Τέλειες διαδρομές με αυτοκίνητο στη Βόρεια Ελλάδα

Τέσσερα απίστευτα road trip γεμάτα φθινοπωρινές εικόνες, μαγεμένα δάση, ποτάμια, λίμνες και καταρράκτες στον ελληνικό βορρά.
Τέλειες διαδρομές με αυτοκίνητο στη Βόρεια Ελλάδα

της Ηρώς Κουνάδη

Βαρέθηκες το παρατεταμένο καλοκαίρι του νότου; Θέλεις επιτέλους να δεις λίγο φθινόπωρο; Περίσσεψαν μέρες άδειας και λίγο μπάτζετ (λίγο όντως, δε χρειάζεσαι πολύ, είναι καλές οι τιμές στον βορρά); Μάζεψε την παρέα να μοιραστείτε τα έξοδα της βενζίνης και φύγατε για βορρά.

Αναλόγως πόσες μέρες έχετε στη διάθεσή σας, οι διαδρομές που ακολουθούν μπορούν να γίνουν από τετραήμερα (long weekends που λέγαμε και στο χωριό) μέχρι ταξίδι μιας εβδομάδας −ή και παραπάνω, αν αποφασίσετε ότι ερωτευτήκατε αυτό το χωριουδάκι που βρήκατε τυχαία στο δρόμο και θέλετε να περάσετε 5 μέρες εκεί.

(*) Κάνε κλικ στα link για αναλυτικές πληροφορίες διαμονής, φαγητού και βόλτας σε κάθε στάση/προορισμό ξεχωριστά.

Διαδρομή #1: Από τα Τρίκαλα στις Πρέσπες, μέσα από τα Γρεβενά
Χιλιόμετρα: 203 | Χάρτης εδώ

Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής, από τα Τρίκαλα στα Γρεβενά, είναι μια από τις πιο φαντασμαγορικές διαδρομές της κεντρικής/βόρειας Ελλάδας: Διασχίζει ηλιόλουστα οροπέδια, πνιγμένα στα δάση φυλλοβόλων που αυτή την εποχή φοράνε τα χρυσοκόκκινά τους, περνά μέσα από χωριουδάκια τσέπης σαν το Καρπερό, την Άνοιξη και το Αγιόφυλλο, διασταυρώνεται με κρυστάλλινα ποτάμια όπως ο Βενέτικος και ο Πηνειός, και σχεδόν επιβάλλει μία στάση στη μαγεία των Μετεώρων.



Μετά τα Γρεβενά, το δεύτερο κομμάτι της διαδρομής είναι αφιερωμένο στις λίμνες: Στην υπέροχη Καστοριά, που το φθινόπωρο είναι ακόμα πιο καρτποσταλική, και στις Πρέσπες που είναι ο παράδεισος του φυσιολάτρη κάθε εποχή του χρόνου –αλλά ντυμένες στα χρώματα του φθινοπώρου γίνονται μαγικές ακόμα και για σένα που είσαι 100% παιδί της πόλης.



Διαδρομή #2: Από τη Δράμα στα Πομακοχώρια
Χιλιόμετρα: 167 | Χάρτης εδώ

Δάση που μετρούν τα χρόνια τους σε χιλιετίες, και μοιάζουν βγαλμένα από την εικονογράφηση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Χωριά σταματημένα στον χρόνο. Καταρράκτες μαγικοί. Το ωραιότερο (μας επιτρέπεις λίγο υποκειμενισμό, ε;) ποτάμι της Ελλάδας. Σε αυτή τη διαδρομή αξίζει να κάνεις όσο περισσότερες στάσεις μπορείς: Για να περπατήσεις τα μονοπάτια του παρθένου δάσους της Χαϊντούς, να κατέβεις με κανό το Νέστο, να βουτήξεις σε ιαματικά νερά στις Θέρμες, να χαζέψεις μπροστά στο δέος καταρρακτών όπως αυτός της Αγίας Βαρβάρας στο Παρανέστι και ο επιβλητικός, γιγάντιος Λειβαδίτης κοντά στη Σταυρούπολη.



Λεπτομέρειες για αυτές και άλλες τόσες στάσεις που αξίζει να κάνεις στη διαδρομή έχουμε εδώ - Νέστος: Στις όχθες της Θράκης

Διαδρομή #3: Από την Έδεσσα στη Γουμένισσα
Χιλιόμετρα: 132 | Χάρτης εδώ

Φυσιολατρικών παραδείσων συνέχεια, σε αυτή τη διαδρομή που πάει… από καταρράκτη σε καταρράκτη, ξεκινώντας από την Έδεσσα και περνώντας από μικρά μακεδονικά θαύματα όπως τα Λουτρά Πόζαρ και οι καταρράκτες του Σκρα, πριν καταλήξει σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας, τη Γουμένισσα στους πρόποδες του Πάικου, που σε λίγες εβδομάδες θα βάλει τα τσιπουροκάζανα να βράζουν –και θα το γιορτάσει με παραδοσιακά γλέντια.



Μέχρι πρότινος μυστικό που κάποια στιγμή διέρρευσε, οι καταρράκτες του Σκρα, μια ανάσα από τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, κρύβονται στο τέρμα μιας υπέροχης πεζοπορικής διαδρομής πνιγμένης στα πλατάνια, και πέφτουν από πολλά διαφορετικά σημεία των (πράσινων από τη βλάστηση) βράχων τους, δημιουργώντας μια υδάτινη κουρτίνα χάρμα οφθαλμών. Τα Λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία, με τους καταρράκτες τους, τα θερμά ιαματικά νερά και τις εγκαταστάσεις χαμάμ στην καρδιά ενός πανέμορφου δάσους είναι εμπειρία που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσεις.

Διαδρομή #4: Ο Έβρος
Χιλιόμετρα: 103 | Χάρτης εδώ

Ξέχνα τους φανταρο-συνειρμούς που μπορεί να σου γεννά το όνομά του. Ο Έβρος είναι το πιο απόκοσμα γοητευτικό, το πιο διαφορετικό απ’ ότι έχεις δει, το πιο βγαλμένο από road movie τοπίο που έχουμε στην Ελλάδα. Η 100 και κάτι χιλιομέτρων διαδρομή που ανηφορίζει από τις Φέρες κοντά στο Δέλτα του Έβρου ως τις Καστανιές, περνώντας διαδοχικά από το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, κινείται παράλληλα με την πορεία του ποταμού, διασχίζοντας τοπία εξωπραγματικά και χωριά σταματημένα στον χρόνο.



Φέρε και διαβατήριο, γιατί στο τέλος της, 5 χιλιόμετρα έξω από τα σύνορα, υπάρχει μια πόλη μαγική, η παλιά πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που εμείς τη λέμε Αδριανούπολη κι οι Τούρκοι Εντιρνέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v