Bar με κήπο: 6 δροσερές διευθύνσεις στην Αθήνα

Αναζητάμε ωραία κοκτέιλ και πράσινους κήπους και αυλές στην Αθήνα, και τα βρίσκουμε σε έξι μπαρ που θα φιλοξενήσουν τα καλοκαιρινά μας ξενύχτια στην πόλη.  
Bar με κήπο: 6 δροσερές διευθύνσεις στην Αθήνα
των Γιώργου Κόκουβα, Ηρώς Κουνάδη

Είναι μια αμήχανη στιγμή εκείνη που συνειδητοποιείς ότι, για μια πόλη που τιμά δεόντως τις καλοκαιρινές της νύχτες, η Αθήνα δεν έχει παρά ελάχιστα μπαράκια με κήπο. Αν εξαιρέσεις τα πολυαγαπημένα και πολυσυζητημένα Six D.O.G.S., Taf, Aegli Garden, Piu Verde και τον Κήπο της Ένωσης των Αποφοίτων της Καλών Τεχνών στην Πλάκα, οι υπόλοιποι κήποι της Αθήνας μετριούνται στα δάχτυλα. Αυτά είναι τα κακά νέα.

Τα καλά νέα, τώρα, είναι ότι κάθε χρόνο μετράμε μερικές καινούριες πράσινες αφίξεις, που «δροσίζουν» το νυχτερινό τοπίο της Αθήνας και σερβίρουν σφηνάκια και κοκτέιλ κάτω από φουντωτές φυλλωσιές, και ανάμεσα σε ατμοσφαιρικά φωτισμένα παρτέρια. Όπως οι παρακάτω.

Cabezon
Κεραμεικού 110, Μεταξουργείο

Πέρυσι το έλεγαν Souel και μας σέρβιρε cocktail και μεσογειακή κουζίνα στα μοναστηριακά τραπέζια, κάτω από τα ψηλά δέντρα της στρωμένης με χαλικάκι αυλής του. Φέτος λέγεται Καμπεθόν, και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα ελληνική προϊόντα –όπως οι μπύρες από την Χίο, το παριανό κρασί, η Lux Cola που συνοδεύει τα ρούμια μας και τα ουζάκια που ρέουν άφθονα. Τα μοναστηριακά τραπέζια έφυγαν, αλλά οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, το χαλικάκι, οι πέτρινοι τοίχοι και τα πανύψηλα δέντρα είναι πάντα εκεί, σε μια από τις ομορφότερες αυλές της πόλης. Τα οικονομικότατα ποτά μας (στα 5€ το ποτό, στα 3€ το ποτήρι μπύρας) τα συνοδεύουμε με λαχταριστά σπιτικά μεζεδάκια, ενώ οι μουσικές ακούγονται συχνά live, από κάποιο τραπεζάκι παραδίπλα, που ξεκινά την αυθόρμητη παράστασή του με ένα ακορντεόν και ένα βιολί.

Momix
Κελεού 1-5, Γκάζι, τηλ.: 6974350179

Είναι τόσο καινούρια, που δεν έχουμε «κανονικές» φωτογραφίες να σας δείξουμε, πέρα από αυτή του… making of, που βλέπετε επάνω. Η κουκλίστικη καταπράσινη αυλίτσα του Momix, του μπαρ που εισήγαγε για πρώτη φορά τις λέξεις «μοριακή γαστρονομία» στην αθηναϊκή νύχτα φέτος τον χειμώνα, κάνει το επίσημο ντεμπούτο της αυτό το Σαββατοκύριακο και σερβίρει, εκτός από κοκτέιλ σε… πιάτα και σε μπολ, λαχταριστά μοριακά παγωτά-κοκτέιλ και πολλή καλοκαιρινή δροσιά. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται από 8 έως 10€. Διαβάστε περισσότερα για τις μοριακές δημιουργίες του Momix, εδώ.  

Dot
Κτενά 1, Κέντρο, τηλ.: 210 3210551, 6942400897

Μπορεί να μην είναι ακριβώς «κήπος», αλλά η μυστική αυλή στο τέρμα της οδού Ρόμβης με τις φουντωτές νεραντζιές και τα ατμοσφαιρικά φωτισμένα θαμνάκια είναι το πιο ρομαντικό σκηνικό που έχουμε δει στο κέντρο τους τελευταίους μήνες. Εκεί απλώνει τα τραπεζάκια του το νέο μπαρ που λέγεται Dot, παίζει ωραίες μουσικές από τα ‘30s μέχρι σήμερα (ένας εκ των συνιδιοκτητών είναι ο CJ Jeff) και σερβίρει καφεδάκι από νωρίς το πρωί και ποτά μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Το απλό ποτό κοστίζει 7€. Όσο για την διεύθυνση, μην μπερδεύεστε από το όνομα που αλλάζει, είναι πάντα η οδός Ρόμβης, απλά στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Νηπιαγωγείο

Από τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν στο Γκάζι, το Νηπιαγωγείο αποτελεί μέχρι και σήμερα σταθερή αξία στην περιοχή και εγγύηση για ωραίες μουσικές (από soul funk και jazz house μέχρι electro swing αλλά και πιο indie ήχους) και φυσικά ωραιότατο περιβάλλον που το οφείλει στον μεγάλο κήπο του. Αυτός ο τελευταίος αποτελεί μια όαση που προκαλεί το χαμόγελο και για έναν επιπλέον λόγο: Αποτελούσε την αυλή ενός πραγματικού νηπιαγωγείου (το όνομα δεν είναι τυχαίο) που στεγαζόταν στο κτίριο. Πιάστε θέση σε κάποιο τραπεζάκι ανάμεσα στα ψηλά δέντρα και τους μεγάλους κορμούς που χρησιμεύουν μέχρι και για καθίσματα και απολαύστε το ποτό σας (7€) αλλά και τα συχνά events, lives και εκθέσεις τέχνης που λαμβάνουν χώρα εντός του μπαρ.

Garden 4
Κεραμεικού 4, Χολαργός, τηλ: 210 6531888  

Ο πιο οικολογικός από τους πράσινους κήπους των μπαρ της Αθήνας είναι σίγουρα αυτός του Garden 4 στον Χολαργό: Από τα μπουκάλια και τις συσκευασίες μέχρι το νερό που πίνετε, όλα είναι ανακυκλωμένα, ενώ όσο νερό… δεν πίνετε καταλήγει στα λουλούδια της όμορφης αυλής, που θα σας φτιάξει την διάθεση με τα χρώματα και την ωραία διακόσμησή της. Το Garden 4 υποστηρίζει επίσης τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης και μας προτρέπει να ανηφορίσουμε προς τον Χολαργό με το ποδήλατο, για να δοκιμάσουμε τα δροσερά κοκτέιλ του, όπως το αγαπημένο μας Crystal Passion με σπιτικό σιρόπι καραμέλας. Ο κήπος είναι επίσης ανοιχτός για καφέ από νωρίς, ενώ η κουζίνα μαγειρεύει και λίγες αλλά καλές γεύσεις για αλμυρό ή γλυκό τσιμπολόγημα. Σήμερα, Σάββατο 1η Ιουνίου, το Garden 4 γιορτάζει την έναρξη του καλοκαιριού και προσφέρει όλα τα σφηνάκια προς 1€. 

Pegu
Πεντέλης 113, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6823952

Είναι bar, είναι restaurant, αλλά πάνω απ’ όλα, είναι το μαγαζί με έναν από τους ωραιότερους κήπους των βορείων προαστίων. Η νέα άφιξη στο Χαλάνδρι, το Pegu, έχει εξελιχθεί στο απόλυτο στέκι για την γνωστή συνήθεια «to see and be seen» στην «κοσμοπολίτικη» εκδοχή του και συνδυάζει τις δυνατές μουσικές με εξαιρετικά κοκτέιλ φτιαγμένα με γλυκές εκδοχές φρούτων όπως πουρέ μάνγκο και μαρμελάδα raspberry, αλλά και νόστιμα tapas που μπορείτε να απολαύσετε στους υπαίθριους καναπέδες, δίπλα στις φυλλωσιές. 

Κάντε κλικ εδώ και δείτε τα έξι κλασικά και αγαπημένα μας μπαράκια με αυλή, που… συνεχίζουν ακάθεκτα, τρία χρόνια τώρα. 

 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v