Κοψίδια στα Προάστια: Ο απόλυτος οδηγός

Παϊδάκια από άλλον πλανήτη, μπριζολάκια στα κάρβουνα και ο παράδεισος της κρεατοφαγίας σε οκτώ διευθύνσεις στα πέριξ της Αττικής για καλοφαγάδες.
Κοψίδια στα Προάστια: Ο απόλυτος οδηγός
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δε λέμε, καλή η Αθήνα για κρεατοφαγία, όμως είναι φορές που για να δοκιμάσουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό σε γεύση πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση (και τα χιλιόμετρα) και να απομακρυνθούμε αρκετά από αυτήν.

Δε χαλιόμαστε καθόλου, γιατί βρήκαμε στα πέριξ της οκτώ διευθύνσεις – ναούς για να απολαύσουμε λαχταριστά κοψίδια (ψημένο κρέας που τρώγεται με το χέρι) συνοδεία «τούρμπο» τζατζικιού και ολόφρεσκης τηγανιτής πατάτας.

Κρητικός
Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ: 210 6659061

Η ταβέρνα του Σταύρου αξίζει το «ταξίδι» μέχρι τη Κάντζα και είναι σίγουρο πως θα σας κάνει να… ερωτευτείτε ξανά το κρέας. Τα ορεκτικά, όπως το τηγανιτό τυροπιτάκι σε μπουκίτσες και η σπιτική σπανακόπιτα ανοίγουν ιδανικά την όρεξη για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει και η οποία είναι επικών διαστάσεων: φοβερά μοσχαρίσια φιλετάκια, εξαιρετική χοιρινή μπριζόλα και σούπερ αρνίσια παϊδάκια, τρυφερά και μικροσκοπικά, τρώγονται μέχρι το κόκκαλο. Ο χώρος είναι λιτός και θυμίζει εξοχικό κέντρο, ενώ ο λογαριασμός για ένα χορταστικό γεύμα ανέρχεται στα 20-25€ ανά άτομο χωρίς κρασί.

Βλάχος
Καραμανλή 1 & 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια, τηλ.: 210 6130672

Ο «Βλάχος» των Μελισσίων κάνει βασικά δύο πράγματα, και τα κάνει και τα δύο εξαιρετικά: Ζουμερά μπριζολάκια και παραδοσιακές χωριάτικες πίττες. Η κάθε μερίδα περιλαμβάνει τρία μεσαίου μεγέθους μπριζολάκια επάνω σε ένα βουνό πατάτες (και κοστίζει περίπου 9€) ή εναλλακτικά τέσσερα μπριζολάκια χωρίς πατάτες. Οι δε ηπειρώτικες πίττες –σπανακόπιτα, χορτόπιτα, τυρόπιτα και πάει λέγοντας– είναι αφράτες και νοστιμότατες. Συνοδεύετε με τζατζίκι και χωριάτικη (αν επιμένετε και για ορεκτικό, τα λουκάνικα είναι μια πολύ καλή ιδέα) και πληρώνετε το πολύ 15€ το άτομο, μαζί με εξαιρετικό ημίγλυκο κρασί.

Πιπινιός
25ης Μαρτίου & Γ.Ν. Πέππα 1 Σταμάτα,τηλ: 210 6216250

Ιστορική οικογενειακή χασαποταβέρνα στη Σταμάτα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου τα Σαββατοκύριακα, το οποίο έρχεται από κάθε γωνιά της Αθήνας για να απολαύσει νόστιμο και ποιοτικό κρέας με πρώτα και… καλύτερα τα εξαιρετικά παϊδάκια του. Πλην αυτών, στον Πιπινιό θα δοκιμάσετε όλα τα κλασσικά «πρώτα» μιας χασαποταβέρνας – χειροποίητο τζατζίκι «τούρμπο», νόστιμη τυρόπιτα, ωραίες πατάτες τηγανιτές – ενώ είναι από τις λίγες ταβέρνες που σερβίρουν λαχταριστό κοκορέτσι όλο τον χρόνο. Σούπερ επιλογή και το γιγαντιαίων διαστάσεων μπιφτέκι, η προβατίνα στη σούβλα, καθώς επίσης και το κατσικάκι γάστρας για όσους θέλουν να απαρνηθούν τη σχάρα. Υπολογίστε περί τα 15-20€ ανά άτομο ανάλογα με το κρέας που θα φάτε, μαζί με κρασί.

Βλάχικη γάστρα/Γούλας
Κολοκοτρώνη 11, Μπάλλα, Ροδόπολη, τηλ: 210 6210165 - 210 6210732

Μη σας ξεγελά το όνομα, στην παλιάς κοπής ταβέρνα του «Γούλα» θα δοκιμάσετε μεν το πιάτο/σήμα κατατεθέν αρνάκι στη γάστρα, σιγοψημένο τόσο ώστε να λιώνει στο στόμα, αλλά μαζί με αυτό απαραιτήτως θα τιμήσετε τα εκπληκτικά παϊδάκια και τα ζουμερά κρεατικά σχάρας με αποκορύφωμα το μπιφτέκι και τις μπριζόλες. Στα των ορεκτικών τώρα, ξεχωρίζουν οι σπιτικές τηγανιτές πατάτες, τα τηγανιτά κολοκυθάκια και το ζουμερό κοκορέτσι. Μαζί με χύμα κρασί, ο λογαριασμός δε θα ξεπεράσει τα 20€ ανά άτομο.

Κιτσαρώνας
Παπαδημητριου 2, Αχαρνές, τηλ: 210 2465141

Από τις πιο παλιές χασαποταβέρνες της Αττικής, ο Κιτσαρώνας μετρά την ιστορία του σε πέντε (και βάλε) δεκαετίες, δε θεωρεί το κοτόπουλο κρέας και φέρνει στο τραπέζι μας μερίδες που χρεώνονται πάντα με το κιλό. Κρεατικά σχάρας που παραδίδουν… μαθήματα ψησίματος και νοστιμάδας όπως η φοβερή χοιρινή μπριζόλα και τα εκπληκτικά αρνίσια παϊδάκια, χωριάτικο λουκάνικο, αμελέτητα, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και γεμιστό μπιφτέκι με γραβιέρα συγκαταλέγονται στις top επιλογές του περιορισμένου, αλλά «τίμιου» μενού. Στον Κιτσαρώνα θα φάτε και θα χορτάσετε με το παραπάνω, πληρώνοντας κάτι λιγότερο από 20€ ανά άτομο.

Το Τζάκι
Πλατεία Ειρήνης, Πολυδένδρι, τηλ: 22950 52319

Ταβέρνα – θρύλος στην πλατεία του χωριού που αξίζει και με το παραπάνω τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε για να φτάσετε εδώ. Στον καλτ εσωτερικό του χώρο, θα απολαύσετε τεράστιες μερίδες από καλοψημένα κρεατικά (χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες, χωριάτικο λουκάνικο, σπαλομπριζόλα) και τρυφερά αρνίσια παϊδάκια, αλλά και παϊδάκια προβατίνας για όσους θέλουν να «ξεφύγουν» από την πεπατημένη του αρνιού. Στα έξτρα (αν αντέξετε να φάτε κι άλλο) ξεχωρίζουμε τη νόστιμη φέτα, το «βαρύ» τζατζίκι και τις ολόφρεσκιες τηγανιτές πατάτες. Υπολογίστε περί τα 25-30€ το άτομο μαζί με τα απαραίτητα αναψυκτικά για τη χώνεψη και κρασί.

Τρίγωνο
Αθηνών 36, Καλύβια, τηλ: 2299048540

Άνοιξε πριν από δύο και κάτι δεκαετίες και συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι σήμερα να κόβει και να ψήνει σούπερ κρέατα σε χορταστικότατες μερίδες. Στο Τρίγωνο θα δοκιμάσετε όλα τα καλά μιας χασαποταβέρνας που σέβεται εαυτόν και πελάτες: σούπερ μπριζολάκια προβατίνας, ζουμερά και μαλακά χωρίς μυρωδιές, πικάντικο λουκάνικο, άψογο κοκορέτσι, κοντοσούβλι από ποδαράκια και χεράκια αρνιού και εξαιρετική σταβλίσια μοσχαρίσια μπριζόλα. Ειδική μνεία αξίζουν φυσικά και τα παϊδάκια του, καλοψημένα και τραγανά σε αρνίσια και «προβατίνια» εκδοχή. Από τα παρελκόμενα ξεχωρίζουν τα τηγανιτά κολοκυθάκια και οι φρέσκιες πατάτες. Υπολογίστε περί τα 20-25€ ανά άτομο με κρασί.

Άγιος Μερκούριος ΙΙ
Α΄Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ: 210 8169617
Μεγάλη η… χάρη αυτής της εξοχικής ταβέρνας στη Βαρυμπόμπη, η οποία με φόντο την καταπράσινη Πάρνηθα και με πανέμορφη θέα στην πόλη, σερβίρει εξαιρετικά ξεροψημένα παϊδάκια – κόλαση και μοναδική σταβλίσια μπριζόλα. Τα δύο αυτά πιάτα αποτελούν από μόνα τους λόγο για να έρθετε μέχρι εδώ, αλλά εμείς θέλουμε να προσθέσουμε στο τσιμπούσι και την χειροποίητη τηγανιτή τυρόπιτα, τις φοβερές φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες, τα τραγανά κολοκυθάκια και την ωραιότατη τυροκαυτερή. Ο λογαριασμός με κρασί δε ξεπερνά τα 15€ ανά άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v