Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σήμα κινδύνου από τα 50 κρούσματα κοροναϊού: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Ενδεχόμενο νέων μέτρων

Σήμα κινδύνου από τα 50 κρούσματα κοροναϊού: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Ενδεχόμενο νέων μέτρων

Συναγερμός σε κυβέρνηση και ειδικούς μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού - Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης

Σε εγρήγορση βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πραγματοποιηθεί την  Παρασκευή, στις 12:30, έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 50 νέα κρούσματα – ένας αριθμός που θυμίζει αντίστοιχα νούμερα της περιόδου της καραντίνας – ενώ την Τετάρτη είχαν ανακοινωθεί 31. Γενικότερα, από την αρχή του Ιουλίου ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων παραμένει σταθερά διψήφιος.

Είναι γεγονός ότι οι πολίτες άλλαξαν την στάση τους απέναντι στον ιό: από υπευθυνότητα τη δύσκολη περίοδο του lockdown παρατηρείται μία επανάπαυση και χαλαρότητα τους τελευταίους δύο μήνες. Τα πρόσφατα περιστατικά συνωστισμού σε πανηγύρια (Αλίαρτος και Γουδή), αλλά και σε νυχτερινά κέντρα και μπαρ, δημιουργούν την εικόνα ότι κάποιοι ξέχασαν ότι ο πλανήτης βρίσκεται ακόμα εν μέσω μιας πανδημίας.

Από την άλλη, δεν γίνεται να στοχοποιούνται μόνο οι πολίτες για χαλάρωση, όταν από τη στιγμή που έγινε το διευρυμένο άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου τα εισαγόμενα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται. Τις τελευταίες τρεις μέρες, τα μισά από τα ανακοινωθέντα κρούσματα είναι από το εξωτερικό. Τα περισσότερα εξ αυτών, μάλιστα, προέρχονται από τα χερσαία σύνορα της χώρας στον Προμαχώνα.

Η κυβέρνηση παρατηρεί προσεκτικά τις εξελίξεις και ετοιμάζει άμεση αντίδραση. Πέρα από την ενίσχυση των ήδη υπάρχοντων μέτρων, δεν είναι απίθανο να εφαρμοστούν και νέοι περιορισμοί για την ανάσχεση της πορείας του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Το Plan B για τον κοροναϊό

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει όχι μόνο ψυχραιμία, αλλά και «Plan B» για την αντιμετώπιση  μιας ενδεχόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Έλέγχους σε όλους  όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Προβληματισμός Κικίλια – «Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει»

«Με προβληματίζει μια σχετική χαλάρωση που υπάρχει» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Star.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τους συμπατριώτες μας, με σεβασμό όμως στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στον χειρισμό που αποδείχθηκε πετυχημένος» σχολίασε επίσης.

Όσον αφορά στην αντίδραση της Πολιτείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι δυναμική και όλα κρίνονται καθημερινά. «Μόλις κρίναμε ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα από συγκεκριμένη χώρα, κλείσαμε τα σύνορα» σημείωσε σχετικά με τα κρούσματα από τη Σερβία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τα υγειονομικά δεδομένα «να επιτρέψουν να ξανανοίξουν τα σύνορα με τη φίλη και γείτονα Σερβία».

«Όλα αξιολογούνται καθημερινά και στην πρώτη κρίση, τον χειμώνα, αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε» τόνισε επίσης ο υπουργός Υγείας, ενώ, σε ό,τι αφορά την προέλευση των κρουσμάτων, επισήμανε: «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και σε κάθε περίπτωση δεν θα την αφήσουμε να ξεφύγει από τον έλεγχό μας… Μέχρι σήμερα είναι πιο πολλά τα κρούσματα από τις οδικές μεταφορές, παρά από τις αεροπορικές επικοινωνίες. Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι δυναμικό».

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους πολίτες, όπως και τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας. «Τώρα είναι μια στιγμή που καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και θέλουμε να κάνουμε τις διακοπές μας, αλλά πρέπει να είμαστε εγκρατείς για να χαρούμε τις διακοπές μας» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το αν υπάρχει σύσταση για τον τρόπο διασκέδασης το καλοκαίρι, ανέφερε: «Το κλίμα στη χώρα μας, η ξηρασία, η θάλασσα ευνοούν να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Σε εσωτερικούς χώρους καλό είναι να ελέγχουμε τον αριθμό των ατόμων, αλλά και ο συγχρωτισμός στα πανηγύρια και σε εκδηλώσεις σε συγκεκριμένο χώρο δεν ενδείκνυται. Υπάρχει τρόπος να περάσουμε τις διακοπές με ασφάλεια και πολύ ευχάριστα».

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, αν τοπικά προκύψει το οτιδήποτε, η Πολιτεία είναι έτοιμη, με τις μονάδες Υγείας, με σχέδιο αεροδιακομιδών κ.ά. να ανταπροκριθεί. «Φροντίζουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση» διαβεβαίωσε.

Συναγερμός μετά τα 50 κρούσματα

Πενήντα νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.672. Εκ των νέων κρουσμάτων, τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Επιπλέον, τρία εισαγόμενα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 27.

Πιο αναλυτικά:

  • είκοσι τέσσερα (24) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Μητσοτάκης: Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση

Ειδική μνεία στον εν λόγω ζήτημα έκανε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αξιολογεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, ενώ πρόσθεσε πως η ανάγκη για εγρήγορση από όλους είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν από ένα μήνα. Τώρα γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τουριστικές ροές θα υπάρχουν εισερχόμενα κρούσματα.

Για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα κρούσματα και να μην έχουμε εστίες μετάδοσης, απαιτείται να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε σε εγρήγορση.

Πρέπει να μας προβληματίσουν τα φαινόμενα χαλάρωσης είπε ο κ. Μητσοτάκης και διεμήνυσε πως οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί στον τουρισμό και την εστίαση. Θα επιβάλλονται και οι κυρώσεις, πρόσθεσε και μίλησε για την ανάγκη συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και χρήση μάσκας.

Δεν έχουμε δικαίωμα να χαλαρώσουμε. Ο ιός κινείται σε χαμηλά επίπεδα αλλά οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκρουσε «καμπάνα» κινδύνου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν πρέπει να συνεχιστούν τα φαινόμενα χαλάρωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν. Θα περιμένουμε αυτές τις ημέρες και ιδίως μέχρι τη Δευτέρα για να δούμε το αποτέλεσμα που θα έχει η προσπάθεια του εφησυχασμού. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα», επισήμανε και πρόσθεσε πως «τα όποια μέτρα θα τα εξετάσουμε μετά το Σαββατοκύριακο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Επιπλέον, αφού έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των συστάσεων των ειδικών τόνισε ότι «αν χαλαρώσουμε και επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα, το οικονομικό κόστος θα είναι πολλαπλάσιο και θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας. «Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα γίνονται πιο αυστηρά».

«Όταν ανοίγαμε τις πύλες της χώρας μας στον κόσμο, ξέραμε ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι οργανώθηκε ένα πρωτοποριακό σύστημα στοχευμένων ελέγχων, αλλά και άμεσης ιχνηλάτησης των όποιων κρουσμάτων, προκειμένου να περιχαρακώνονται γρήγορα και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Όπως ανέφερε, σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας το διάστημα 1 έως 6 Ιουλίου 2020, εντοπίστηκαν 100 θετικά. Δηλαδή, μόλις το 0,3%. «Επομένως, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισροή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κοροναϊού στις χώρες των Βαλκανίων. Και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά, στοχευμένα τεστ για τον κοροναϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα.

«Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας. Είτε αποκλείοντας, ελπίζουμε προσωρινά, επισκέπτες από βεβαρημένες περιοχές -όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία- είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Παρακολουθούμε, αναλύουμε, αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας» πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024