Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σάμος : Στην εισαγγελέα με αφορμή την επιστολή Χρυσοχοΐδη

Σάμος : Στην εισαγγελέα με αφορμή την επιστολή Χρυσοχοΐδη

Την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζήτησε ο δήμος Ανατολικής Σάμου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό. Στο επίκεντρο η λήψη μέτρων «ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο ΚΥΤ Σάμου και τους γύρω χώρους»

Την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Σάμου, στις αρμόδιες και σχετικές με το θέμα του μεταναστευτικού υπηρεσίες του νησιού, ζήτησε το πρωί ο δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αφορμή για την προσφυγή, αποτέλεσε η επίμαχη επιστολή Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή «αποφασίσαμε να προσφύγουμε στην εισαγγελέα, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση και αποκάλυψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μία δομή σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά, που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής.

Ο δήμος κάνει λόγο για «μηδενική αποσυμφόρηση του νησιού, καθημερινή επιβάρυνσή του με νέες ροές, απουσία της Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και της κεντρικής κυβέρνησης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθημερινή λεηλασία των ιδιωτικών περιουσιών των πολιτών του δήμου Ανατολικής Σάμου, την κατασκευή παράνομων κατοικιών πέριξ του ΚΥΤ, την καθημερινή αποψίλωση των δασών, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την καταστροφή της ζωής των δημοτών» αναφέρει η δημοτική αρχή Ανατολικής Σάμου, εξηγώντας το λόγο της προσφυγής της στην εισαγγελέα.

Ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως

Σε νεώτερη ανακοίνωση, ο δήμος Ανατολικής Σάμου ενημέρωσε πως ζήτησε την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως προς την αστυνομική Αρχή, τη λιμενική Αρχή, τη Διεύθυνση Δασών, το Υγειονομικό και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, προκειμένου να ασκήσουν άμεσα τις εκ του νόμου αρμοδιότητές τους, με δεδομένο ότι παραβιάζονται κατάφωρα και συστηματικά τα δικαιώματα των πολιτών της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη naftemporiki.gr, ο δήμος ζήτησε «την καθημερινή αστυνόμευση της πόλης, την παρέμβαση των Δημοσίων Υπηρεσιών, Υγειονομικού, Δασαρχείου και Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο ΚΥΤ Σάμου και τους γύρω χώρους».

Παράλληλα, είπε  στην εισαγγελέα ότι «οι πολίτες βιώνουν απαράδεκτες νομικά και πραγματικά καταστάσεις και ότι αισθάνονται ανασφαλείς λόγω της έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης, της δραματικής αύξησης των σκηνών και των παραπηγμάτων του χώρου πέριξ του ΚΥΤ, αλλά και το γεγονός ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών, η κατάσταση θα χειροτερεύσει και σε βάρος των προσφύγων».

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η εισαγγελέας ενημέρωσε τους παρισταμένους και τους διαβεβαίωσε ότι θα πράξει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα.

Δημοσιοποίηση της επιστολής Χρυσοχοΐδη

Την ίδια ώρα, ο δήμος έδωσε στη δημοσιότητα και την επίμαχη γραπτή απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο ερώτημα που απηύθυνε προς τις ελληνικές αρχές η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η Μιγιάτοβιτς, υπενθυμίζεται,  ζητούσε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε κλειστές δομές φιλοξενίας και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να κατασκευάσουν νέες δομές στα νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες, όσο και για τις συνθήκες υγιεινής και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.

Επικοινωνία τοπικού βουλευτή με  Χρυσοχοΐδη

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του, ο βουλευτής ΝΔ του Νομού Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, σημειώνει ότι είχε σήμερα άμεση επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «σχετικά με το σοβαρό θέμα που ανέκυψε από το έγγραφο του υπουργού» για τη νέα δομή που θα λειτουργήσει στη Σάμο με στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Κατά τον βουλευτή, ο υπουργός επανέλαβε ότι «οι δύο παράλληλες υπηρεσίες θα λειτουργούν στο ίδιο νέο κέντρο που δημιουργείται στην περιοχή Ζερβού.

Συνεπώς, στο ίδιο κέντρο η μία υπηρεσία θα αφορά στην ταυτοποίηση και η άλλη στη φιλοξενία-κράτηση των μεταναστών-προσφύγων.

Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοϊδης επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη διαβεβαίωση ότι το υπάρχον hotspot στην περιοχή του Βαθιού θα κλείσει οριστικά και ο χώρος θα αποδοθεί στον δήμο» αναφέρει ο κ. Στεφανάδης.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024