Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάτα Χάρι : Η πυρετώδης ζωή της «διπλής» κατασκόπου

Μάτα Χάρι : Η πυρετώδης ζωή της «διπλής» κατασκόπου

Η Μάτα Χάρι, που έμελε να γίνει η διασημότερη κατάσκοπος του κόσμου, γεννιέται στην Ολλανδία στις 7 Αυγούστου του 1876, με το όνομα Μαργκαρίτ Γκερτρούντι Ζελ.

Η Μάτα Χάρι, που έμελε να γίνει η διασημότερη κατάσκοπος του κόσμου, γεννιέται στην Ολλανδία στις 7 Αυγούστου του 1876, με το όνομα Μαργκαρίτ Γκερτρούντι Ζελ.

Η σαγήνη της Μάτα Χάρι

Ο ερωτισμός και η γυναικεία της σαγήνη αποτελούσαν στοιχεία του χαρακτήρα της, εμφανή από την εφηβική της ακόμα ηλικία, όταν διώχθηκε από το σχολείο της, επειδή συνελήφθη να ερωτοτροπεί με τον διευθυντή.

Στην ηλικία της ενηλικίωσης παντρεύεται έναν σκωτσέζο αξιωματικό του Ναυτικού, με τον οποίο αποκτά δύο παιδιά, χωρίζει όμως 12 χρόνια μετά λόγω του άστατου χαρακτήρα της.

Το έτος του 1905 αναζητά μία νέα ζωή στο Παρίσι, όπου εργάζεται ως χορεύτρια σε καμπαρέ της εποχής. Γρήγορα αποκτά μεγάλη φήμη, με το όνομα «Μάτα Χάρι», που σε ινδονησιακή διάλεκτο σημαίνει «μάτι μιας νέας αυγής».

Η Μάτα Χάρι κατάσκοπος των Γερμανών

Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γάλλοι προσεγγίζουν την Μάτα Χάρι και με το αντίτιμο του ενός εκατομμυρίου φράγκων, αξιοποιεί το διεθνές δίκτυο εραστών της για να κατασκοπεύσει τους Γερμανούς.

Πραγματοποιεί αναρίθμητα ταξίδια στην Ευρώπη, με τελευταία της αποστολή στην Ισπανία. Εκεί αποπλανεί τον Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο, προκειμένου να του εκμαιεύσει απόρρητα σχέδια.

Εκείνος πέφτει στον ιστό, που περίτεχνα είχε υφάνει και μέσω τηλεγραφήματος υπονοεί στους δικούς του ότι η Μάτα Χάρι αποδέχθηκε να δουλεύει προς όφελος της Γερμανίας.

Συλλαμβάνεται άνευ αποδείξεων

Αν και οι εν λόγω συνεργασίες με την γερμανική πλευρά δεν αποδεικνύονται ποτέ, επιστρέφοντας στο Παρίσι συλλαμβάνεται από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, δικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες και στις 15 Οκτωβρίου του 1917 εκτελείται ως διπλή πράκτορας και υπεύθυνη για το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024