράχου, με φόντο το βαθύ μπλε της θάλασσας και το πράσινο των πεύκων, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, άλλοτε καθολικό μονής.

Το θαυμάσιο αυτό σκοπελίτικο τοπίο απέκτησε πριν από λίγα χρόνια παγκόσμια ακτινοβολία, καθώς στο ναό του Αϊ-Γιάννη γυρίστηκε η σκηνή του γάμου στο πλαίσιο της μεγάλης χολιγουντιανής επιτυχίας «Mamma Mia!», με τη Μέριλ Στριπ και τον Πιρς Μπρόσναν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο φάρος στο βόρειο άκρο της Σκοπέλου

Το ακρωτήριο Γουρούνι, βόρειο άκρο της Σκοπέλου, στολίζει ένας γραφικός φάρος. Οι ταξιδιώτες φθάνουν εκεί ύστερα από ενδιαφέρουσα διαδρομή, αρχικά μέσα σε πευκόδασος και στη συνέχεια μέσα σε βραχώδες τοπίο. Μονοπάτι από το φάρο καταλήγει στις απόκρημνες ακτές, κοντά στη θάλασσα.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024