Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον Έβρο ο Ερυθρός Σταυρός : Ζητά διασφάλιση της αξιοπρέπειας - Αιχμές κατά Ερντογάν και ΕΕ

Στον Έβρο ο Ερυθρός Σταυρός : Ζητά διασφάλιση της αξιοπρέπειας – Αιχμές κατά Ερντογάν και ΕΕ

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισέληνου, από τον Έβρο, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, σημείωσε οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αφήσει μόνη της την Ελλάδα» και ανακοίνωσε την ενίσχυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με 300.000 ευρώ.

Με 300.000 ευρώ ενισχύει σε πρώτη φάση η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισέληνου τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην παρούσα συγκυρία του  προσφυγικού, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του από το τελωνείο Καστανεών Έβρου, ο πρόεδρός της Φραντσέσκο Ρόκα (Franceco Rocca), ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) «πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αφήσει μόνη της την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης», υπενθυμίζοντας πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η χώρα του, η Ιταλία, αλλά και κατά καιρούς η Ισπανία, έρχονται αντιμέτωπες πολύ συχνά με τέτοιου είδους προκλήσεις. Τόνισε, δε, πως πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Έχει έρθει η ώρα να έχουμε συγκεκριμένη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Ρόκα, εξηγώντας πως το κάλεσμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την οποία εκπροσωπεί, «είναι ξεκάθαρο- για την ΕΕ να αρχίσει να δρα διαφορετικά σε ό,τι αφορά τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και για την Τουρκία να συνεχίσει να δρα θαρραλέα, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, να δέχεται ανθρώπους και να τους συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια».

Βασική αρχή η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Ο κ. Ρόκα, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο με κάποιους από τους ανθρώπους που στέκονταν απέναντι, στην άλλη πλευρά του φράχτη, περιέγραψε την «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» που διαπίστωσε και η οποία, όπως τόνισε, «δεν είναι αξιοπρεπής για την ίδια την ανθρωπότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι βασική αρχή της Διεθνούς Ομοσπονδίας είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Αυτό που έχουμε πει με σαφήνεια είναι ότι κάθε χώρα, κάθε θεσμός όπως η ΕΕ έχει το δικαίωμα να χαράσσει τις πολιτικές της, αλλά οι πολιτικές αυτές δεν πρέπει να επηρεάζουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Αυτή είναι η πρώτη και βασική αρχή μας. Για μένα δεν είναι μια αξιοπρεπής κατάσταση (η παρούσα) για τους ανθρώπους αυτούς […] δεν είναι αξιοπρεπής για την ίδια την ανθρωπότητα», υπογράμμισε.

«Λυπηρό να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι ως εργαλείο πολιτικής»

Σημείωσε, δε, ότι «είναι πολύ λυπηρό που είδαμε ξανά ανθρώπους να χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο, ως εργαλείο πολιτικής» και προσέθεσε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη «ρίζα» του, να βρεθεί δηλαδή μια λύση στη συριακή κρίση.

«Θα πρέπει να στηριχθεί από την πλευρά της ΕΕ μια πολιτική λύση στη Σύρια για μια εκεχειρία, γι’ αυτούς που υπόκεινται τα δεινά της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόκα, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία είπε πως «είναι αληθές ότι στην άλλη πλευρά των συνόρων εδώ και χρόνια σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες αλλά αυτό δεν αποτελεί καλό λόγο για να δημιουργεί κάποιος κανενός είδους πίεση».

Ο κ. Ρόκα, ο οποίος αύριο θα μεταβεί στη Λέσβο, είπε ακόμα πως η Διεθνής Ομοσπονδία θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και θα συνεχίσει τις δράσεις της για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες που διαμορφώνονται.

Διαβάστε επίσης : Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζητά από την κυβέρνηση να άρει την απόφασή της για αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου και για επαναπροώθηση των νεοεισερχομένων στις χώρες προορισμού.

Οι δηλώσεις του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός ευχαρίστησε τον κ. Ρόκα για τη βοήθεια αλλά και για το γεγονός ότι ήρθε στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί.

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από την πρώτη στιγμή βρίσκεται εδώ. Έχουμε δημιουργήσει τρεις σταθμούς πρώτων βοηθειών, με τους εθελοντές μας που είναι η «καρδιά», η «ψυχή», η κινητήριος δύναμη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Βρισκόμαστε πρωτίστως βεβαίως, για να στηρίξουμε τον ελληνικό Στρατό, την ελληνική Αστυνομία και βεβαίως αν χρειαστεί και τους μετανάστες που τυχόν θα βρεθούν εδώ και χρειάζονται τη βοήθεια μας. Είναι άλλωστε ανθρωπιστικό καθήκον, εθελοντικό καθήκον, αλτρουιστικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Αυγερινός.

Η Διεθνής Αμνηστία για το δικαίωμα στο αίτημα ασύλου

Υπενθυμίζεται, ότι η Διεθνής Αμνηστία, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το δικαίωμα στο αίτημα ασύλου δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

«Η προστασία των προσφύγων δεν είναι κάτι που οι χώρες μπορούν να αποφεύγουν όταν το επιλέγουν.

Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει το δικαίωμα στο άσυλο και η ΕΕ πρέπει να τη στηρίξει για να το πράξει», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024