Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συγκλονιστικό οδοιπορικό του Mega στην «Αγία Λαύρα της Ρούμελης» που καταστράφηκε από φωτιά

Συγκλονιστικό οδοιπορικό του Mega στην «Αγία Λαύρα της Ρούμελης» που καταστράφηκε από φωτιά

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου καταγράφονται συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής από το μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Φωκίδα

Ενα συγκλονιστικό οδοιπορικό στα αποκαϊδια της Ιεράς Μονής Θεοτόκου, της επονομαζομένης και μονής της Βαρνάκοβας στη Φωκίδα, παρουσίαζει την Πέμπτη το Mega στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Ο δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής καταγράφει εικόνες καταστροφής που συγκινούν γιατί πρόκειται για ένα από τα πέντε αρχαιότερα μοναστήρια της Ελλάδας.

Η «Αγία Λαύρα της Ρούμελης», όπως έχει ονομαστεί, υπέστη τεράστιες καταστροφές από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Η πλέον συγκινητική εικόνα είναι αυτή που κατέγραψε η κάμερα του Mega και δείχνει ένα τριαντάφυλλο που βρίσκεται ανάμεσα στα καμένα, στο σημείο που βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα.

Η εικόνα της Παναγίας της Γιάτρισσας που πλέον καταστράφηκε.

Μη χάσετε το οδοιπορικό του Mega στις 7.30 το απόγευμα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων

Η καταστροφή

Μπορεί εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Φωκίδα να γλίτωσε το 2017 από τις φλόγες, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπετζώνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η εικόνα καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπάρχουν μόνο κάποια μικρά υπολείμματα τα οποία θα αξιολογήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα εκδώσει το πόρισμά της».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος και σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υποστράτηγος, συντονιστής των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Ιωάννης Πετρούτσος, τόσο στον ίδιο όσο και στον μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο πως «μαζί με την εικόνα καταστράφηκε το ιερό ευαγγέλιο και άλλα κειμήλια, ενώ έχουν σωθεί μερικά από τα τάματα των πιστών».
«Είναι ένα βαρύ πλήγμα και για τη μητρόπολη αλλά και για το Μοναστήρι» ανέφερε ο μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος που βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς από τις πρώτες στιγμές. Ο ίδιος έδειξε προβληματισμένος για το γεγονός ότι το Μοναστήρι «έπιασε φωτιά δυο φορές μέσα σε τρία χρόνια χωρίς να ξέρουμε από πού προήλθε» και συμπλήρωσε ότι «ευχαριστούμε τις δυνάμεις της πυροσβεστικής που έφτασαν αμέσως και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Η φωτιά ξεκίνησε από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετσώνης «λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και έχουν αποτρέψει την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Γενάρη του 2017 είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το Μοναστήρι και τότε , εκτός από εγκαταστάσεις, είχε καταστραφεί η πλούσια βιβλιοθήκη του. Επίσης, με τον σεισμό του 1995 ο κυρίως ναός του Μοναστηριού έχει πάθει σημαντικές ζημιές και από τότε έχει κλείσει.

Ο ναός που χρησιμοποιείται από τότε ήταν ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον ναό υπάρχουν υπόγεια κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024