Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντικειμενικές αξίες : Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων

Αντικειμενικές αξίες : Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες και τα ακίνητα

Εντός του 2020 έρχονται νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθορίσουν και τις αλλαγές που θα γίνουν στη φορολογία ακινήτων, όπως στους φόρους μεταβίβασης και στον ΕΝΦΙΑ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό των ακινήτων προβλέπεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Πρώτα με την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πάγωμα για 3 χρόνια του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και την τριετή αναστολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, μέτρα που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά και να τονώσουν την ανάπτυξη.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης τα κίνητρα για όσους προχωρούν σε ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους οι οποίοι θα κερδίζουν έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στα ακίνητα τους.

Μέσω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών το σύστημα θα γίνει πιο δίκαιο σύστημα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πανάκριβές περιοχές που δεν πλήρωναν, «τώρα θα πληρώσουν».

Οι νέες αντικειμενικές αξίες

Η δεύτερη φάση των αλλαγών θα κλιμακωθεί τον Μάιο του 2020 όπου μέχρι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η νέα επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.

Παράλληλα το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων πρόκειται να επεκταθεί παντού. Αυτό σημαίνει επέκταση σε περισσότερες από 7.000 περιοχές του αντικειμενικού συστήματος.

Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται και πολλές οι οποίες γνωρίζουν σημαντική οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, αλλά τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές φορολογούνται με ελάχιστο ΕΝΦΙΑ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σημειώνουν ότι εφόσον από την άσκηση της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών προκύψει δημοσιονομικός χώρος (δηλαδή πρόσθετα φορολογικά έσοδα), τότε αυτός θα διατεθεί για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας στα ακίνητα.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζεται να διατεθεί:

– Για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση του φόρου κατά μέσο όρο 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη με παρεμβάσεις στην κλίμακα και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας.

– Για την αναμόρφωση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με επανεξέταση των αφορολόγητων ορίων και των συντελεστών για φόρους μεταβίβασης πρώτης κατοικίας, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικών παροχών.

Οι αποκλίσεις στις αντικειμενικές αξίες

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι, και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα.

Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024