10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Καρπενήσι

Τα χωριουδάκια, τα φαράγγια, οι διαδρομές στη φύση που οργιάζει, και όλοι οι λόγοι για να βρεθείς αυτή την εποχή στην Ευρυτανία.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Καρπενήσι

1. Να εξερευνήσεις το φαράγγι Πανταβρέχει

...που έχει μακράν το καλύτερο όνομα φαραγγιού στην Ελλάδα. Αιωνόβια πλατάνια, κρυστάλλινες πηγές, τρεχούμενα νερά και επιβλητικοί καταρράκτες που σχηματίζονται από τα νερά του Κρικελοπόταμου, συνθέτουν ένα τοπίο μαγικό. Λεπτομέρειες για τις διαδρομές εδώ.

2. Να βολτάρεις στο ίδιο το Καρπενήσι

Η μαρμαρόστρωτη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, οι πέτρινες βρύσες της και ο χτισμένος τον 17ο αιώνα ναός της Αγίας Τριάδας είναι το σημείο «μηδέν», από όπου αρχίζουν να ελίσσονται τα δρομάκια ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές και παραδοσιακά ταβερνάκια.
Διαβάστε περισσότερα - Τα καλύτερα στο Καρπενήσι

3. Να περπατήσεις τα ευρυτανικά μονοπάτια


Φωτό: George Antonatos | Shutterstock

Οι λάτρεις της πεζοπορίας ορκίζονται στο όνομα του μονοπατιού που συνδέει το Μεγάλο Χωριό με τον Γαύρο, άλλο ένα κουκλίστικο χωριό σχεδόν πλάι στην όχθη του Κρικελοπόταμου. Η διαδρομή διαρκεί περί τη μία ώρα, και περνά ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και ιτιές, κρυστάλλινα ρυάκια και γάργαρες πηγές. Ακόμα μία ωραία διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινά από το Νέο Μικρό Χωριό και ακολουθεί για δύο ώρες τον δασικό δρόμο κάτω από τα έλατα, ώσπου να καταλήξει στο χωριό Νόστιμο, με την εκπληκτική θέα στο φαράγγι. Περισσότερες διαδρομές εδώ.

4. Να κάνεις ένα μίνι road trip στα χωριουδάκια της Ευρυτανίας


Φωτό: Heracles Kritikos | Shutterstock

Αμφιθεατρικά κτισμένοι, κρυμμένοι μέσα στα έλατα και με εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά, παραδοσιακοί οικισμοί όπως τα (μακρινά) Φιδάκια, οι (κοντινοί) Κορυσχάδες (που φιλοξενούν και το μικρό αλλά ενδιαφέρον Μουσείο Εθνικής Αντίστασης) η Λαγκαδιά, ο Άγιος Ανδρέας και οι Γοριανάδες είναι ό,τι πρέπει για φθινοπωρινές εξερευνήσεις στα δρομάκια τους. Μια βόλτα αξίζει και το μικρούλι Καλεσμένο, που φωλιάζει ανάμεσα στα πεύκα, λίγο έξω από το Καρπενήσι.


Φωτό: George Antonatos | Shutterstock

Την παράσταση, βέβαια, κλέβουν το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό (φωτό επάνω) που κερδίζουν όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές τα τελευταία χρόνια –πράγμα που φαίνεται και από τους χαριτωμένους ξενώνες τους, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται και πληθύνονται. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γραφικά ξωκκλήσια, πετρόχτιστες πλατείες, τρεχούμενα νερά και ειδυλλιακές διαδρομές που ενώνουν τα δύο χωριά μεταξύ τους αλλά και με πολλά από τα υπόλοιπα της περιοχής είναι τα δυνατά χαρτιά τους. Λεπτομέρειες εδώ.

5. Να κάνεις ιππασία στο Saloon Park

Κοντά στους Κορυσχάδες, βρίσκεται το Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας και Περιπέτειας, που θα ενθουσιάσει ιδιαίτερα τα πιτσιρίκια, αλλά και τους… περιπετειώδεις μεγάλους. Εδώ θα δοκιμάσετε ιππασία, ποδηλασία, τραμπολίνο, αναρρίχηση, τοξοβολία, εναέρια περάσματα, βόλτες με τρενάκι και άλλες οικογενειακές δραστηριότητες.

6. Να ανηφορίσεις ως τη Μονή Προυσού

Η διαδρομή μεταξύ Καρπενησίου και Προυσού είναι καταπράσινη και οδηγεί στην ιστορική Μονή Προυσού, λαξευμένη στον κάθετο βράχο. Χτισμένη τον 12ο αιώνα, η μονή φιλοξενεί στο μικρό μουσείο της εκκλησιαστικά κειμήλια, βυζαντινές εικόνες και τμήμα του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη –αλλά η πανοραμική της θέα στις καταπράσινες πλαγιές της Καλιακούδας και του Παναιτωλικού είναι από μόνη της λόγος αρκετός να έρθεις ως εδώ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Φωτό: Alexandros Kant | Shutterstock

7. Να διασχίσεις το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς

Δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριουδάκι που λέγεται Προυσός ξεκινά ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια της Ευρυτανίας. Το διασχίζεις μέσα από μια ειδυλλιακή διαδρομή διάρκειας περίπου δύο ωρών, που περνά πλάι σε καταρράκτες και πάνω από γεφυράκια. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ και εδώ.

8. Να οδηγήσεις μέχρι τη λίμνη των Κρεμαστών


Φωτό: George Antonatos | Shutterstock

Μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες τεχνητές λίμνες της χώρας, η λίμνη των Κρεμαστών είναι το σημείο «συνάντησης» του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Τρικεριώτη και του Αγραφιώτη ποταμού, περί τα 50 χιλιόμετρα δυτικά του Καρπενησίου. Λεπτομέρειες και διαδρομές γύρω από τη λίμνη, εδώ.

9. Να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα

…που περιλαμβάνει ονομαστά λουκάνικα, το φημισμένο προσούτο Ευρυτανίας, παραδοσιακά τυριά σαν το τσαλαφούτι, ντόπιες πίτες και γλυκά του κουταλιού. Παραδοσιακές συνταγές θα δοκιμάσετε στου Νασιόπουλου στο Μικρό Χωριό, πέστροφα εκτροφείου στο Σπίτι του Ψαρά στο Γαύρο, πλάι στο ποτάμι, μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος στον Μαθέ στο Κλαυσί, ενώ στον Μέτοικο της Δομνίστας και στης Ζωής στην Ξηριά Καρπενησίου θα απολαύσετε σούπερ κοκκινιστά, πίτες και κρασάτο κόκορα.

10. Να μείνεις σε έναν χουχουλιαστό ξενώνα

Πανέμορφα δωμάτια έχουν, μεταξύ άλλων, το Ρίζωμα στο Μικρό Χωριό (52€ το δίκλινο με πρωινό), το Πατρικό του Ψηλού στο Νόστιμο (75€ το δίκλινο με πρωινό) η Αγράμπελη στο Μεγάλο Χωριό (55€ το δίκλινο με πρωινό), και το Κάλλιον στο Κλαυσί (55€ το δίκλινο με πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v