Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν 71 πρόσφυγες είχαν πεθάνει από ασφυξία μέσα σε φορτηγό-ψυγείο

Όταν 71 πρόσφυγες είχαν πεθάνει από ασφυξία μέσα σε φορτηγό-ψυγείο

Μνήμες από την τραγωδία στην Ουγγαρία ξύπνησαν οι 39 νεκροί Κινέζοι στο Έσσεξ.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Έσσεξ της Βρετανίας όπου 39 άνθρωποι κινέζικης καταγωγής βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ρυμουλκούμενο τμήμα φορτηγού.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το βασικό σενάριο είναι πως οι 39 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας που υπήρχε στο φορτηγό-ψυγείο, καθώς μπορεί να επικρατούσαν εκεί έως και -25 βαθμούς Κελσίου.

Μετά την ανακάλυψη του «φορτηγού της φρίκης», οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε δύο ιδιοκτησίες στην περιοχή της πόλης Co Armagh στη Βόρεια Ιρλανδία μετά τη σύλληψη του οδηγού του φορτηγού, Μο Ρόμπινσον, από το Portadown, και εξετάζουν το ενδεχόμενο στη φρικιαστική υπόθεση να εμπλέκεται ιρλανδέζικο κύκλωμα trafficking που έχει σχέσεις με την πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου είναι καταχωρισμένο το φορτηγό.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την Βρετανία ενώ ξύπνησε την μνήμες των 71 προσφύγων που είχαν πεθάνει από ασφυξία σε φορτηγό-ψυγείο τον Αύγουστο του 2015.

Οταν 71 πρόσφυγες είχαν πεθάνει από ασφυξία σε ένα φορτηγό-ψυγείο

Συγκεκριμένα, ήταν 26 Αυγούστου του 2015, όταν τα πτώματα των 59 ανδρών, οκτώ γυναικών και τεσσάρων παιδιών από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν βρέθηκαν μέσα στο φορτηγό που είχε εγκαταλειφθεί στην Αυστρία.

Οι πρόσφυγες, οι οποίοι ήθελαν να φθάσουν στη Γερμανία, είχαν επιβιβαστεί στο φορτηγό στις 26 Αυγούστου 2015 στη νότια Ουγγαρία, όχι μακριά από τα σερβικά σύνορα.

Στοιβαγμένα σε 14 τετραγωνικά μέτρα, με λιγότερα από 30 κυβικά μέτρα αέρα για να αναπνέουν, υπέκυψαν μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Το φορτηγό είχε ανακαλυφθεί την επομένη, εγκαταλειμμένο με το μακάβριο φορτίο του στην άκρη ενός αυστριακού αυτοκινητοδρόμου κοντά στο Πάρντορφ, στα ουγγρικά σύνορα.

Ο οδηγός δεν άνοιξε την πόρτα ενώ άκουγε φωνές

Από υποκλοπές τηλεφωνημάτων που έγιναν από την ουγγρική αστυνομία διαπιστώθηκε πως ο Σαμσόρ Λαχό, όταν ειδοποιήθηκε από τους άνδρες του για το γεγονός ότι οι μετανάστες ασφυκτιούσαν, χτυπούσαν συνεχώς τα τοιχώματα και φώναζαν να τους ανοίξουν για να πάρουν αέρα, είχε απαγορεύσει να μείνει μισάνοιχτη η πόρτα του ψυγείου στο οποίο ήταν στοιβαγμένοι.

Η τραγωδία αυτή είχε προκαλέσει σοκ στην Ευρώπη και είχε οδηγήσει προς στιγμήν στο άνοιγμα των συνόρων για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ήθελαν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη, στην αρχή του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος του 2015-2016.

25 χρόνια φυλακή οι ένοχοι

Τρία χρόνια μετά, σε βάρος των τεσσάρων κατηγορούμενων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τους φόνους των θυμάτων, τα οποία είχαν φθάσει στην Ευρώπη κατά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2015.

Και οι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάσθηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξη ο καθένας από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της πόλης Κέτσκεμετ.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει ισόβια χωρίς δυνατότητα μείωσης της ποινής για τρεις από τους κατηγορουμένους – τον αρχηγό του δικτύου Σαμσόρ Λαχό, έναν 31χρονο Αφγανό, έναν από τους υπαρχηγούς του και τον οδηγό του φορτηγού, αμφότερους Βουλγάρους.

Απλή ποινή ισοβίων είχε ζητηθεί και για έναν τρίτο Βούλγαρο.

Οι δέκα άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε ποινές από φυλάκιση 3 ετών μέχρι κάθειρξη 12 ετών, έπειτα από μια δίκη ποταμό που άρχισε τον Ιούνιο 2017.

Ουγγρικό δικαστήριο καταδίκασε και  τέσσερα μέλη μιας συμμορίας διακινητών ανθρώπων σε κάθειρξη 25 ετών το καθένα επειδή το 2015 άφησαν να πεθάνουν από ασφυξία 71 άνδρες, γυναίκες και παιδιά μέσα σ’ ένα φορτηγό.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024