Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλαξίδι : Άρωμα μιας άλλης εποχής

Γαλαξίδι : Άρωμα μιας άλλης εποχής

Στολίδι της Φωκίδας, η πάλαι ποτέ ξακουστή ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου διατηρεί με ζήλο το παραδοσιακό χρώμα της, την ατμόσφαιρα του παρελθόντος

Στολίδι της Φωκίδας, η πάλαι ποτέ ξακουστή ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου διατηρεί με ζήλο το παραδοσιακό χρώμα της, την ατμόσφαιρα του παρελθόντος, το άρωμα μιας άλλης εποχής.

Το όμορφο λιμάνι, τα ωραία σπίτια και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, μάρτυρες της αίγλης αλλοτινών εποχών, τα γραφικά στενά, τα καλόγουστα καφέ – εστιατόρια, τα φιλόξενα τουριστικά καταλύματα συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο, ένα δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό που χαρακτηρίζεται από την ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Χτισμένο στις δυτικές ακτές του κόλπου της Ιτέας, το Γαλαξίδι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και κυρίως το 19ο αιώνα, όταν αποτελούσε ένα πολυσύχναστο εμπορικό λιμάνι με σημαντική ναυπηγική δραστηριότητα.

Ήταν η εποχή κατά την οποία η ονομαστή ναυτική πολιτεία φημιζόταν για το μεγάλο ιστιοφόρο στόλο της, τις ακμαίες ναυτικές επιχειρήσεις της, τον πλούτο και τη ναυτοσύνη των κατοίκων της.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα η γαλαξιδιώτικη ναυτιλία μπήκε σε φάση παρακμής λόγω της αντικατάστασης των ιστιοφόρων από τα ατμόπλοια και της διάνοιξης του ισθμού της Κορίνθου.

Το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου (πολιούχου), ο ζωδιακός κύκλος και το ηλιακό ρολόι της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, η πανοραμική θέα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (σε λόφο έξω από την κωμόπολη) εντυπωσιάζουν όσους επισκέπτονται τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του Γαλαξιδίου.

Στο φροντισμένο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, από τα παλαιότερα της χώρας μας, αποτυπώνεται η μακραίωνη ιστορική διαδρομή του Γαλαξιδίου.

Οι πίνακες ιστιοφόρων, τα ακρόπρωρα, τα όργανα ναυσιπλοΐας, τα έγγραφα και τα ημερολόγια πλοίων, τα νηολόγια, η αρχαιολογική συλλογή και το «Χρονικό του Γαλαξειδίου», που εκδόθηκε από τον ιστοριοδίφη Κωνσταντίνο Ν. Σάθα το 1865, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να πραγματοποιήσουν ένα νοερό ταξίδι στο παρελθόν.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024