14 νόστιμες γωνιές στη γειτονιά του Γκύζη

Οι καλύτεροι μεζέδες, οι έθνικ γεύσεις, τα γλυκά μυστικά και όλες οι αγαπημένες μας γωνιές σε μία από τις πιο low profile αλλά ενδιαφέρουσες γειτονιές του κέντρου.
14 νόστιμες γωνιές στη γειτονιά του Γκύζη
του Γιώργου Κόκουβα

Δέντρα φορτωμένα με νεράντζια. Ήσυχοι δρόμοι με μερικά διάσπαρτα, παλιά αλλά ακόμη όμορφα, νεοκλασικά κτίρια. Μουριές που αγκαλιάζουν με τα κλαδιά τους την πλατεία. Γειτονιές που λένε ακόμα «καλημέρα» και μαγαζάκια συνοικιακά αλλά  όχι αδιάφορα. Αυτό είναι το σκηνικό μιας γειτονιάς που είναι τόσο κοντά στο κέντρο αλλά καταφέρνει να κρατά τον χαρακτήρα μιας ανεξερεύνητης περιοχής με «ντόπια μυστικά».

Αυτά τα μυστικά ανακαλύψαμε περπατώντας στους δρόμους που περικλείουν το Πεδίον του Άρεως, η λεωφόρος Αλεξάνδρας και ο Άρειος Πάγος, φτιάχνοντας μια λίστα με τις αγαπημένες μας γωνιές στα πέριξ του αθηναϊκού κέντρου.



Η καλύτερη ανατολίτικη γωνιά:
Βρίσκεται μια ανάσα από το αλσάκι της Ευελπίδων και το Πεδίον του Άρεως, και λέγεται Λεϊλιμλέϊ (Βαλτινών 2, τηλ: 211 7009383, κλειστά την Δευτέρα). Εκεί δεν θα δοκιμάσετε μόνο εξαιρετικούς έθνικ μεζέδες, αλλά θα πάρετε μέρος σε δράσεις όπως προβολές ταινιών τις Τετάρτες και μαθήματα Τούρκικων τις Πέμπτες. Το Λεϊλιμλέϊ αποτελεί μια πολυεθνική κολλεκτίβα που ίδρυσε μια παρέα Τούρκων, Κούρδων, Σέρβων και Ελλήνων. Στον λιτό χώρο με το μεγάλο ισόγειο και το μίνι πατάρι θα δοκιμάσετε εξαιρετικό ισκεντέρ κεμπάπ, σμυρναίικα κεφτεδάκια και άλλους πολίτικους, κούρδικους και αραβικούς μεζέδες σε μικρές, οικονομικές μερίδες. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έρχεται κερασμένος στο τέλος και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 10-12€.



Το καλύτερο ελληνικό μεζεδοπωλείο:
Είναι το Μεζεδοτεχνείο της Θάλειας (Κουτσικάρη 47, τηλ: 2155207098), πάνω από τον Άρειο Πάγο, που σερβίρει γεύσεις βγαλμένες από τα ευωδιαστά καλντερίμια της Τζιας, από όπου κρατά η… σκούφια της Θάλειας. Τον χειμώνα, πιάνουμε τραπέζι στον λιτό, οικογενειακό εσωτερικό χώρο για να δοκιμάσουμε νησιώτικους μεζέδες όπως σαρδέλες με ντομάτα, γαρίδες κανταΐφι και κροκέτες μπακαλιάρου αλλά και αρκετές μικρασιατικές πινελιές του καταλόγου, όπως τα σουτζουκάκια και η πίτα Καισαρείας. Περιμένουμε ωστόσο υπομονετικά την Άνοιξη, οπότε και τα τραπεζάκια μεταφέρονται στην υπέροχη αυλίτσα με τα ψηλά δέντρα λίγα μέτρα πιο πάνω στον ίδιο δρόμο. Δεν αποκλείεται να πετύχετε και live ελληνικές μουσικές βραδιές – μείνετε ενήμεροι για τα έκτακτα events στη σελίδα της Θάλειας στο Facebook. Υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο. 


Το καλύτερο τσέχικο:
Θα το βρείτε στο Bohemia (Δήμου Τσέλιου 5, τηλ: 210 6426341), που σερβίρει γκούλας με πλευρώτους, κοτόπουλο λαζένσκε με φραγκοστάφυλο, νόστιμο λάχανο σουκρούτ και πολλές ακόμη γεύσεις κατευθείαν από την Βοημία στον καλαίσθητο, κλασικά διακοσμημένο εσωτερικό του χώρο ή στην απέναντι αυλή τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.



Τα καλύτερα σουβλάκια:
Τα δοκιμάσαμε στην Μουριά (πλατεία Γκύζη 2), που διαθέτει και μερικά τραπεζάκια κάτω από την μουριά της πλατείας, σερβίροντας μερακλίδικα καλαμάκια μεγάλου μεγέθους, αλλά και στου «Γιώργου» (Βαρατάση 1, τηλ: 2106434914), που ανανεώθηκε πρόσφατα και απέκτησε άνετο, μοντέρνο χώρο στην μίνι πλατεία πίσω από την Αλεξάνδρας, όπου μπορούμε να απολαύσουμε μερακλίδικες πίτες με γύρο ή καλαμάκι χοιρινό αλλά και εξοχικό, κοντοσούβλι και γαρδουμπάκια. Θα βρείτε επίσης και λίγα διαλεχτά μαγειρευτά και λαδερά ημέρας. 



Το καλύτερο κουτούκι:
Είναι το Κουτούκι της Σκορδόπιστης (Παράσχου 116, τηλ: 6975825919), μαγαζί μικρό αλλά περιποιημένο, με ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, τοιχογραφίες, παλιές αφίσες και δισκάκια για ντεκόρ, συχνές live βραδιές σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας με ρεμπέτικες κομπανίες ή σχήματα με φωνή, κιθάρα και μπουζούκι, ωραίο χύμα κρασί και φυσικά, απλούς, σπιτικούς μεζέδες που ετοιμάζει η κυρία Ελένη στην κουζίνα και σερβίρει ο αδερφός της, ο κύριος Γιώργος. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο – τις Δευτέρες κλειστό.



Τα καλύτερα τσιπουράδικα:
Βρίσκονται στα πέριξ του Πεδίου του Άρεως και είναι το Δίπορτο (Θερειανού 12, τηλ: 210 6422108), ο «Ηλίας 1958» (Μπούσγου 2, τηλ: 210 6421129) και η «Γευσιγνωσία»(Μπούσγου 2 και λ. Αλεξάνδρας, τηλ: 210 6431990). 
Στο Δίπορτο, θα απολαύσετε ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα καπηλειού με ρακόμελα και οικονομικές ποικιλίες τις καθημερινές (11,50€ για τα δύο άτομα και ειδικές τιμές για φοιτητές), ενώ από Παρασκευή ως Κυριακή, θα γευματίσετε συνοδεία μπουζουκιών, κιθάρων, ντεφιού και άφθονου ελληνικού… κεφιού (περί τα 15€ κατ’ άτομο). Στην πράσινη γειτονιά του Πεδίου του Άρεως, επί της Μπούσγου, ο «Ηλίας 1958» παραμένει σταθερή αξία για ουζάκι ή τσίπουρο και απλούς μεζέδες -δοκιμάστε τα κεφτεδάκια, το μπεκρή μεζέ ή την ποικιλία- σε ευχάριστο, ιστορικό περιβάλλον (οι παλιές γκραβούρες μαρτυρούν το status του Ηλία ως ένα από τα παλιότερα μεζεδοπωλεία της Αθήνας) – υπολογίστε περί τα 10-15€, ενώ στη «Γευσιγνωσία», αγαπημένο στέκι των κατοίκων της περιοχής, θα δοκιμάσετε μεζέδες κρεατικών και θαλασσινών, τηγανητό ψαράκι, κρεμμυδόπιτα και άφθονο τσίπουρο – συμπαθητικός και παρεΐστικος ο εσωτερικός χώρος, αλλά ακόμη καλύτερα τα τραπεζάκια που απλώνονται καιρού επιτρέποντος στο ευρύχωρο πεζοδρόμιο κάτω από τις φυλλωσιές του Πάρκου (περί τα 10-15€). 



Ο καλύτερος καφές στην πλατεία:
Θα τον απολαύσετε στο Aroma café (Πλ. Γκύζη, τηλ: 210 6459069), είτε θέλετε μερακλίδικο ελληνικό το πρωί, είτε έναν βαρβάτο φρέντο το απόγευμα. Φιλική ατμόσφαιρα, χαλαρό περιβάλλον, τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα της πλατείας είναι το σκηνικό που διατηρείται ως αργά το βράδυ, οπότε και αξίζει να δοκιμάσετε το κόκκινο μοχίτο του «Άρωμα».   



Το καλύτερο ροκάδικο:
«Βαράει» δυνατά στο 11 της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το Bat City ενδείκνυται για άφθονη μπυροκατάνυξη με καλές ροκιές και events αποκλειστικά για ροκάδες όπως tribute nights, DJ sets, guitar workshops και live gigs.  



Τα καλύτερα γλυκά:
Το καλύτερο μακαρόν ίσως ολόκληρης της πόλης το ετοιμάζει με αγνά υλικά, ήτοι 75% ελληνικό αμύγδαλο και 25% μαρέγκα ο Lonis, το ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται αρκετά ψηλά στου Γκύζη (Πριγκιπονήσων 28, τηλ: 210 6466989). Τα καλύτερα donuts στου Γκύζη θα τα βρείτε στο Yummy (Γκύζη και Βεργοβίτσης 1), που προσφέρει όλα τα μεγάλα ντόνατς 0,60 (τα πραλίνα-μπισκότο και κρέμα Βαυαρίας είναι τα αγαπημένα μας), τα μικρά που μπορείτε να αγοράσετε πακέτο και να ψήσετε μόνοι σας στα 6€ το κιλό, ενώ τα αλμυρά πιροσκί με λουκάνικο και τα ρολά κανέλας στοιχίζουν επίσης 0,60€. Τέλος, στον μικρό φούρνο χωρίς όνομα (θα το ξεχωρίσετε από την ταμπέλα «Φούρνος-catering» στην γωνία Ραγκαβή με Ιωάννου Σούτσου), δοκιμάσαμε την πιο λαχταριστή σοκολατόπιτα, αρκετά ζουμερή και με διακριτική γεύση πορτοκαλιού έναντι 1,50€. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v