Παραδοσιακά καφενεία για βαρύ γλυκό στην Αθήνα

Μυρωδάτο ελληνικό καφεδάκι στη χόβολη, τσίπουρο με μεζεδάκια, ζωντανή μουσική και ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Επτά παραδοσιακά καφενεία… απ’ τα παλιά.
Παραδοσιακά καφενεία για βαρύ γλυκό στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Σερβίρουν τον καλύτερο ελληνικό καφέ της Αθήνας, πιάνουν να μαγειρεύουν και νόστιμα μεζεδάκια από το μεσημέρι και μετά, μας μεθάνε με τσίπουρα και ρακόμελα, μας κακομαθαίνουν συχνά-πυκνά και με ωραίες live μουσικές. Και για όλα αυτά, δε μας ζητούν περισσότερα από 10-12€ το άτομο. Κυρίες και κύριοι, τα ωραιότερα παραδοσιακά καφενεία αυτής της πόλης.

Καφενείον το 111
Ερμού 111, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3237967



Κουκλίστικο και κοσμαγάπητο, με τα τραπεζάκια του να απλώνονται στο μικρό πλακόστρωτο της Αγίου Φιλίππου, το 111 είναι ένα από τα μακροβιότερα καφενεία της Αθήνας: Σερβίρει τα καφεδάκια του ανελλιπώς από το 1918 μέχρι σήμερα.



Ανοίγει από τις 7.00 το πρωί, και το ξενυχτά μέχρι τις 5.00 το άλλο πρωί, με ζωντανές μουσικές, ρακόμελα, μεζεδάκια και την παρεΐστικη εκείνη ατμόσφαιρα που θα περιμένατε από ένα αυθεντικό καφενείο.

Η Μουριά  
Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3812607



Αθηναϊκής ιστορίας συνέχεια, σε αυτό το μακροβιότατο παραδοσιακό καφενείο, στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου, με τα νοσταλγικά μωσαϊκά στο πάτωμα και τις μεγάλες τζαμαρίες να προσφέρουν το απαραίτητο χάζι στην περαντζάδα απέξω που, ειδικά τα Σάββατα, χάρη στη λαϊκή αγορά, μετατρέπεται σε σωστό πανηγύρι.



Η Μουριά μαζεύει κόσμο κάθε ηλικίας, από 20 μέχρι 70 και βάλε, οι συζητήσεις «πετούν» από τραπέζι σε τραπέζι, η ατμόσφαιρα καφενείου εδώ είναι αυθεντική, κρατάει ακόμα. Ο κύριος Χρήστος σερβίρει παραδοσιακό ελληνικό καφέ από τις 6.00 το πρωί, αλκοόλ και μεζεδάκια αργότερα, μέχρι τις 23.00 το βράδυ.

Η Ωραία Ελλάς
Μητροπόλεως 59, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3213023



Σας την έχουμε συστήσει και παλιότερα, παραμένει όμως ένα από τα αγαπημένα μας αυθεντικά στέκια της παλιάς Αθήνας, ένα παραδοσιακό καφενείο – ζωντανή ιστορία, με τα κειμήλια και τα έργα λαϊκής τέχνης που στολίζουν κάθε γωνιά του. Στα τραπεζάκια του πλάι στα μεγάλα παράθυρα που απολαμβάνουν την θέα της Ακρόπολης, θα βρείτε τουρίστες να πίνουν ουζάκι by the glass συνοδεία νόστιμων μεζέδων, νεαρόκοσμο να παραγγέλνει ελληνικό καφέ σε κούπα, αλλά και παλιούς θαμώνες να συζητούν περί πολιτικής πάνω από τις εφημερίδες τους.

Το Καφενείο
Επιχάρμου 1 και Τριπόδων, Πλάκα, τηλ.: 210 3246916



Μαρμάρινα τραπεζάκια στο πλακόστρωτο, δαντελωτά κουρτινάκια στα παράθυρα μέσα, άρωμα ξύλου που σιγοκαίει στο τζάκι με το που πιάσουν τα πρώτα κρύα, ανακατεμένο με την φανταστική μυρωδιά του ελληνικού καφέ που σιγοψήνεται.



Το πλακιώτικο Καφενείο, όνομα και πράγμα, στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο του 1836 και σερβίρει από το μεσημεράκι και μετά μερικά από τα καλύτερα μεζεδάκια που θα βρείτε σε ολόκληρη την Πλάκα: Σπιτικά κεφτεδάκια με θεϊκή πικάντικη σάλτσα, απίθανα ντολμαδάκια γιαλαντζί, πεντανόστιμους πατατοκεφτέδες και τραγανές τυροκροκέτες με απάκι. Συνοδεύουμε με ουζάκι ή ωραιότατο κρασί σε μεγάλη ποικιλία εμφιαλωμένων και ασκών.

Γλυκύς 
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα, τηλ.: 210 3318205



Τα βαθυγάλαζα τραπεζάκια που απλώνει στο μικρό κρυφό πλατειάκι μπροστά του σφύζουν από κόσμο όσο ακόμα οι φθινοπωριάτικες λιακάδες καλά κρατούν. Έχει, όμως, και έναν ατμοσφαιρικό εσωτερικό χώρο, που αποπνέει ζεστασιά παλιάς Αθήνας, μυρωδιές φρεσκοψημένου καφέ και νοσταλγία. Εδώ σερβίρονται, χειμώνα-καλοκαίρι, μερακλίδικος ελληνικός καφές από νωρίς το πρωί, και νοστιμιές όπως παραδοσιακές πίτες και ωραίοι κρεατομεζέδες (σε εξαιρετικές τιμές) για να συνοδεύσουμε το ουζάκι ή το τσίπουρό μας από το μεσημέρι και μετά.

Λούης  
Λεωνίδου 87, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3476926



Μπορεί η Ιστορία του να μην είναι μακραίωνη, αφού άνοιξε τις πόρτες του μόλις το 2014, όμως ο Λούης κρατά την ατμόσφαιρα αυθεντικού καφενείου ζωντανή, με το ρετρό μωσαϊκό του στο πάτωμα, τις μεγάλες τζαμαρίες να αφήνουν το βλέμμα να περιπλανηθεί στην μεταξουργιώτικη περαντζάδα έξω και την ξυλόσομπα να σιγοκαίει μέσα για έξτρα ζεστασιά και θαλπωρή.



Στα μαρμάρινα τραπεζάκια του καταφτάνει από νωρίς παραδοσιακός μυρωδάτος ελληνικός καφές, και αργότερα τα τσίπουρα και τα κρασιά μας συνοδεύουν νόστιμα μεζεδάκια και live μουσικές που ακούγονται συχνά-πυκνά –εννοείται χωρίς μικρόφωνα.

Το Πενηνταράκι
Βορείου Ηπείρου 2, Πλατεία Σμύρνης, Βύρωνας, τηλ.: 210 7601730



Το ελληνικό μας καφεδάκι εδώ σερβίρεται από τις 7.00 το πρωί, συνοδεύεται πάντα από λουκουμάκι, όπως το επιτάσσει η παράδοση, και συνδυάζεται ιδανικά με πρωινή εφημερίδα και χάζι από τις τζαμαρίες στην περαντζάδα και τα δέντρα της πλατείας στα όρια μεταξύ Παγκρατίου και Βύρωνα.



Από το μεσημέρι και μετά, την τιμητική τους έχουν τσίπουρα, ρακές, ρακόμελα και φανταστικά μεζεδάκια, σπιτικές πίτες, αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες, μυρωδάτα ντακάκια και πάει λέγοντας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v