10 νέοι έλληνες καλλιτέχνες που πρέπει να ανακαλύψεις

Η νέα ελληνική μουσική σκηνή διαθέτει φρεσκάδα, τσαμπουκά και μας γεμίζει χαμόγελα για το μέλλον. Δέκα μπάντες και καλλιτέχνες που οφείλεις να τσεκάρεις.
10 νέοι έλληνες καλλιτέχνες που πρέπει να ανακαλύψεις

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι νέοι, ωραίοι και δημιουργικοί. Εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία στα μουσικά δρώμενα και έδωσαν όμορφους ήχους στα αυτάκια μας για να ακούμε και να ελπίζουμε πώς κάτι καλό συμβαίνει – τουλάχιστον μουσικά – σε αυτόν τον τόπο.

Κράτα σημειώσεις, αυτές οι δέκα ελληνικές μπάντες και μουσικοί (και αρκετοί ακόμα βεβαίως βεβαίως) είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή.

Στήριξέ τους όπου σταθείς και όπου βρεθείς και δεν θα χάσεις.

Valletta Str Project

Facebook Spotify  Youtube

Γεννήθηκαν επίσημα το 2019 σε μία μονοκατοικία στην οδό Βαλέττα στα Ιλίσια της Αθήνας, όμως προϋπήρχαν ως ντουέτο από το 2012 κάνοντας παραγωγές και πειραματικά gigs. Η πενταμελής μπάντα μας συστήθηκε πέρσι με το ντεμπούτο της «Random Conclusion», συμπυκνώνοντας σε έναν υπέροχο από κάθε πλευρά δίσκο όλες τις pop, disco, funk, indie μουσικές τους ανησυχίες, στις οποίες περνούν και ολίγο από electronic φινίρισμα. Το 2020 θα τους βρει να παίζουν σε Πάτρα (10/1), Καλαμάτα (11/1) και Αθήνα στο Crust (12/1).



Leon of Athens

Official Page   Spotify   Youtube

Ρομαντικός, indie, με απίστευτη ενέργεια που γραφικά θα αποκαλούσες «θετική» - όμως είναι, ήρεμη και ταξιδιάρικη φωνή και ένα γιουκαλίλι ανά χείρας, ο τραγουδοποιός Τίμος Βερέμης εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 2011 με το «Futrue». Σήμερα διανύει την πιο εξωστρεφή περίοδο της καριέρας του, κάνει συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική και μόλις κυκλοφόρησε ένα ωραιότατο ελληνόφωνο ντουέτο με την Katerine Duska. Μπορείς να τον απολαύσεις ζωντανά της Παρασκευές 17 και 24 Ιανουαρίου στο six dogs



Nalyssa Green

Official Page – Bandcamp Spotify  Youtube

Η ταλαντούχα μουσικός από τη Νίκαια συστήθηκε δισκογραφικά το 2010 με το «Barrock», γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις ερμηνεύοντας μάλιστα επί σκηνής τις δημιουργίες της,  και έχει μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αιθέριες pop φωνές του νέου ελληνικού πενταγράμμου. Το άλμπουμ «Μπλουμ» του 2018 είναι τρυφερό, λεπτοδουλεμένο και υπέροχο, ενώ πρόσφατα έβγαλε και αυτό το υπέροχο κομμάτι για την παράσταση Υβόννη.



CHICKN

Official Page Spotify Youtube

Πάντα απρόβλεπτοι, πάντα ψυχεδελικοί πάντα δραστήριοι, οι CHICKN εμφανίστηκαν πριν από περίπου έξι χρόνια στα εγχώρια μουσικά δρώμενα και έκαναν αυτόματα το «μπαμ» με τον κλασικό και πειραματικό ήχο τους που μπλέκει τζαζ, φανκ και post-punk στοιχεία σε ψυχεδελικό πλαίσιο. Το τριπάρισμα τους καλά κρατεί απ’ όσο φαίνεται, μιας και πρόσφατα κυκλοφόρησαν το τρίτο επίσημο άλμπουμ τους «Bel Esprit».



Bazooka

Facebook Youtube Spotify

Πέντε παιδιά βολιώτικα κατέβηκαν το 2009 στην Αθήνα φέρνοντας μαζί τους έναν καλοφτιαγμένο, χειμαρρώδη post-punk ήχο, πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή. Τα χρόνια που πέρασαν τους ωρίμασαν μουσικά, οι ζωντανές εμφανίσεις τους έγιναν πιο συμπαγείς και έτσι σήμερα, μια δεκαετία μετά, μιλάμε για μία από τις κορυφαίες ελληνόφωνες punk rock μπάντες της γενιάς τους, η οποία δε φοβάται να παίξει και καθαρόαιμο rock and roll, με ολίγη από ψυχεδέλεια. Το πρόσφατο «Zero Hits» το αποδεικνύει εμπράκτως. Σπάστα μαζί τους στις 14 Φεβρουαρίου στο Gagarin



Danai Nielsen

Facebook Spotify 

Συστήθηκε στο κοινό το μακρινό 2004 σαν ιδρυτικό μέλος των Rosebleed, όμως πρόσφατα απέκτησε solo υπόσταση και μας σύστησε στις μαγευτικές dream-pop και synth-based μελωδίες της μέσα από το… απίστευτα ωραίο single «Unbelievable». Οι ζωντανές τις εμφανίσεις με τα sui generis κοστούμια της έχουν κάτι από όνειρο που θέλουμε στη ζωή μας, ενώ σύντομα αναμένεται το πρώτο της άλμπουμ. Με το καλό.



Theodore

Official Page Youtube  Spotify 

Πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να ακουστεί η μουσική σου ζωντανά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Και ταλαντούχος. Ο Theodore είναι και τα δύο, και έδωσε τα πρώτα μουσικά του σημάδια το 2011 με το «7». Συνέχισε να βγάζει υπέροχες ψυχεδελικές rock και ambient pop μελωδίες στο «It is but it's not» μπλέκοντας κλασική μουσική με ηλεκτρονικά ηχοχρώματα και έφτασε με το περσινό «Inner Dynamics» σε μια πιο ώριμη από ποτέ ηχητική και συναισθηματική φάση.



Taburo Bota

Offical Page – Bandcamp Facebook  Youtube

Μια παρέα από τα Ιωάννινα βγάζει ρίμες που τσακίζουν κόκκαλα πάνω σε beats «φωτιά», μπλέκει στοιχεία της δυτικής μουσικής κουλτούρας με παραδοσιακά όργανα της Ηπείρου και φέρνει χαμόγελα για το μέλλον του ελληνικού χιπ χοπ. Ξεκίνησαν το 2006, έχουν βγάλει τρεις δίσκους ο ένας καλύτερος από τον άλλον και συνεχίζουν ακάθεκτοι να εξελίσσονται με πυγμή και φλόγα στην καρδιά, αποδεικνύοντας πως είναι φτιαγμένοι για μεγάλα – ραπ – πράγματα.



Σtella

Official Page Youtube  Spotify

Pop τραγουδίστρια, συνθέτρια και ζωγράφος η Στέλλα Χρονοπούλου «ζωγραφίζει» και μουσικά από το 2015 όταν κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο της συστήνοντάς μας σε έναν άκρως ανεβαστικό, indie pop μουσικό κόσμο με αναφορές στα 60s. Ακολούθησε το εξαιρετικό «Works For You», ενώ σήμερα η Αθηναία μουσικός ετοιμάζεται να παρουσιάσει το τρίτο άλμπουμ της «The Break» με το Καναδικό label Arbutus Records, έχοντας ήδη κυκλοφορήσει δύο δυνατά νέα singles.



Μινέρβα

Facebook Bandcamp Youtube

Από την... τροπική Κόρινθο με περίσσια αγάπη για το garage rock, αυτό το κουαρτέτο νεαρών το οποίο πλέον έχει εγκαταστασθεί στην Αθήνα, κυκλοφόρησε το πρώτο του ΕΡ τον Σεπτέμβρη του '18 και έκτοτε ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. Στα live τους γίνεται ο κακός χαμός τόσο πάνω όσο και κάτω από τη σκηνή, ενώ όπως χιουμοριστικά λένε οι ίδιοι, αν υπήρχαν τρεις λέξεις που θα τους χαρακτήριζαν, αυτές θα ήταν <<μουστάκι, γκαράζ="" και="" μεράκι!="">>. Εντός ολίγων ημερών, κυκλοφορούν και το πρώτο τους full length άλμπουμ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v