Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Πυρά της αντιπολίτευσης μετά την αποκάλυψη του in για τη διάρρηξη στο ΥΠΕΣ – «Ποια η σχέση με το email gate»

Η αντιπολίτευση ζητεί εξηγήσεις για την υπόθεση διάρρηξης του προϊστάμενου της διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα το in

Σφοδρές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η χθεσινή διάρρηξη στο γραφείο του προϊστάμενου της διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών –υπόθεση που αποκάλυψε το in– με την αντιπολίτευση να ζητεί από την κυβέρνηση εξηγήσεις για το περιστατικό που εγείρει σοβαρά ερωτήματα στο χρονικό πλαίσιο που συνέβη, την ημέρα δηλαδή που παραδόθηκε στις Αρχές το πόρισμα για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς όφελος ευρωβουλεύτριας της ΝΔ, το λεγόμενο email gate.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, και σχεδόν μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις του in, το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, διατηρώντας προς ώρας σιγή ιχθύος. Το in απευθύνθηκε στο υπουργείο και πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται ανακοίνωση εντός της ημέρας.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα»

O ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το αποκλειστικό δημοσίευμα του in ζητεί από την κυβέρνηση να κάνει γνωστά τα αυτονόητα.

Όπως υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκλειστική αποκάλυψη του in.gr για τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε προηγούμενη ανακοίνωση τόνισε ότι είδηση της διάρρηξης είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό. Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποκτά όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνει στην κυβέρνηση ότι στον λίγο χρόνο που απομένει για τη διενέργεια των ευρωεκλογών «το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία».

Στιγμιότυπο από τη διάρρηξη – Φωτογραφικό ντοκουμέντο του in

ΠΑΣΟΚ: Ξέφραγο αμπέλι το υπουργείο Εσωτερικών – Ζητούμε απαντήσεις

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δια μέσω της γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του και υπεύθυνης ΚΤΕ Εσωτερικών Ευαγγελίας Λιακούλη, υπογράμμισε ότι «η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο υπουργείο Εσωτερικών».

Ακολούθως η Ευαγγελία Λιακούλη προσθέτει πως «μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες».

Παράλληλα η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «ξέφραγο αμπέλι», ζητώντας «σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση. Τι συνέβη ακριβώς; Ποια στοιχεία έγιναν στόχος της διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών και ποια η σχέση τους με το email gate;».

Στιγμιότυπο από τη διάρρηξη – Φωτογραφικό ντοκουμέντο του in

Πώς συνέβη η περίεργη διάρρηξη

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του in, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Απριλίου άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών που εδρεύει στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για το γραφείο 304 του προϊστάμενου της διεύθυνσης που είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και φυσικά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Την ανησυχία για τη διάρρηξη αυτή αυξάνει το γεγονός ότι σημειώθηκε την ημέρα που παραδόθηκε στις Αρχές το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού.

Η διάρρηξη σημειώθηκε μεταξύ 13:30 και 14:30 όταν ο διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και κάλεσε την ιδιαιτέρα του να του μεταφέρει κάποια έγγραφα από το δικό του γραφείο.

Η υπάλληλος όταν επέστρεψε στο γραφείο διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή αν και την είχε κλειδώσει φεύγοντας, ενώ ήταν εμφανή και τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία της πόρτας όπως φαίνεται και στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που εξασφάλισε το in.

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024