Ραφήνα-Λούτσα-Μάτι: Η ανατολική παραλία αντεπιτίθεται

Βολτάρουμε από Λούτσα μέχρι Ζούμπερι και επισκεπτόμαστε cocktail bars, μπαράκια πάνω στο κύμα, surf clubs με αέρα καλιφορνέζικο και γευστικά «μπαλκόνια» με θέα θάλασσα.
Ραφήνα-Λούτσα-Μάτι: Η ανατολική παραλία αντεπιτίθεται
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης η φράση «πάμε παραλία» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μαγαζιά της παραλιακής στην Ποσειδώνος, την Γλυφάδα, το Φάληρο, τη Βουλιαγμένη. Όμως υπάρχουν και αλλού… παραλίες, οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την mainstream επιλογή της Ποσειδώνος και προσφέρουν ιδανικές αφορμές για πάσης φύσεως μίνι αποδράσεις από την πόλη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, η οποία ξεκινά από τα παράλια της Λούτσας και φτάνει μέχρι τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη. Σε απόσταση μόλις 30 λεπτών από το κέντρο της πόλης από την Αττική Οδό, βρίσκεστε σε ένα «σύμπλεγμα» παραθαλάσσιων περιοχών οι οποίες προσφέρουν προτάσεις διασκέδασης, βόλτας, γεύσεων για κάθε γούστο.

Σε αυτήν μας την περιήγηση… περιλάβαμε τα αγαπημένα μας spots στις περιοχές Ραφήνα, Λούτσα, Μάτι, Ζούμπερι. Θα επιστρέψουμε δριμύτεροι με ακόμα περισσότερες αγαπημένες διευθύνσεις στην Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα.

The Loutsa Project 

Albatross  
 
Για τους λάτρεις των υδάτινων σπορ το Albatross είναι κατά κύριο λόγο ένα σημείο συνάντησης και αφετηρίας για μάχες με τα κύματα, όμως για τους κοινούς θνητούς αποτελεί έναν γουστόζικο all day food & drink χώρο για άραγμα δίπλα στο κύμα. Σε αυτό βοηθά και ο υπέροχος chill out εξωτερικός του χώρος με τα τραπεζάκια πάνω στο γκαζόν, τους φοίνικες και τις άνετες ξαπλώστρες, ιδανικός τόσο για να απολαύσετε το γεύμα σας (must η μακαρονάδα mushroom chicken, οι τραγανοί καβουροκεφτέδες και το εξωτικό ταμπουλέ), όσο και για να πιείτε το ποτάκι σας το βράδυ όταν μεταμορφώνεται σε bar/night club φιλοξενώντας διάφορα ζωντανά σχήματα ή Djs. 

Nissakia surf club

Σπορ, αράγματος και θεάματος συνέχεια, καθώς στην παραλία της Αρτέμιδας βρίσκουμε ακόμα ένα surf club το οποίο επέκτεινε τις δραστηριότητές του με σκοπό να γεμίσει ιδανικά το στομάχι μας και να καταλαγιάσει την… δίψα μας για αλκοόλ. Σε μια πανέμορφη τοποθεσία, το Nissakia σερβίρει εξαιρετικά burger και σαλάτες, θυμίζοντας καλιφορνέζικο εστιατόριο, ενώ όσο νυχτώνει οι ρυθμοί ανεβαίνουν και τα cocktails αντικαθιστούν τις… φραπεδιές. Highlight του μενού το Hawaiian Chicken με ψητό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, ανανά και μάνγκο, καθώς επίσης και το ομώνυμο burger του μαγαζιού με λιωμένο τυρί τσένταρ, bacon, μανιτάρια και σος 1000 islands. Δείτε το μενού εδώ.

* Και στα δύο παραπάνω μαγαζιά μπορείτε να ενοικιάσετε εξοπλισμό για watersports όλους του μήνες του χρόνου. 

Silivani Cafe

Η ραστώνη με θέα θάλασσα συνεχίζεται, καθώς επισκεπτόμαστε αυτό εδώ το παραθαλάσσιο all day μπαράκι, το οποίο προσφέρει φοβερή θέα από τα τραπεζάκια στην ξύλινη προβλήτα του και στον κατάφυτο χώρο ακριβώς από κάτω της, ενώ συνδυάζει καφέ για τους πρωινούς τύπους, κρύο τσιμπολόγημα (finger food, club sandwich και πολύ καλή Ceasar’s) και ουζάκι για τους μεσημεριανούς και εξαιρετικά cocktails για όσους το επισκεφθούν βράδυ, συνοδεία χαλαρής μουσικής για chill out καταστάσεις. 

Molles 

Μπυραρία στην Λούτσα Φυσικά, και εξαιρετική μάλιστα. Στην Μαρίνα η Molles δροσίζει κόσμο και κοσμάκη από το 1989, σε έναν χώρο που μυρίζει… ροκ και ζύθο με δερμάτινους καναπέδες να πλαισιώνουν τα τραπεζάκια του εσωτερικού της, dark διακόσμηση στους τοίχους και συχνά live από εγχώριες μπάντες – unplugged ή μη. Άκρως ικανοποιητική η λίστα με τις μπύρες με περισσότερες από 30 εμφιαλωμένες και βαρελίσιες ετικέτες, καθώς και λαχταριστές ποικιλίες κρεατικών και αλλαντικών, καμία σχέση με τις «πλαστικές» που σερβίρονται κατά κόρον σε άλλες μπυραρίες, για να συνοδεύσετε αρμονικά το ζύθο σας. Σούπερ επιλογή επίσης και η σαλάτα κοτόπουλο με σος παρμεζάνας . Οι τιμές δεν θα ξεπεράσουν τα 15€ ανά άτομο για δύο μπύρες και μια ποικιλία.

Ραφηνα-ρισμένη έξοδος 

Sante rock bar

Ροκάρει ανελέητα από το 1992 στην πλατεία της Ραφήνας και προφανώς το κάνει καλά, αν κρίνουμε από τους δεκάδες θαμώνες που το γεμίζουν ανελλιπώς έκτοτε. Το Sante αποτελεί αναμφίβολα το ροκ στέκι της περιοχής, cosy και fun μέχρι το κόκκαλο και με πολύ καλές τιμές για όσους επιλέξουν να απολαύσουν το ποτό τους παρέα με την Marilyn, τους Rolling Stones, τον Μοχάμεντ Άλι, τον Che και τον Sid Vicious οι οποίοι κοσμούν τους πορφυρούς τοίχους του εσωτερικού και εξωτερικού του χώρου. 

Bee bar 

Στην ίδια πλατεία, το Bee Bar κάνει «μπζζζ» από πέρυσι και δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να αποκτήσει φανατικό κοινό, το οποίο πίνει (και ορκίζεται) στα εξαιρετικά του cocktails, τα οποία μάλιστα αποτελούν πόλο έλξης για αρκετούς κατοίκους της πόλης. Οφείλετε να δοκιμάσετε λοιπόν τα signature του μαγαζιού Red Apple και Roze Fix for You με βότκα και τεκίλα αντίστοιχα.Τα Σαββατοκύριακα επικρατεί το αδιαχώρητο, οπότε αν καταφέρετε να πιάσετε θέση σε κάποιο από τα τραπεζάκια στο εξωτερικό του θα είστε πραγματικά τυχεροί. Η μουσική εδώ κυμαίνεται σε mainstream επίπεδα, αν και δεν είναι απίθανο να «γυρίσει» σε trash ελληνικά που όλοι αγαπήσαμε. Τα cocktails στοιχίζουν 7€.

Τα Καβούρια του Ασημάκη
Λιμάνι Ραφήνας, τηλ: 22940 24551

Στροφή στην… ψαροφαγία και επίσκεψη σε αυτήν εδώ την παραδοσιακή ψαροταβέρνα – σήμα κατατεθέν του Λιμανιού της Ραφήνας, στην οποία αφού πιάσετε θέση στην ταράτσα και χαζέψετε τα πλοία που φεύγουν (ή έρχονται) θα δοκιμάσετε σούπερ γαύρο μαρινάτο, σαλατούρι (σαλάχι τεμαχισμένο με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο), χταποδάκι ψητό, μπακαλιαράκια τηγανιά και πεντανόστιμη σαλάτα σταμναγκάθι. Εξυπακούεται ότι σε καθημερινή βάση φέρνει και φρέσκο ψάρι, επομένως ρωτήστε τους για να σας προτείνουν το ψάρι της ημέρας. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€ ανά άτομο (εκτός και αν πάρετε φρέσκο ψάρι) συνοδεία ούζου ή μπύρας. 

Μπαλκόνι
Δημοκρατίας 100, Κόκκινο Λιμανάκι, τηλ: 22940 75888

Ένα «Μπαλκόνι» έχει στηθεί εδώ και αρκετά χρόνια πάνω στα κύματα στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας προσφέροντας μοναδικές εικόνες σε όσους επιλέξουν να το επισκεφθούν για φαγητό είτε κατά τη μεσημεριανή λιακάδα είτε το βράδυ πριν ο ήλιος δύσει. Η θέα άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο ατού αυτού εδώ του εστιατορίου, το εσωτερικό του οποίου είναι μίνιμαλ διακοσμημένο, ενώ το μενού του στηρίζεται στις Μεσογειακές γεύσεις. Πολύ καλή η σαλάτα με ανανά και προσούτο και η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, όπως επίσης και η γαριδομακαρονάδα και τα μύδια με ούζο και σαφράν. Για ένα ολοκληρωμένο γεύμα πάνω στο κύμα θα πληρώσετε περί τα 25€ ανά άτομο, χωρίς κρασί.

Πάρτε Μάτι και Ζούμπερι 

Ria Bar Mati 
Ποσειδωνος 20, Μάτι, Τηλ: 6943 875323

Κοντεύει να κλείσει δεύτερη δεκαετία ζωής αυτό το freestyle μπαράκι στο Μάτι, δίπλα ακριβώς από το ομώνυμο θερινό σινεμά, προσφέροντας μια ιδανική πρόταση για σινεφίλ και alternative έξοδο. Το Ria Bar Mati στολίζει το εσωτερικό του με άνετους oriental καναπέδες, χαλαρωτικά πουφ και διάφορα αραβικά και ινδικά στοιχεία, ενώ οι μουσικές που παίζει δύσκολα χωρούν σε μία παράγραφο. Εδώ, ανάλογα με την βραδιά, θα ακούσετε από ροκ και hardcore μέχρι reggae και funk και θα δοκιμάσετε επίσης πολύ καλά cocktails με κορυφαίο το Riality. Τα cocktails κοστίζουν από 7€. 

Faros
Λ. Ποσειδώνος 31, Μάτι, τηλ. 22940 34498

Ακριβώς απέναντι από το Ria, σε προνομιακή θέση πάνω στη θάλασσα η οποία ενδείκνυνται για… ρομάντζο, ο Faros είναι ένα ειδυλλιακό και «ήρεμο» μπαράκι το οποίο βγάζει τραπεζάκια πάνω ακριβώς από τα βράχια της παραλίας και σερβίρει εκπληκτικά (αν και «τσιμπημένα») cocktails. Ιδανικό και για ηλιόλουστο μεσημεριανό καφεδάκι, όμως το βράδυ η ατμόσφαιρα στον Faro είναι αναμφίβολα must. Συχνά διοργανώνει και βραδιές με ζωντανή μουσική από διάφορα ελληνικά σχήματα. 

Ινδιάνος

Χαλαρό και «χύμα» μαγαζάκι πάνω στην άμμο, ο Ινδιάνος στηρίζει εδώ και χρόνια το μότο «Home is where the Beach is», το οποίο αναγράφεται στην ταμπέλα του μαγαζιού, και το κάνει άψογα. Ο ιδιοκτήτης Στέλιος Γρίβας έστησε ένα μικρό ξύλινο (beach) μπαράκι, με κεφάτη και στιλάτη ατμόσφαιρα το οποίο είναι ανοικτό από το πρωί μέχρι το βράδυ σερβίροντας καφεδάκι, ωραία cocktails, αλλά και κουζίνα με άρωμα Μεξικού. Συχνά και εδώ τα parties, τα οποία προσανατολίζονται κατά κύριο λόγο στην reggae μουσική, με προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους Djs. 

Χειμώνα – Καλοκαίρι
Λεωφόρος Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, τηλ: 22940 99704

Η οικογένεια Παρλιάρου βρίσκεται πίσω από το πανέμορφο και ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο, μια γαστρο-ταβέρνα θα λέγαμε η οποία σερβίρει πιάτα ελληνικής κουζίνας, με αρκετούς πειραματισμούς, δίνοντας πάντα σημασία στην λεπτομέρεια. Ο εσωτερικός χώρος είναι ντυμένος σε χρώματα του λευκού, ενώ τα εξωτερικά τραπεζάκια βρίσκονται σε μια ολάνθιστη αυλή με βουκαμβίλιες, τριανταφυλλιές και λεμονιές. Έτσι το «Χειμώνας- Καλοκαίρι» δικαιολογεί πλήρως το όνομά του ως ένας γευσιγνωστικός προορισμός ανεξαρτήτως εποχής. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Πεντανόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί και παστό γαύρο με ξύσμα λεμονιού, μπουκιές μοσχαρίσιου κοκκινιστού, τυροφλογέρες, τυροπιτάκια με φέτα και κατίκι, εξαιρετική τηγανιά φιλέτο και φυσικά σούπερ γλυκά όπως το μιλφέιγ σοκολάτας, το τσιζκέικ με φράουλες και η μπίτερ σοκολάτα με ουίσκι. Για ένα πλήρες γεύμα με γλυκό και κρασί θα πληρώσετε περί τα 35€ ανά άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v