Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
TikTok: Ο διευθύνων σύμβουλος αναμένει νομική νίκη στην απαγόρευση - «Δεν πάμε πουθενά»

TikTok: Ο διευθύνων σύμβουλος αναμένει νομική νίκη στην απαγόρευση – «Δεν πάμε πουθενά»

Η υπογραφή Μπάιντεν στο σχετικό νομοσχέδιο ουσιαστικά ορίζει προθεσμία για την πώληση στις 19 Ιανουαρίου - μία ημέρα πριν από τη λήξη της θητείας του

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία αναμένει μια νομική νίκη ώστε να μπλοκάρει τη νομοθεσία που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, η οποία προβλέπει την απαγόρευση της εφαρμογής μικρού μήκους βίντεο που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς.

«Να είστε βέβαιοι – δεν πάμε πουθενά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος Shou Zi Chew σε βίντεο που δημοσιεύτηκε λίγες στιγμές αφότου ο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο που δίνει στην κινεζική ByteDance περιθώριο 270 ημερών για να εκχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της TikTok στις ΗΠΑ διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση. «Τα γεγονότα και το Σύνταγμα είναι με το μέρος μας και αναμένουμε να επικρατήσουμε ξανά».

Η υπογραφή Μπάιντεν στο σχετικό νομοσχέδιο ουσιαστικά ορίζει προθεσμία για την πώληση στις 19 Ιανουαρίου -μία ημέρα πριν από τη λήξη της θητείας του- αλλά θα μπορούσε να παραταθεί η προθεσμία κατά τρείς μήνες εάν διαπιστωθεί ότι η ByteDance σημειώνει πρόοδο.

Σημειώνεται ότι το 2020, ο τότε πρόεδρος Τραμπ «μπλοκαρίστηκε» δικαστικά στην προσπάθειά του να απαγορεύσει το TikTok και το WeChat, επίσης κινεζικής ιδιοκτησίας της Tencent, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Chew πρόσθεσε: «Μην κάνετε λάθος – πρόκειται για απαγόρευση του TikTok». Τόνισε ότι το TikTok θα συνεχίσει να λειτουργεί καθώς η εταιρεία αμφισβητεί τους περιορισμούς.

Ανησυχίες… εκατέρωθεν

Υπό τον φόβο των Αμερικανών νομοθετών ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών ή να τα παρακολουθεί μέσω της εφαρμογής, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία αργά την Τρίτη από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το ενέκρινε το Σάββατο.

Η τετραετής μάχη για το TikTok είναι ένα σημαντικό μέτωπο σε έναν πόλεμο για το διαδίκτυο και την τεχνολογία μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Την περασμένη εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε ότι η Κίνα της έδωσε εντολή να αφαιρέσει τις εφαρμογές της Meta Platforms, WhatsApp και Threads, από το App Store της στην Κίνα λόγω αντίστοιχων κινεζικών ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Δύσκολη υπόθεση

Πάντως η υπόθεση δεν είναι εύκολη ούτε νομικά: το TikTok θα βασίσει τα επιχειρήματά του στην Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος ενώ νομικά αναμένεται να κινηθούν και οι χρήστες της εφαρμογής. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο δικαστηρίο στην πολιτεία της Μοντάνα μπλόκαρε απαγόρευση του TikTok, επικαλούμενο την ελευθερία του λόγου.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών δήλωσε ότι η απαγόρευση ή η απαίτηση εκποίησης του TikTok θα «δημιουργούσε ανησυχητικό παγκόσμιο προηγούμενο για υπερβολικό κυβερνητικό έλεγχο στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Ωστόσο, η νέα νομοθεσία είναι πιθανό να δώσει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρότερη νομική βάση για να απαγορεύσει το TikTok εάν η ByteDance αποτύχει να εκχωρήσει την εφαρμογή, λένε οι ειδικοί στο Reuters.

Εάν η ByteDance αποτύχει να εκχωρήσει το TikTok, τα καταστήματα εφαρμογών (όπως της Apple και της Google) δεν θα μπορούν να προσφέρουν νόμιμα το TikTok ή να παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας διαδικτύου στις εφαρμογές της ByteDance ή στον ιστότοπο του TikTok.

Το νομοσχέδιο θα δώσει επίσης στον Λευκό Οίκο νέα εργαλεία για να απαγορεύσει ή να εξαναγκάσει την πώληση άλλων εφαρμογών ξένης ιδιοκτησίας που θεωρεί ότι αποτελούν απειλές για την ασφάλεια.

Παρόλα αυτά η προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν σχεδιάζει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το TikTok, δήλωσε αξιωματούχος της εκστρατείας την Τετάρτη. Η αντίστοιχη προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δεν χρησιμοποιεί το TikTok. Ειρωνία: ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοθεσία στα τέλη του 2022 που απαγόρευε στους κυβερνητικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν το TikTok από τις υπηρεσιακές τους συσκευές.

Πηγή: OT

Sports in

Ο Αντετοκούνμπο, η επόμενη μέρα του αποκλεισμού και το Προολυμπιακό…

Οι Μπακς αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των playoffs και ο Αντετοκούνμπο έχει όσο χρόνο θέλει για τον τραυματισμό του, το Προολυμπιακό και όχι μόνο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024