Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρήστος Στάθης - Δήμαρχος Μάνδρας: Αυτά είναι τα έργα για να κλείσουμε τις πληγές μας

Χρήστος Στάθης – Δήμαρχος Μάνδρας: Αυτά είναι τα έργα για να κλείσουμε τις πληγές μας

Ο Δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, αποκαλύπτει στο in.gr τον σχεδιασμό του για ένα βιώσιμο και ασφαλή Δήμο

Ο νέος δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης επιθυμεί με κάθε τρόπο την ψυχική ενδυνάμωση των δημοτών που ακόμη «γλύφουν» τις πληγές τους από τα τραγικά γεγονότα του Νοεμβρίου 2017.

Το πρόγραμμα των αντιπλημμυρικών έργων  έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως δηλώνει, ενώ θα ακολουθήσουν και τα έργα ορεινής υδρονομίας για περαιτέρω θωράκιση της περιοχής. » Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό να σταθώ σε κάτι που επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή της θητείας μας. Είναι η ψυχική ανάταση των πολιτών μας και νιώθω ευτυχισμένος που καταφέραμε να συμβάλλουμε σε αυτή σε δύο περιπτώσεις» μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κύριε Στάθη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο αναλάβατε δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας. Ένας πετυχημένος δικηγόρος για ποιους λόγους επιθυμεί να αναλάβει την διακυβέρνηση ενός Δήμου; Τι βιώσατε στον τόπο που αγαπάτε και αναλάβατε δράση;

Όταν γνωστοποίησα την απόφαση μου να εισέλθω στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχεδόν όλοι με ρώτησαν γιατί ρισκάρω μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Η απάντηση που έδωσα τότε ήταν ότι «κρινόμαστε από τις πράξεις μας και όχι από τα λόγια μας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποδείξω την αγάπη μου για τον τόπο μου».

Η Μάνδρα πληγώθηκε από τη μεγάλη καταστροφή και δε θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να μείνω αμέτοχος.

Έχετε προγραμματίσει μεγάλα έργα υποδομής και σε ποια φάση βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα; Είναι νωπές οι μνήμες των τραγικών γεγονότων στον Δήμο σας.

Βρισκόμαστε σε διαρκή κι άριστη συνεργασία με την περιφέρεια. Το Πρόγραμμα των αντιπλημμυρικών έργων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ θα ακολουθήσουν εντός των επόμενων μηνών τα έργα ορεινής υδρονομίας τα οποία θα ενισχύσουν τη θωράκιση της περιοχής από ανάλογα φαινόμενα.

Ακόμη ένα έργο που σχεδιάζουμε κι είναι ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών μας, είναι αυτό του οδοφωτισμού σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό να σταθώ σε κάτι που επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή της θητείας μας. Είναι η ψυχική ανάταση των πολιτών μας και νιώθω ευτυχισμένος που καταφέραμε να συμβάλλουμε σε αυτή σε δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη, με τη βοήθεια της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως και του Αντιπροέδρου της Βουλής κου Αθανασίου Μπούρα, εξασφαλίστηκε ειδική μοριοδότηση των μαθητών, οι οποίοι κατοικούν στην πληγείσα από τη φονική πλημμύρα  του 2017 Δημοτική Ενότητα Μάνδρας και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019.

Στη δεύτερη ήταν η κατασκευή για πρώτη φορά στο Δήμο μας Χριστουγεννιάτικου Χωριού, του Πραμυθοχωριού μας το οποίο γέμισε με χαμόγελα μικρούς και μεγάλους.

Αυτά τα χαμόγελα μας εμπνέουν κι είναι οδηγός μας.

Προεκλογικά δηλώνατε σε όλους τους τόνους, πως επιθυμείτε μια διακυβέρνηση με πλήρη διαφάνεια. Αυτό πρακτικά πως θα το κάνετε;

Με αυστηρό έλεγχο των οικονομικών από την Οικονομική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται και από μέλη των άλλων παρατάξεων, με την εποπτεία της οικονομικής επιτροπής και με την ανάρτηση όλων των οικονομικών αποφάσεων στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», όπως άλλωστε είμαστε υποχρεωμένοι.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία στη λήψη αποφάσεων όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε κατηγορηματικά την άρτια και με βάση τον κανονισμό λειτουργία του.

 Ζητούμενο για κάθε Δήμαρχο κ. Στάθη, είναι να εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική που θα ανακουφίσει τους δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τι έχετε στο πρόγραμμα σας; Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να συμπαρασταθείτε  τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπηρία;

Ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συντάσσει ήδη στρατηγικό σχέδιο πρόνοιας που αφορά δράσεις σε οκτώ άξονες. Πλημμυροπαθείς, άστεγοι, τρίτη ηλικία και υπέργηροι, νέοι – ναρκωτικά – αλκοολισμός, κακοποιημένες γυναίκες, ΑΜΕΑ, ακραία φτώχεια, Ρομά.

Παράλληλα ο Πρόεδρος Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας κος Παπαϊωάννου Παναγιώτης, ανέλαβε χρέη Προέδρου του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με στόχο τη διαχείριση των ίδιων πόρων, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας μέσω χορηγιών, ώστε να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή κάλυψη των ευπαθών ομάδων.

Τοπική επιχειρηματικότητα και προώθηση της απασχόλησης. Ποιες θα είναι οι δράσεις σας;

Ήδη ετοιμάζουμε ψηφιακή πλατφόρμα για την έναρξη λειτουργίας γραφείου εργασιακής μέριμνας, στοχεύοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση της συνεργασίας με τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο σε όλα τα επίπεδα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το γραφείο εργασιακής μέριμνας θα λαμβάνει και θα καταχωρεί το βιογραφικό των ενδιαφερόμενων δημοτών, ενώ σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις θα καταρτίσει ψηφιακή βάση δεδομένων καταγράφοντας τις ανάγκες τους, συνδέοντας στην αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων, τα εκατέρωθεν δεδομένα.

Ο Δήμος σας έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε τουριστικά αλλά και πολιτιστικά;

Στην επικράτεια του Δήμου μπορεί να συναντήσει κανείς μεταξύ άλλων, το Φρούριο των Αρχαίων Ελευθερών και των Αιγοσθένων. Σπάνια μνημεία της αρχαίας ελληνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, στην πατρίδα του εμβληματικού γλύπτη της αρχαιότητας του Μύρωνα.

] Κάστρο Ελευθερών

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτά. Υπάρχουν ναοί και μονές μοναδικής αρχιτεκτονικής, ενώ πλήθος παραδοσιακών προϊόντων δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε.

Είναι επίσης καιρός να αναδειχθούν και τα «ακατέργαστα διαμάντια» του Δήμου μας, οι Ερυθρές, τα Βίλια, η Οινόη, η Ψάθα, το Πόρτο-Γερμενό και το Αλεποχώρι.

Κάστρο Αιγοσθένων

Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο; Υπάρχει διέξοδος στην επενδυτική απραξία των δήμων;

Για να λειτουργήσει ο Δήμος ως επιχειρηματική οντότητα, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Βέβαια υπάρχουν δυνατότητες να αποκτήσει μια κάποια αυτοτέλεια με τα έσοδα από τέλη και τη φορολογία που έρχεται στο Δήμο, αλλά και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος. Απαιτείται, εντός των πλαισίων που προσφέρει ο νόμος για επιχειρηματική δραστηριότητα, μια έξυπνη στρατηγική. Για παράδειγμα διαχείριση και μείωση του ενεργειακού κόστους ή έσοδα από ενοίκια.

Μπορεί επίσης η δυνατότητα αυτοτέλειας να μεγαλώσει όταν το ποσοστό που δίνει το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση μεγαλώσει.

Η απλή αναλογική δημιούργησε πολλά ζητήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συμφωνείτε με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να αποφευχθεί η ακυβερνησία των δήμων;

Όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με συνεργασία με την κεντρική εξουσία η οποία έχει ήδη κάνει ενθαρρυντικά βήματα με διάφορες επεμβάσεις στον «Κλεισθένη», ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους Δημάρχους να ξεπερνούν «σκοπέλους» όπως εκείνος για παράδειγμα της πλειοψηφίας των συμβούλων. Για εμένα είναι μια ευχάριστη έκπληξη η συνεργασία όλων των παρατάξεων!

Εκείνο όμως που δημιουργεί δυσλειτουργία στον πολύπαθο Δήμο που εκπροσωπώ είναι ότι παρά τα προβλήματα μετά την πλημμύρα, παρά τη μεγάλη του έκταση αφού απλώνεται από την Ελευσίνα μέχρι τη Θήβα, οι υπηρεσίες μας παραμένουν υποστελεχωμένες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία που προανέφερα, παρότι οι υπάλληλοι ξεπερνούν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, τους εαυτούς τους… κι αυτό είναι γεγονός που δε με κολακεύει.

Θεωρώ δε τον εαυτό μου τυχερό λόγω των προσώπων που εκπροσωπούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τις δημοτικές ενότητες Μάνδρας ο κος Παπαϊωάννου Παναγιώτης, Ειδυλλίας ο κος Μακρυνόρης Κωνσταντίνος, Ερυθρών ο κος Παγώνης Δημήτρης, Οινόης η κα Κρίκη Σεβαστή και τους οποίους βρίσκω την ευκαιρία να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τους.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024