Στον Γέρακα φάγαμε καλά

Πήγαμε Γέρακα, δοκιμάσαμε από ιταλική κουζίνα μέχρι προβατίνα, φάγαμε και brunch και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Στον Γέρακα φάγαμε καλά
Γέρακας. Πού πέφτει αυτό;

Εδώ.

Αν δεν ξέρατε το προάστιο της Αττικής, ίσως πρέπει να το ανακαλύψετε, τουλάχιστον για τη νόστιμη πλευρά του. «Πέφτει» κοντά στην Αγία Παρασκευή, ήτοι ένα 20λεπτάκι από την Αθήνα χωρίς κίνηση και αξίζει να τον τιμήσετε για να φάτε καλά και οικονομικά.

Από παραδοσιακές ταβέρνες με προβατίνα και βουνά από πατάτες, μέχρι burgers, brunch και ιταλικές σπεσιαλιτέ, ο «άγνωστος» Γέρακας έχει απ’ όλα.

Αλιάδα
Kαρδίτσης 12 & Αργολίδος, τηλ: 210 6617529

Σε μια ήσυχη περιοχή δίπλα στην πλατεία του Γέρακα, η Αλιάδα είναι μια καθωσπρέπει ταβέρνα που σερβίρει σπιτικά πιάτα παραδοσιακής ταβέρνας, με αρκετές επιλογές σε πιάτα ημέρας και ιδιαίτερη αγάπη στα κρεατικά. Ο χώρος είναι μικρός και συμπαθητικός, ενώ οι μερίδες χορταστικές και προσεγμένες. Εδώ δοκιμάζουμε ωραιότατα μαγειρευτά – σπανακόρυζο, χοιρινό εξοχικό, λεμονάτος αρακάς, λαχανοντολμάδες κ.α.- δροσερή σαλάτα με κοτόπουλο και πορτοκάλι, «τούμπανη» σκορδαλιά δική τους με κεφαλονίτικη συνταγή, μυρωδάτη μελιτζανοσαλάτα, πολίτικη πίτα με κεφαλοτύρι και αρμένικο σουτζούκι, ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με αρωματικό λαδολέμονο, συκώτι γάλακτος στα κάρβουνα και γιγαντιαία ποικιλία κρεατικών με μπριζολάκια, φιλέτο κοτόπουλο και σουτζουκάκια σχάρας. Οι τιμές εξαιρετικές: Περί τα 10-12€ ανά άτομο με μπύρα, με κερασμένο γλυκάκι για τη χώνεψη.

Garazaki
Θεσσαλονίκης 33, Γέρακας, τηλ: 21 1012 1977

Παντρεύει αρμονικά το φαγητό με το ποτό κάτω από τους ήχους της jazz και funky soul μουσικής, ντύνει το εσωτερικό του με άνετα τραπέζια, κόκκινα τούβλα στους τοίχους και λεπτομέρειες στο χρώμα του ξύλου και φτιάχνει την καλύτερη ατμόσφαιρα για να απολαύσουμε τις εκλεκτές brunch – και όχι μόνο – δημιουργίες του. Χειροποίητα τραγανά παναρισμένα φιλετάκια από στήθος κοτόπουλου με φρέσκες τηγανητές πατάτες και honey-butter sauce, ισπανική ομελέτα, τραγανές πίτσες σε κάθε πιθανό συνδυασμό, τσουρεκόψωμο με τηγανισμένο μπέικον, γκρατιναρισμένα τυριά, πιτάκι αυγού και σάλτσα μουστάρδας, αλλά και πληθώρα signature cocktails, μας ταξιδεύουν στα street φαγάδικα της Νέας Υόρκης. Για ένα γεύμα εδώ, υπολογίστε περί τα 10-15€. Παραμένει ανοικτό μέχρι βράδυ, για εξίσου ωραία κοκτέιλ και μουσικές.

L' Angolo
Θεσσαλονίκης 5, τηλ: 21 0661 9995

Μια ιταλική γωνιά στον Γέρακα, μας υποδέχεται στον άνετο και non smoking φωτεινό της χώρο με άπλετη θέα προς την πλατεία  για να μας μυήσει στα μυστικά της ιταλικής κουζίνας με αρκετή δόση πρωτοτυπίας στο μενού. Στο L’ Angolo απολαμβάνουμε δροσερή μπουράτα μοτσαρέλα με ντοματίνια και χειροποίητο πέστο, σαλάτα ρόκα με φιλετάκια black angus, ωραιότατες με πάστα τρούφας, μοσχαράκι και ραγού μανιταριών, γεμιστό ψαρονέφρι με κατσικίσιο τυρί και λιαστή ντομάτα και τα ιδιαίτερα σουβλάκια θαλασσινών με τόνο, ξιφία και σολομό, τα οποία συνοδεύονται με κινόα και yuzu βινεγκρέτ. Ειδικής μνείας αξίζει η εξαιρετική πίτσα Bianca, με μείγμα ιταλικών τυριών, ποικιλία μανιταριών και λάδι τρούφας. Για ένα πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€/ άτομο.

Αρχηγείον
Θεσσαλονίκης 25, τηλ: 210 6616220

Στην οδό Θεσσαλονίκης οι μυρωδιές «σπάνε μύτη» και γι’ αυτό ευθύνεται το Αρχηγείον, ένα new age ψητοπωλείο με φωτεινή σάλα και μοντερνο-vintage διακόσμηση. Το μενού του απλό πλην τίμιο, περιλαμβάνει όλες τις γεύσεις που περιμένει να γευτεί ένας φαν του κρέατος, με αρκετές πολίτικες επιλογές. Πικάντικο σαγανάκι με σουτζούκι, αυγά ψημένα στον φούρνο με πατάτες και καπνιστό λουκάνικο, εξαιρετικό χειροποίητο μοσχαρίσιο κεμπάπ – δοκιμάστε την «έκδοση» αδάνα και το γιαουρτλού – και γενναίο ατομικό κοντοσούβλι κοτόπουλου με γέμιση τυριού και πιπεριάς ή απλό, παραδοσιακό χοιρινό κοντοσούβλι είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Σημειώστε ότι αν και σουβλατζίδικο δεν σερβίρει γύρο, παρά μόνο καλαμάκια. Για ένα λουκούλειο γευμα, με μπύρα υπολογίστε περί τα 15€/άτομο.

Ταβέρνα Τουρκαντώνη
Μιαούλη 59, τηλ: 21 3043 9064

Μια κλασσική ταβέρνα λίγα μέτρα από την πλατεία, στα όρια του καλτ, μας παροτρύνει «φάε πιες» και σερβίρει νοστιμιές από τον απλό της κατάλογο ο οποίος δίνει έμφαση στα κρεατικά. Στα παραδοσιακά άνετα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντιλα καταφθάνουν κρεατικά σούβλας και σχάρας, όπως παϊδάκια αρνίδια, λουκάνικο χωριάτικο, προβατίνα, σπαλομπριζόλες, κοντοσούβλι, χεράτες πατάτες… «βουνό» και ζουμερά μπιφτέκια σε γενναιότατες μερίδες. Ενίοτε βγάζει και κοκορέτσι το οποίο επίσης συγκαταλέγεται στα hit του καταλόγου. Προτείνουμε να μην πάρετε πολλά ορεκτικά, γιατί είναι δεδομένο ότι θα αναγκαστείτε να ζητήσετε «πακέτο» όταν έρθουν τα κυρίως, αλλά αν… επιμένετε τότε η τυροκαυτερή και η μεσογειακή πίτα είναι τίμιες επιλογές. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12€ το άτομο με χύμα κρασί.

Το στέκι του Φετάνη
Κλεισθένους 334, τηλ: 210 8101454

Όσοι θυμούνται τον «Φετάνη» στα Μελίσσια ξέρουν. Όσοι πάλι τώρα τον ανακαλύπτουν θα… μάθουν. Μια οικογενειακή ταβέρνα με παράδοση στο κρέας που αποτελεί ιδανική επιλογή για κρεατοφαγικές συνάξεις με την παρέα. Στα τραπέζια στην εσωτερική του σάλα θα πιάσετε θέση για να δοκιμάσετε την διάσημη γουρνοπούλα με σάλτσα σε γενναία μερίδα, αλλά και εξαιρετικά ψητά σχάρας από τον ψήστη που είναι μετρ – και φαίνεται. Οι χοιρινές μπριζόλες είναι καλοψημένες και ζουμερές, ενώ οι μοσχαρίσιες σκέτο λουκούμι. Η μερίδα μπιφτέκια έρχεται σε… βουνό, ενώ από τα ορεκτικά ξεχωρίζουμε την τυροκαυτερή που θα λυγίσει ακόμα και τους φαν του πικάντικου, οι μελιτζάνες με τυριά στο πήλινο και οι λαχανοντολμάδες. Κι εδώ συνίσταται η παραγγελία ορεκτικών με φειδώ για να αποφευχθεί το βαρυστομάχιασμα. Συνοδεία συμπαθητικού χυμα κρασιού, υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v