Πολιτιστικοί σύλλογοι: Δράσεις και τέχνες στην πόλη

Σεμινάρια, εργαστήρια και εκδηλώσεις με άξονα πολιτιστικό γεμίζουν τέχνες τις γειτονιές της πόλης και των προαστίων. Ανακαλύπτουμε την δράση 9 πολιτιστικών συλλόγων.
Πολιτιστικοί σύλλογοι: Δράσεις και τέχνες στην πόλη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ποιος είναι άραγε ο στόχος ενός πολιτιστικού συλλόγου; Να οργανώσει πολίτες; Να τους επιμορφώσει; Να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμα μιας συγκεκριμένης περιοχής της Ελλάδας και να τα περάσει στις επόμενες γενιές; Σε αρκετές περιπτώσεις είναι όλα τα παραπάνω, σε κάποιες άλλες ορισμένα εξ’ αυτών.

Είτε πρόκειται λοιπόν για παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της χώρας, είτε για αυτοοργάνωση κατοίκων με άξονα πολιτιστικό, είτε για διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων λαογραφικού περιεχομένου, παρακάτω ακολουθούν εννιά ενδιαφέρουσες περιπτώσεις πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και των προαστίων της.

Πολιτιστικός - Λαογραφικός Σύλλογος Δάφνης "Ταξιδευτές Πολιτισμού"
Μια ομάδα χορευτών του Δήμου βρίσκεται πίσω από τον πολιτιστικό αυτό σύλλογο στη Δάφνη, ο οποίος διοργανώνει συνεχόμενα εργαστήρια και πάνω σε αυτά πραγματοποιεί εκδηλώσεις στο τέλος κάθε χρονιάς. Παραδοσιακοί χοροί, αργαλειός, παραδοσιακό τραγούδι, φωτογραφία, θεατρικό παιχνίδι και ειδικά σεμινάρια για παιδιά είναι μερικοί από τους θεματικούς άξονες στους οποίους δραστηριοποιούνται οι «Ταξιδευτές». Περισσότερα για τις δράσεις τους εδώ.

Πολιτιστικό εργαστήρι «Χοροπατήματα»
Η αγάπη μιας ομάδας ανθρώπων από το Γαλάτσι για τους παραδοσιακούς χορούς και η διάθεσή τους να μοιραστούν αυτήν την αγάπη με τους υπόλοιπους πολίτες, οδήγησε στα «Χοροπατήματα». Ένα «χορευτικό και πολιτιστικό εργαστήρι», όπως αναφέρεται, το οποίο διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μουσικοχορευτικές παραστάσεις, γλέντια, σεμινάρια, ταξίδια, μαθήματα χορού, τραγουδιού και οργάνων, εκπαιδευτικές επισκέψεις, και αναβίωση εθίμων και δρώμενων.

Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις του συλλόγου από την σελίδα του στο FB  και σημειώστε ότι στις 6 Απριλίου, η Ελένη Φιλιππίδου, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας του Χορού θα παρουσιάσει ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικοχορευτικό-λαογραφικό ταξίδι στον Έβρο.

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας (ιδρύθηκε το 1865) φιλοξενεί στο πανέμορφο μέγαρο της πλατείας Αγίου Γεωργίου πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων με κεντρικούς άξονες την μουσική και την φιλολογία, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτές. Σεμινάρια θεολογίας, ιστορίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, μαθητικές συναυλίες σε συνεργασία με το Εθνικό Ωδείο και δεκάδες ακόμα εκδηλώσεις για κάθε γούστο «κοσμούν» το μηνιαίο καλεντάρι του. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσιών
Μια ομάδα πολιτών από τα Μελίσσια δημιούργησαν αυτό το μη κερδοσκοπικό σωματείο με στόχο τη διάσωση και διάδοση των ελληνικών παραδοσιακών χορών και της μουσικής, όπως επίσης την προώθηση της υγείας και της ευεξίας των μελών του και την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το «Εργαστήρι» λειτουργεί τμήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, γυμναστικής, γιόγκα και θεατρικού παιχνιδιού για τα μέλη του, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο. Τα σεμινάρια ξεκινούν κάθε Νοέμβριο και ολοκληρώνονται τον Μάιο, ενώ είναι δωρεάν για τα μέλη του συλλόγου. Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων του συλλόγου, αλλά και τις «έκτακτες» πολιτιστικές του δράσεις εδώ.

Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος»
Ο «Μόλυβος» δραστηριοποιείται στο βόρειο τμήμα της Λέσβου και διαθέτει τμήματα παραδοσιακών χορών στη Μήθυμνα, την Καλλονή, τη Στύψη, τη Συκαμνιά και άλλα χωριά του νησιού, όμως οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα τμήματά του χάρη στο αθηναϊκό παράρτημα το οποίο λειτουργεί στο Νέο Ηράκλειο. Αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά την χορευτική παράδοση του νησιού και να εγγραφείτε στα τμήματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 6949477317 (Γρηγόρης Γρηγορίου) και 6977820998 (Λίτσα Σουλελέ). Σημειώστε επίσης, ότι ο Σύλλογος διοργανώνει στις 13 Απριλίου το τρίτο κατά σειρά σεμινάριο παραδοσιακών χορών με θέμα την ντόπια μουσική και την χορευτική παράδοση της Κύθνου.

Εξωραϊστικός, πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος «Ο Αρδηττός»
Ένας από τους πιο δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους της Αθήνας εδρεύει στο Μετς, και διοργανώνει συνεχώς εκδηλώσεις, δράσεις και events για κάθε ενδιαφερόμενο: Προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές λέσχες, συναυλίες, αφηγήσεις παραμυθιών, bazaar, εικαστικές εκθέσεις, και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπάρχει online στη σελίδα του συλλόγου. Αυτές τις ημέρες «τρέχει» θεατρικό και κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά με την κινηματογραφική ομάδα ΚΙΝΟglaz και τον κινηματογραφιστή Ευάγγελο Βλαχάκη, ενώ τον Απρίλιο οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μαθήματα εικαστικής αγωγής για ενήλικες, μαθήματα γλυπτικής για πιτσιρίκια και μαθήματα ιαπωνικής μικρογλυπτικής για ενήλικες.

Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης
Με στόχο την αναβάθμιση αλλά και την προβολή μιας «παρεξηγημένης» περιοχής της Αθήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κυψέλης διοργανώνει πολιτιστικού περιεχομένου συναντήσεις κατοίκων αλλά και ευρύτερης θεματολογίας. Έτσι κάθε Τετάρτη 6 με 8, οι κάτοικοι μαζεύονται στο καφέ της πλατείας Αγίου Γεωργίου και παρουσιάζουν χώρες από διάφορες ηπείρους, μέσω ταξιδευτών οι οποίοι πήγαν εκεί. Παράλληλα, συντονίζονται με τους συλλόγους της περιοχής για θέματα που αφορούν την ανάπλαση της πλατείας, παρεμβάσεις σε θέματα καθαριότητας και προβολή των θεμάτων της Κυψέλης. Αυτήν την περίοδο, όπως μας πληροφόρησαν, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην επέκταση του τουριστικού χάρτη της περιοχής με 55 αξιοθέατα που αξίζουν να προβληθούν για λόγους ιστορικούς και πολιτιστικούς. Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου από την σελίδα του στο Facebook.

Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης
Ιδρύθηκε το 1949 με στόχο την ανάπτυξη και τη διάδοση της κρητικής τέχνης και μέχρι σήμερα τα καταφέρνει… περίφημα μέσα από πληθώρα εκδηλώσεων και μαθημάτων για κάθε ενδιαφερόμενο. Η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης στον χώρο της στην οδό Δαρδανελλίων 36, διοργανώνει μαθήματα παραδοσιακών χορών για αρχάριους και προχωρημένους (δείτε το πρόγραμμα εδώ), διαθέτει θεατρικό τμήμα για παιδιά και ενήλικες και παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων (λύρα, λάουτο-μαντολίνο).

Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»
Από τους πιο παλιούς ποντιακούς συλλόγους της Αθήνας (λειτουργεί από το 1937), οι «Αργοναύτες – Κομνηνοί» διαφυλάττουν εδώ και δεκαετίες όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου μέσα πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και μαθημάτων για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος λειτουργεί τμήμα ποντιακών χορών, τμήμα Θεάτρου, τμήμα ποντιακής διαλέκτου και τμήμα χορωδίας. Μείνετε συντονισμένοι για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου στην σελίδα του στο FB.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v