Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χατζηδάκης: Θα εξοφληθούν τα 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τα ευπαθή τιμολόγια - Τέλος οι ΝΟΜΕ

Χατζηδάκης: Θα εξοφληθούν τα 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τα ευπαθή τιμολόγια – Τέλος οι ΝΟΜΕ

Το κράτος θα καταβάλει στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ για τις οφειλόμενες επιδοτήσεις για τη παροχή φθηνού ρεύματος σε ευάλωτους πελάτες της επιχείρησης και απομακρυσμένα νησιά, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το κράτος θα καταβάλει στη ΔΕΗ τις οφειλόμενες επιδοτήσεις για τη παροχή φθηνού ρεύματος σε ευάλωτους πελάτες της επιχείρησης και απομακρυσμένα νησιά, επεσήμανε, μιλώντας στο Reuters, ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Πρόκειται για περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες», διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά τις δημοπρασίες πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστές της σε τιμές χαμηλότερες του κόστους (ΝΟΜΕ), ο υπουργός τόνισε πως θα  καταργηθούν καθώς έχουν στοιχίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση.

«Οι ΝΟΜΕ θα καταργηθούν και η δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε.

Εξετάζονται επιπλέον μέτρα

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σε συνεργασίας με τους δανειστές εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή αγορά, που περιλαμβάνουν τη σταδιακή απόσυρση των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα και τη μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής ενέργειας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενεργειακή αγορά και τη ΔΕΗ έως τα τέλη Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοικτή πληγή οι λιγνιτικές μονάδες

Από την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Χατζηδάκης, έχει πολλάκις επαναλάβει – είτε από το βήμα της Βουλής είτε σε συνεντεύξεις του – ότι οι παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν κανονικά οι εργαζόμενοι.

Η οικονομική κατάσταση των μονάδων είχε διαφανεί και από την αποτυχία των δύο διαγωνισμών πώλησης του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

Την οικονομική κατάσταση των 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ παρουσίασε πρόσφατα κθεση της δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον και την ενέργεια «TheGreenTank», η οποία χρηματοδοτήθηκε από το «European Climate Foundation».

Η έκθεση δείχνει ότι η λιγνιτική βιομηχανία συσσωρεύει καθαρές ζημιές κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο 2017. Ειδικότερα:

– από τον Ιανουάριο 2016 έως τον Ιούνιο 2019, η ΔΕΗ έχει συσσωρεύσει καθαρές ζημιές 683 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.  Το συγκεκριμένο ποσό είναι άμεσα συγκρίσιμο με εκείνο των 600 εκατ. ευρώ  που η ΔΕΗ έχασε λόγω των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ) κατά την ίδια χρονική περίοδο, όπως δήλωσε και ο κ. Χατζηδάκης.

– εάν ο σημερινός λιγνιτικός στόλος παραμείνει ως έχει, τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η λιγνιτική βιομηχανία θα συσσωρεύσει ζημιές της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ.

Μείωση του μικτού κέρδους των λιγντικών μονάδων

Τα μικτά κέρδη όλων των λιγνιτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, για το πρώτο εξάμηνο του 2019, εκτιμήθηκαν σε 33,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά 48% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και 84% συγκριτικά με το 2017.  Το αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη μείωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής και στη ραγδαία αύξηση των τιμών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το 2019. Tο κόστος CO2 έχει υπερ-τετραπλασιαστεί από λιγότερο από 10ευρώ/MWh στις αρχές του 2016 σε περισσότερο από 40ευρώ/MWh στο μέσο του 2019

Η μονάδα της Μελίτης είχε τα μεγαλύτερα μικτά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως και του  «Αγ. Δημητρίου V» το 2017.  Οι μονάδες Αγ. Δημήτριος Ι, Καρδιά Ι-ΙΙI, Mεγαλόπολη ΙΙΙ- IV είχαν αρνητικά μικτά κέρδη το 2019.

Σύμφωνα με τον αναλυτή πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα του «TheGreenTank» κ. Νίκο Μάντζαρη, καθαρά κέρδη καταγράφονται μόνο τους πέντε από τους 42 μήνες.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024