Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγή κλίματος: Συζήτηση που δεν τελειώνει...

Αλλαγή κλίματος: Συζήτηση που δεν τελειώνει…

Η χρηματοδότηση των μελετών για τις βλαβερές επιπτώσεις του άνθρακα ξεκίνησε ουσιαστικά επί Μάργκαρετ Θάτσερ. Για να ενισχυθεί ο αγώνας της κατά των ανθρακωρύχων

Με το πρακτικό τέλος των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων ένα καινούργιο ζήτημα ανάβει φωτιές σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους. Το ζήτημα του κλίματος. Το κλίμα αλλάζει ή όχι; Αν αλλάζει, ευθύνονται οι ανθρώπινες δράσεις; Σε ποιο βαθμό και πώς;

Η συζήτηση γίνεται ατέρμονη. Δίχως ορατό τέλος. Ποιος έχει δίκιο, μόνο το μέλλον θα δείξει. Κάτι όμως που δεν ικανοποιεί κανέναν. Διότι οι μεν ζητούν παρεμβάσεις τώρα. Ενώ οι άλλοι θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα καταστρέψει  κοινωνίες και οικονομίες.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν την άποψη των κινδύνων για το κλίμα της Γης. Αλλοι πάλι επιμένουν πως αυτά είναι κινδυνολογίες. Και κατηγορούνται πως χρηματοδοτούνται, για να τα λένε αυτά, από πετρελαϊκές εταιρείες. Και οι πρώτοι όμως υφίστανται κριτική. Γιατί σχεδόν όλοι εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από κέντρα που χρηματοδοτούνται για να ερευνούν τις κλιματικές αλλαγές. Αν διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει θέμα, θα καταργηθούν οι σχετικές επιδοτήσεις. Τους στηρίζουν επίσης οι λεγόμενες green industries, που κερδίζουν πολλά από την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Η χρηματοδότηση των μελετών για τις βλαβερές επιπτώσεις του άνθρακα ξεκίνησε ουσιαστικά επί Μάργκαρετ Θάτσερ. Για να ενισχυθεί ο αγώνας της κατά των ανθρακωρύχων. Μετά όμως οι μελέτες ξέφυγαν. Και στράφηκαν κατά της ανθρώπινης οικονομικής δραστηριότητας. Στην πράξη δηλαδή εναντίον του καπιταλισμού.

Πού βρίσκεται η αλήθεια; Δύσκολο να απαντήσει κάποιος με εγκυρότητα. Ο ρόλος των social media παγκοσμίως είναι καταλυτικός. Oι επικοινωνιακοί πόλεμοι προπαγάνδας είναι αδυσώπητοι. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται κολοσσιαία. Μερικές μόνο παρατηρήσεις μπορώ να κάνω.

Στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ’70 ο φόβος ήταν πως επίκειτο περίοδος μεγάλου ψύχους. Μετά το ’80, κι αφού μεσολάβησαν οι συγκρούσεις με τους ανθρακωρύχους σε Βρετανία και Γαλλία, εμφανίσθηκε η απειλή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Aυτή έφυγε από το προσκήνιο λίγο άξαφνα – μετά το σκάνδαλο των κινδυνολογικών email του University of Εast Anglia και των διαπιστώσεων πως πρώτα αυξάνεται η θερμοκρασία κι έπειτα οι εκπομπές CO2! Τώρα κυριαρχεί η ανησυχία μιας γενικότερα επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής. Που κι αυτή έχει κλονισθεί με το περίφημο Hockey Stick Illusion (βλ. σχετικό βιβλίο του A W Montford) και το σκάνδαλο του λεγόμενου Climategate.

Τελευταία στην Κίνα, επιστήμονες, με βάση μελέτες του Αρκτικού Κύκλου (Journal of Geophysical Research), προειδοποιούν για επερχόμενη περίοδο παγκόσμιου ψύχους. Αλλαγή προσανατολισμού, δηλαδή. Η συζήτηση δεν θα κοπάσει. Θα συνεχίζεται με την ίδια ένταση.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024