Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Η εποχή της ειρήνης έχει τελειώσει», προειδοποιεί η Ουκρανία - Τι λέει για τα «ελληνικά Patriot»;

«Η εποχή της ειρήνης έχει τελειώσει», προειδοποιεί η Ουκρανία – Τι λέει για τα «ελληνικά Patriot»;

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας χαιρετίζει το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ, αλλά λέει ότι οι σύμμαχοι πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή όπλων για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Ρωσίας - Ελπίζει σε ευρωπαϊκά Patriot

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επαίνεσε με ενθουσιασμό τους Αμερικανούς πολιτικούς για την έγκριση ενός καθυστερημένου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων για τη χώρα του, αλλά δήλωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι «η εποχή της ειρήνης στην Ευρώπη έχει τελειώσει» και ότι το Κίεβο θα χρειαστεί αναπόφευκτα περισσότερη βοήθεια για να καταπολεμήσει την Ρωσία.

«Αλληλούια», αναφώνησε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρο Κουλέμπα όταν ρωτήθηκε για την αντίδρασή του στην τελική ψηφοφορία της Τρίτης από τη Γερουσία των ΗΠΑ.

«Οι σύμμαχοί μας θα πρέπει να στραφούν από το να εκφράζουν συλλυπητήρια και συμπάθεια στους Ουκρανούς και να υπόσχονται να βοηθήσουν στην ανάκαμψη, στο να αποτρέψουν την απώλεια ζωών και την καταστροφή της χώρας»

Μιλώντας στον Guardian πριν από την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο μιας πρώτης δόσης βοήθειας, η οποία περιλαμβάνει αντιαεροπορικά συστήματα, πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα, ο Κουλέμπα τόνισε πως ήταν «απλώς θέμα υλικοτεχνικής υποδομής» για να φτάσουν οι προμήθειες στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι ορισμένα πυρομαχικά έχουν ήδη αποθηκευτεί στην Ευρώπη, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει την Τετάρτη ότι θα φτάσουν σε λίγες ώρες.

Περιμένει και ευρωπαϊκά Patriot – Τι θα γίνει με την Ελλάδα;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, στη συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian, ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο έχει εντοπίσει επτά συστήματα αεράμυνας Patriot που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την προστασία των πολιτών σε μεγάλες πόλεις εκτός της πρωτεύουσας. Ένα είχε αποκτηθεί από την Γερμανία, όπως είπε, τέσσερα ακόμη είχαν εντοπιστεί και γίνονταν διαπραγματεύσεις, ενώ άλλα δύο ήταν στο στόχαστρό του.

Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η Ελλάδα και η Ισπανία εξετάζουν αν θα προμηθεύσουν Patriot, ενώ η Πολωνία και η Ρουμανία διαθέτουν επίσης τις συστοιχίες. Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι ένα όγδοο σύστημα θα μπορούσε να προέλθει από τις ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους ήταν περίπλοκες, επειδή «οι χώρες που λειτουργούν αυτά τα Patriots διαπραγματεύονται για την αναπλήρωση και την αποζημίωση», εξήγησε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν έχω καμία αμφιβολία, δεδομένης της προόδου που κάνουμε, ότι τα Patriots θα φτάσουν και η Γερμανία πρέπει να επαινεθεί που έκανε την πρώτη κίνηση».

Πόλεις όπως το Χάρκοβο, το οποίο βομβαρδίστηκε επανειλημμένα φέτος και είδε τους κατοίκους να απομακρύνονται από φόβο, θα μπορούσαν «να ζήσουν ειρηνικά και να συνεχιστεί η βιομηχανική τους παραγωγή», τόνισε, εφόσον οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υιοθετήσουν μια πιο «σκληρή προσέγγιση» για να βοηθήσουν τη χώρα του.

Επιμένει το Κίεβο στην ενεργή εμπλοκή ΗΠΑ και Ευρώπης

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να στραφούν από το να «εκφράζουν συλλυπητήρια και συμπάθεια στους Ουκρανούς και να υπόσχονται να βοηθήσουν στην ανάκαμψη, στο να αποτρέψουν την απώλεια ζωών και την καταστροφή της χώρας».

Και ανέφερε ότι η αποκατάσταση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, η οποία καθυστερούσε εδώ και μήνες από τους Ρεπουμπλικάνους που πρόσκεινται στον Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα είναι αρκετή για να νικήσει τη Ρωσία. «Κανένα ενιαίο πακέτο δεν μπορεί να σταματήσει τους Ρώσους. Αυτό που θα σταματήσει τους Ρώσους είναι ένα ενιαίο μέτωπο όλης της Ουκρανίας και όλων των εταίρων της», ανέφερε, επιμένοντας στην ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής Ευρήπως και ΗΠΑ απέναντι στη Μόσχα.

Ο Κουλέμπα είπε ότι η Δύση πρέπει να αυξήσει την παραγωγή όπλων, όπως έκανε η Ουκρανία, επειδή την είχε ξεπεράσει η Ρωσία. «Όταν βλέπω τι πέτυχε η Ρωσία στην οικοδόμηση της αμυντικής βιομηχανικής της βάσης, μέσα σε δύο χρόνια πολέμου, και τι πέτυχε η Δύση, νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά από την πλευρά της Δύσης», όπως είπε, προειδοποιώντας ότι «η Δύση πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η εποχή της ειρήνης στην Ευρώπη έχει τελειώσει».

Η κορύφωση της στρατιωτικής βιομηχανικής παραγωγής από την πλευρά των συμμάχων της Ουκρανίας δεν αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2024, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Πότε ο Πούτιν θα διαπραγματευτεί;

Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα και θα συνεχιστεί μέχρι το επόμενο έτος. Η Ρωσία αναμένεται να πραγματοποιήσει μια καλοκαιρινή επίθεση και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη διαδικασία επιστράτευσης επιπλέον 100.000 ατόμων για να πολεμήσουν.

Πάντως, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ απορρίπτει όσους υποστηρίζουν ότι, μετά από δύο και πλέον χρόνια πολέμου πλήρους κλίμακας, ήταν καιρός να διαπραγματευτεί η Ουκρανία και υποστήριξε πως υπήρξαν «200 γύροι συζητήσεων» με το Κρεμλίνο, μεταξύ του 2014 και της εισβολής του 2022.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετείχε σε ουσιαστικές συνομιλίες μόνο όταν η στρατιωτική του θέση ήταν «κοντά στην κατάρρευση». Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, η Ουκρανία έπρεπε να ακολουθήσει μια διττή στρατηγική: «επιτυχία στο πεδίο της μάχης» και έναν συνασπισμό χωρών που θα υποστήριζε την ειρηνευτική φόρμουλα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για αποχώρηση της Ρωσίας, αποζημιώσεις και ένα δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

«Κάθε φορά που περνάω μπροστά από μια κηδεία στρατιώτη, διπλασιάζω και τριπλασιάζω την προσπάθειά μου να τελειώσει με τη νίκη της Ουκρανίας.«Νομίζω ότι στο τέλος αυτού του πολέμου, μόνο μία πλευρά θα επιβιώσει και αυτή θα είναι η Ουκρανία. Αλλά όταν λέω να επιβιώσει, δεν εννοώ ότι η Ρωσία θα πάψει να υπάρχει ως χώρα», διευκρίνισε ο Ουκρανός πολιτικός.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024