Τα παράλια της Ηπείρου για πρωτάρηδες

Οι καλύτερες βουτιές, τα πιο ωραία τα χωριά, τα σημαντικότερα αξιοθέατα, και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις πρώτες σου καλοκαιρινές διακοπές στην Ήπειρο.
Τα παράλια της Ηπείρου για πρωτάρηδες

της Ηρώς Κουνάδη

Το τιρκουάζ του Ιονίου δεν εξαντλείται στα νησιά του. Από την Πρέβεζα ως τα ελληνοαλβανικά σύνορα απλώνεται μια φαντασμαγορική ακτογραμμή 100 και βάλε χιλιομέτρων, γεμάτη σούπερ παραλίες, γλυκύτατα χωριά, αρχαίες πολιτείες και φαράγγια που διασχίζονται από μυθικά ποτάμια.

Πρόσθεσε σε αυτά έναν ολοκαίνουριο δρόμο, που κάνει τη διαδρομή από την Αθήνα μια ευθεία (εντάξει, δύο ευθείες, μία η Κορίνθου-Πατρών και μία η Ιονία) και σχετικά καλές τιμές –σε σχέση με το πανηγύρι που έχει γίνει φέτος με τις τιμές της διαμονής σε όλη την Ελλάδα− και έχεις ήδη πέντε πολύ καλούς λόγους να κάνεις διακοπές στις θάλασσες της Ηπείρου. Οι υπόλοιποι… ακολουθούν.

Επιλέγοντας βάση

Αναλόγως πόσες μέρες έχεις στη διάθεσή σου, έχεις να διαλέξεις αν θα κάνεις ένα μίνι road trip που θα περιλαμβάνει τα highlights όλης της ακτογραμμής, ή θα επικεντρωθείς σε ένα μόνο τμήμα της –κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα: Να κινηθείς στον βορρά, στην Πάργα και τα πέριξ της, ή στον νότο, στην Πρέβεζα και τριγύρω;



Όσο αντικειμενικότερα μπορούμε: Ο βορράς έχει τις απίστευτες παραλίες που χαζεύεις κάθε καλοκαίρι στα social media (τα Σύβοτα, το Σαρακήνικο, το Καραβοστάσι και πάει λέγοντας) αλλά είναι απείρως τουριστικότερος, πράγμα που σημαίνει πολυκοσμία και τσιμπημένες σε σχέση με τον νότο τιμές. Ο νότος έχει ατελείωτες αμμουδιές, λιγότερο καρτποσταλικές αλλά και λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένες, καλύτερες τιμές και μια από τις σπουδαιότερες, μεγαλύτερες, ωραιότερες και λοιπά υπερθετικά αρχαίες πόλεις που έχεις δει. Αυτά, και σε αφήνουμε να επιλέξεις. Καλή τύχη.

Top-4 πόλεις και χωριά… με μια ματιά

Η Πάργα είναι ένα χάρμα οφθαλμών, με τα πολύχρωμα σπιτάκια της αμφιθεατρικά χτισμένα πάνω από τα διάφανα νερά του Ιονίου, και τα πλακόστρωτα σοκάκια της να πλημμυρίζουν κάθε καλοκαίρι από κόσμο. Το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου της προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη και τη θάλασσα, μαζί με ανάσες δροσιάς και ησυχίας.

Η Πρέβεζα είναι, αν μας ρωτάς, μια από τις ωραιότερες μικρές πόλεις στην Ελλάδα: Με ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, όλο πλακόστρωτα καλντερίμια και χρωματιστά κτίρια με ηπειρώτικες, βενετσιάνικες και οθωμανικές αναφορές στην αρχιτεκτονική τους, και μια ειδυλλιακή προκυμαία ό,τι πρέπει για ρομαντίκ απογευματινές βόλτες. Κι αν λαχταρήσεις κάστρο… έχει τρία, κι είναι όλα τους υπέροχα.

Τα Σύβοτα είναι ένα γλυκύτατο, αν και κομμάτι τουριστίκ, χωριό ιδανικό για απογευματινές βόλτες στην πλακόστρωτη παραλιακή περαντζάδα του με παγωτό χωνάκι ανά χείρας. Είναι, επίσης, η τέλεια βάση για να βουτήξετε στις καταπληκτικές παραλίες γύρω του, λεπτομέρειες για τις οποίες έχουμε παρακάτω.

Η Γλυκή είναι ένα μικρούλι χωριουδάκι στις όχθες του Αχέροντα, ιδανική βάση για να εξερευνήσεις το συγκλονιστικό φαράγγι του, αν απαρνηθείς για λίγο τις παραλίες. Στην ευρύτερη γειτονιά της, θα εξερευνήσεις το Σούλι και το Κάστρο της Κιάφας, θα περπατήσεις το εκπληκτικό μονοπάτι της Σκάλας της Τζαβέλαινας, και θα κατηφορίσεις ως την Αμμουδιά για να δοκιμάσεις να βραχείς με το αθάνατο νερό της Στύγας στις εκβολές του Αχέροντα –επειδή ποτέ δεν ξέρεις.

Πριν φύγεις για τις παραλίες
ή, έστω, στα διαλείμματα από τις βουτιές σου, μην ξεχάσεις να δεις…

…Τον Αχέροντα: Ένα από τα ομορφότερα ποτάμια της Ελλάδας, ο Αχέροντας είναι από τα μέρη εκείνα που περιγράφονται εύστοχα με τη λέξη «μαγικά». Τα θεόρατα, ολόλευκα βράχια του υψώνονται πάνω από τα κρυστάλλινα, παγωμένα νερά του, τα οποία μπορείς να περπατήσεις (το νερό στα περισσότερα σημεία φτάνει στον αστράγαλο) ανακαλύπτοντας όλους τους λόγους για τους οποίους, απ’ όλα τα ποτάμια της Ελλάδας, οι αρχαίοι ημών διάλεξαν αυτό να του φορτώσουν όλους τους θεϊκούς συμβολισμούς τους.



Διαβάστε περισσότερα - Αχέροντας: Ομορφιά στις όχθες του Άδη

…Το Νεκρομαντείο του: Βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, γύρω στα 18 χιλιόμετρα μακριά από το φαράγγι, πάνω σε έναν λόφο που κάποτε ήταν νησί της Αχερουσίας Λίμνης. Από εδώ ήταν που κατέβηκε ο Οδυσσέας στον Άδη για να βρει τον Τειρεσία, από εδώ ξεκίνησε και ο Ορφέας να φέρει πίσω την Ευριδίκη –δεν πήγε πολύ καλά αυτό, αλλά τέλος πάντων. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι μικρός και ενδιαφέρων, και η υπόγεια στοά στην οποία άκουγαν φωνές οι παραζαλισμένοι προσκυνητές νομίζοντας ότι μιλούν με τους νεκρούς, αδιαμφισβήτητο χάιλαητ του. Η είσοδος κοστίζει 8€.

…Τη Νικόπολη: Δέκα χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, βρίσκεται η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα. Τη Νικόπολη την έχτισε ο Οκτάβιος, όταν νίκησε τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία έξω από το Άκτιο, πράγμα που σημαίνει πως τα εντυπωσιακά της κτίρια (το ωδείο, το θέατρο, το στάδιο…) είναι ρωμαϊκά. Μετά ήρθαν οι Βυζαντινοί και πρόσθεσαν τείχη και βασιλικές με πολύχρωμα ψηφιδωτά, κι αυτό που μας έμεινε είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος τον οποίο χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να τον διασχίσεις. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και το εκπληκτικό μουσείο της Νικόπολης κοστίζει 8€.



Διαβάστε περισσότερα - Οι αρχαίες πόλεις της Ελλάδας που δεν ξέρατε

Πού θα βουτήξεις

Η σύντομη απάντηση είναι «παντού». Όλες οι παραλίες της Ηπείρου είναι φανταστικές –απλώς κάποιες είναι πιο φανταστικές από τις άλλες. Η Μπέλα Βράκα στα Σύβοτα, ας πούμε, που είναι δύο αντικριστές παραλίες με περπατήσιμα τιρκουάζ νερά ανάμεσά τους, η Πισίνα στην οποία πας με καραβάκι από τα Σύβοτα και είναι… αυτό που λέει το όνομά της, το Καραβοστάσι ανάμεσα στην Πάργα και τα Σύβοτα είναι εκείνο το ονειρικό τοπίο με τα άλογα από τη διαφήμιση του Nescafe που θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια, το Σαρακίνικο της Πάργας έχει απόλυτα τιρκουάζ νερά σε τέλεια συμφωνία με το πράσινο που φτάνει ως το κύμα και ο Βράχος είναι μια υπέροχη, αφράτη αμμουδιά που απλώνεται σε μήκος χιλιομέτρων και βλέπει σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Κι άλλες, κι άλλες πολλές έχουμε εδώ.



Πού θα μείνεις

Ωραιότατα δωμάτια βρήκαμε για το τέλος Ιουλίου σε καταλύματα όπως ο Ξενώνας Βασιλική στην Πάργα (63€ το δίκλινο), το Corali Studios στην Αμμουδιά (50€ το δίκλινο), το Ξενοδοχείο Ουράνια στην Πρέβεζα (51€ το δίκλινο), το Ξενοδοχείο Σελήνη στη Λούτσα, 5 λεπτά από την παραλία του Βράχου (40€ το δίκλινο) και το Hotel Elena στα Σύβοτα (60€ το δίκλινο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v