Στην Καλλιθέα ξέρουν από καλό φαγητό

Σπιτικά μαγειρευτά, οικονομικοί ψαρομεζέδες, ρώσικη κουζίνα, ψαγμένα κρασιά και τέλεια brunch. Εσύ ακόμα να κατηφορίσεις για φαγητό στην Καλλιθέα;

της Ηρώς Κουνάδη

Σε σχέση με άλλες εκτός κέντρου περιοχές, όπως ας πούμε το Μεταξουργείο ή το Χαλάνδρι, η Καλλιθέα δεν απολαμβάνει τη φήμη του εστιατορικού προορισμού που της αξίζει. Ώρα να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία.

Το Αμοργιανό Πέρασμα (Σιβιτανίδου 51, τηλ.: 210 9592080) ακριβώς έξω από το σταθμό του ηλεκτρικού της Καλλιθέας, είναι ένα από τα ωραιότερα, και πιο παρεΐστικα, ρακάδικα της Αθήνας. Η ψημένη ρακή έρχεται εδώ απευθείας από την Αμοργό, το ρακόμελο είναι επίσης εξαιρετικό, η μουσική συχνά-πυκνά ζωντανή και τα μεζεδάκια που τα συνοδεύουν όλα αυτά πεντανόστιμα. Δοκίμασε, ας πούμε, την κρεατότουρτα και τα τυροπιτάκια με μέλι και σουσάμι, θα μας θυμηθείς. Λογαριασμός στο τέλος, στα 12-15€ το άτομο, με τις ρακές σου και τα όλα σου.



Η Βαλεντίνα (Λυκούργου 235, τηλ: 210 9431871) είναι μια απόλυτα ρώσικη γωνιά στην Αθήνα. Εδώ θα μάθεις όσα ποτέ δεν υποψιαζόσουν ότι ήθελες να ξέρεις για τη ρώσικη κουζίνα: Πόσο τέλεια είναι τα βαρένικι, ας πούμε, χειροποίητα πουγκάκια ζυμαρικών που γεμίζονται με κιμά και σερβίρονται με σμετάνα (κάτι σαν τη sour cream, μεξικανομαθείς μας) ή πόσο μπορεί να σου ζεστάνει την ψυχή ένα πιάτο μπορς –δεν το περιγράφουμε αυτό, πρέπει να το ζήσεις για να το κατανοήσεις. Λογαριασμός στο τέλος με μπύρα ή κρασί, στα 15€ το άτομο.

Η Ραμόνα (Μίνωος 11-13, τηλ: 2109515952) με τα γιγάντια κρασοβάρελα και την ατμόσφαιρα παλιού κουτουκιού μετράει τα χρόνια της σε δεκαετίες (πρωτοάνοιξε το 1968) έχει ζωντανή μουσική τις Πέμπτες και ένα μενού να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Στις σπεσιαλιτέ της περιλαμβάνονται το κοκκινιστό μοσχαράκι, ο μουσακάς στο πήλινο και ένα πολύ ιδιαίτερο μπεκρή μεζέ με πατάτες.

Το Warehouse Edge (Πεισιστράτου 4, τηλ.: 210 9427722) είναι το τρίτο, νεότερο μέλος της οικογένειας του αγαπημένου Warehouse των Εξαρχείων (το δεύτερο το βρίσκουμε σταθερά στο Σύνταγμα). Σχεδόν δίπλα στο ΚΠΙΣΝ, απλώνει τα τραπεζάκια του σε δύο υπέροχες αυλές και μας σερβίρει 100 διαφορετικές ετικέτες κρασιών, οι περισσότερες και σε ποτήρι, συνοδεία εκλεκτών πιάτων όπως η σαλάτα με πλιγούρι, καπνιστό σολομό και αρωματισμένη κρέμα με λάιμ, το μοσχαρίσιο συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια και το burger μόσχου με τυρί chevre. Θα το βρεις ανοιχτό από το πρωί και για καφέ ή brunch. Οι τιμές για κρασί σε ποτήρι ξεκινούν από 5,50€, ενώ για γεύμα θα υπολογίσεις περί τα 25€.



Το Μοτοσακό (Παναγή Τσαλδάρη 157, τηλ.: 210 9588390) μας σερβίρει εδώ και χρόνια πρωτότυπα μεζεδάκια, στον πανέμορφο εσωτερικό του χώρο, αλλά και σε τραπεζάκια που απλώνει έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια, τα οποία συνδυάζει με μπύρες από μικρές ζυθοποιίες, αλλά και εκλεκτά κρασιά. Μη χάσετε για κανένα λόγο τα αυγά με στάκα, τα κολοκυθάκια, και τους μπακαλιαροκεφτέδες που σερβίρονται με σπιτική σκορδαλιά. Λογαριασμός στο τέλος, γύρω στα 15€ το άτομο.



Η Αντωνία (Ισμήνης 36, τηλ: 21 0940 4508) είναι ξακουστή στα πέρατα της Αττικής για τις γιγάντιες, value for money μερίδες θαλασσινών της: Σκέψου γαρίδες και καλαμαράκια στο τηγάνι, ψητό χταποδάκι με τουρσί, και τις απαραίτητες τραγανές, σπιτικές τηγανιτές πατάτες για συνοδευτικό, και η ζωή είναι ωραία. Μαζί με ουζάκι ή κρασί, ο λογαριασμός θα βγει περίπου στα 17-20€ το άτομο.

Η Γιαγιά Ελισάβετ (Αγησιλάου και Ξενοφόντως 179, τηλ: 210 9428353) φτιάχνει και σερβίρει επίσης εξαιρετικούς ψαρομεζέδες, σαν το γεμιστό θράψαλο και το χταποδάκι στη σχάρα που πρώτα βράζεται για να μαλακώσει και εν συνεχεία ψήνεται. Ο λογαριασμός με κερασμένο γλυκό στο τέλος δεν ξεπερνά τα 12-15€ το άτομο με κρασί.

Ο Πεζούλας (Πεισίστρατου 11, τηλ.: 210 9422684) κουβαλάει στις πλάτες του μισό και βάλε αιώνα πεντανόστιμης ψαροφαγίας, με τις σπεσιαλιτέ του να περιλαμβάνουν καραβιδόψιχα, ψητές γαρίδες Πλαταμώνα, χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια, τηγανιτά καλαμαράκια και χορταστική κακκαβιά. Το γλυκό στο τέλος είναι κερασμένο. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι ή τσίπουρο, αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά.



Τα Άργουρα (Αγησιλάου 49-51, Καλλιθέα, τηλ.: 217 7173200) είναι το εστιατόριο του επιτυχημένου σεφ Νίκου Μιχαήλ, ο οποίος προτείνει τις γεύσεις της θάλασσας… αλλιώς: Καπνιστό χέλι με μελιτζάνα, μακαρονάδα με αχινό και σκόρδο, κριθαρώτο σουπιάς, φρέσκο ψάρι που ψήνεται σε αλάτι και κόλιανδρο, ταραμοσαλάτα με κόκκινη γλυκοπατάτα, καρπάτσιο από λαυράκι, και πάει λέγοντας. Ο χώρος είναι επίσης υπέροχος, με παλ χρώματα και ετερόκλητα έπιπλα, τα δε τραπεζάκια βγαίνουν και έξω, όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει. Για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί ή ουζάκι, θα υπολογίσετε περί τα 30€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v